Karamelový cheesecake
Karamelový cheesecake

Lotus cheesecake

petullka - fotkapetullka, 9. mája 2022
Lotus cheesecake
Foto: petullka
8
porcií
15 minút
príprava
50 minút
na 155 °C

Suroviny

Korpus:
250 g (Lotus)
90 g
Plnka:
500 g
250 g
200 g
230 g (Lotus)
1 kopcovitá PL
2 PL
2 ks
Poleva 1:
150 g (Lotus)
Poleva 2:
70 g
100 ml (33 %)
130 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Korpus: Dno tortovej formy s priemerom 22 cm vymažeme maslom a vystelieme papierom na pečenie. Z balíka sušienok odložíme 2 ks na zdobenie, zvyšné rozmixujeme (z nich odoberieme kopcovitú PL na zdobenie) a zvyšné zmiešame s roztopeným maslom. Zmes vysypeme na dno formy a rovnomerne utlačíme (ja som si pomohla skleneným pohárom). Dáme piecť na 180 °C na 10 minút.

  2. 2

    Suroviny na plnku by mali mať izbovú teplotu. Mixérom krátko prešľaháme tvaroh, mascarpone a smotanu, pridáme vajcia a nátierku (pridala som väčšiu polovicu z pohára a zvyšok som nechala na polevu), zase krátko prešľaháme a nakoniec prisypeme múku a cukor a všetko dôkladne prešľaháme.

  3. 3

    Po upečení korpusu znížime teplotu na 155 °C a na dno rúry vložíme plech s horúcou vodou. Plnku vylejeme na predpečený korpus, rovnomerne rozotrieme a 3-krát buchneme o stôl (kvôli bublinkám). Pripravený cheesecake vložíme do rúry a pečieme 50 minút. Po dopečení pootvoríme rúru a necháme v nej vychladnúť (aspoň na hodinu).

  4. 4

    Na polevu si roztopíme nátierku v mikrovlnke (krátko, na 10 sekúnd) a nalejeme na vychladnutý cheesecake. Dáme do chladničky, ideálne na noc (aspoň na 8 hodín). Keďže ja som mala chrunchy pomazánku, teda nie hladkú ale s kúskami sušienok a navyše sa mi tej polevy zdalo málo, spravila som si ešte krásne hladkú karamelovú polevu. Cukor som upálila na karamel, pridala maslo a nakoniec priliala horúcu smotanu (pozor, prská to!) a miešala na miernom ohni do hladkej hmoty. Polevu (nie horúcu!) som vyliala na cheesecake, ktorý sa už asi 2 hodiny chladil a vrátila do chladničky.

  5. 5

    Vychladnutý cheesecake som vybrala z chladničky a tenkým nožom máčaným v horúcej vode prešla po obvode aby som ho dostala z formy. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie ja som zdobila bielou čokoládou zafarbenou zlatým prachom, kávovými trubičkami, perličkami, sušienkami a toffifee.

    Lotus cheesecake  - obrázok 5
Recept je zaradený do kategórií:
Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha