Karamelový cheesecake

Lotus cheesecake

Autor receptu: petullka

8
porcií
15 minút
príprava
50 minút
na 155 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpus: Dno tortovej formy s priemerom 22 cm vymažeme maslom a vystelieme papierom na pečenie. Z balíka sušienok odložíme 2 ks na zdobenie, zvyšné rozmixujeme (z nich odoberieme kopcovitú PL na zdobenie) a zvyšné zmiešame s roztopeným maslom. Zmes vysypeme na dno formy a rovnomerne utlačíme (ja som si pomohla skleneným pohárom). Dáme piecť na 180 °C na 10 minút.
  2. Suroviny na plnku by mali mať izbovú teplotu. Mixérom krátko prešľaháme tvaroh, mascarpone a smotanu, pridáme vajcia a nátierku (pridala som väčšiu polovicu z pohára a zvyšok som nechala na polevu), zase krátko prešľaháme a nakoniec prisypeme múku a cukor a všetko dôkladne prešľaháme.
  3. Po upečení korpusu znížime teplotu na 155 °C a na dno rúry vložíme plech s horúcou vodou. Plnku vylejeme na predpečený korpus, rovnomerne rozotrieme a 3-krát buchneme o stôl (kvôli bublinkám). Pripravený cheesecake vložíme do rúry a pečieme 50 minút. Po dopečení pootvoríme rúru a necháme v nej vychladnúť (aspoň na hodinu).
  4. Na polevu si roztopíme nátierku v mikrovlnke (krátko, na 10 sekúnd) a nalejeme na vychladnutý cheesecake. Dáme do chladničky, ideálne na noc (aspoň na 8 hodín). Keďže ja som mala chrunchy pomazánku, teda nie hladkú ale s kúskami sušienok a navyše sa mi tej polevy zdalo málo, spravila som si ešte krásne hladkú karamelovú polevu. Cukor som upálila na karamel, pridala maslo a nakoniec priliala horúcu smotanu (pozor, prská to!) a miešala na miernom ohni do hladkej hmoty. Polevu (nie horúcu!) som vyliala na cheesecake, ktorý sa už asi 2 hodiny chladil a vrátila do chladničky.
  5. Vychladnutý cheesecake som vybrala z chladničky a tenkým nožom máčaným v horúcej vode prešla po obvode aby som ho dostala z formy. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie ja som zdobila bielou čokoládou zafarbenou zlatým prachom, kávovými trubičkami, perličkami, sušienkami a toffifee.