Lososový chowder fotorecept

kecemis - fotkakecemis, 13. mája 2016
Lososový chowder (fotorecept)
Foto: kecemis

Chowder je polievka často pripravovaná s mliekom alebo so smotanou. Variácie chowderu môžu byť rôzne. Pravdepodobne najrozšírenejši je z plodov mora, ale môže byť Zobraziť celý popisChowder je polievka často pripravovaná s mliekom alebo so smotanou. Variácie chowderu môžu byť rôzne. Pravdepodobne najrozšírenejši je z plodov mora, ale môže byť aj zeleninový, rybací alebo kukuricový, ktorý je špeciálne populárny vo východnej, atlantickej časti Canady.

8
porcií
10 minút
príprava
30 - 35 minút
tepelná úprava

Suroviny

550 - 600 g
2 PL
2 hrnčeky (nastrúhaná)
1 hrnček (nakrájaná na jemno)
1/2 hrnček (nastrúhaný na jemno)
1 l
2 a 1/2 hrnčeka
250 g
1 PL
750 ml
2 PL
1/4 KL




Postup

  1. 1

    Lososa som si oplachol a dal na utierku vysusit pokial voda, ktoru som dal na sporak, zovrie.

    Lososový chowder (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravil som si suroviny, nastruhal mrkvu a zeler, ocistil zemiaky a nakrajal na kocky a cibulu som nakrajal na drobno. Namiesto sladkych zemiakov sa daju pouzit aj normalne zemiaky. Namiesto kukurice sa da pouzit hrasok alebo cicer.

    Lososový chowder (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V hrnci som rozohrial 2 PL oleja a pridal cibulu, nastruhanu mrkvu a zeler. Na strednej teplote som obcasne miesal a varil asi 8 - 10 minut, pokial zelenina nezmakla.

    Lososový chowder (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitym mi zovrela voda. Lososa som zbavil koze a opatrne vlozil do vriacej vody. Ked sa vrenie vratilo, stiahol som teplotu a prikryte varil asi 5 - 6 minut, alebo...

    Lososový chowder (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    kym sa nezacne oddelovat na jednotlive casti. V tom case som ho vytiahol a vodu po vareni som vylial. Lososa som nechal vonku vychladit a...

    Lososový chowder (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    vidlickou som ho rozpucil na mensie, asi 2 cm kusky.

    Lososový chowder (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    K zmaknutej zelenine som pridal zemiaky, kukuricu, kopor, sol a liter vyvaru. Priviedol som znova do varu, prikryl a varil pokial zemiaky nezmakli, asi 12 - 15 minut.

    Lososový chowder (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Asi v 1/2 hrnka som rozmiesal skrob

    Lososový chowder (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a pridal k polievke. Hned nato som vlial aj zvysne mlieko a dobre zamiesal. Za staleho miesania som privedol polievku k zhustnutiu a bublaniu. Pokracoval som v miesani asi 2 minuty. Nakoniec som do polievky opatrne vmiesal lososa.

    Lososový chowder (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tato polievka sa da pripravit tiez z kozervovaneho lososa, napr. vo vlastnej stave alebo vo vode. V tom pripade sa nemusi varit.

    Lososový chowder (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

jujoska
Krasa, tieto polievky som zatial jedla len v cudzine, aj to nie cisto lososove. Len sa opytam: nie je to prilis nasladle? Predsa len - mrkva, sladke zemiaky, kukurica, mlieko....
babav
Perfektny recept. Velmi oblubene jedlo v US , popularny je tradicny New England clam chowder ( s mliecnym zakladom ) a Manhatan sea food chowder ( bez mlieka ).5*.
tiginko
tak toto dám prelustrovať mojej dcére, tá si počas svojho pôsobenia v Írsku veľmi obľúbila chowdre, stále na ne s láskou spomína. Ukážem jej tento recept, vyzerá, že by ho mohla zvládnuť aj sama. Ja ak občas povinne rybu, tak len pečenú, alebo vyprážanú. Tieto varené ryboviny nemôžem ani pripravovať, lebo mi to vôbec nerobí dobre na pleť, akosi sa mi vyhadzujú vyrážky a býva mi mdlo :-) A tak mi je to strašne ľúto, lebo aj môj milovaný manžel zbožňuje halászlé a ja mu ho nedoprajem. Ešte že máme dosť priateľov a známych, ktorí ho občas pozvú
havino
ver, že ja by si aj dva krát asi naložila, ak by som mala malú porciu, úžasná na chuť vyzerá, ale u mňa naše obyčajské zemiaky a stravníkov čo by mi ju zjedli. Nenaučím a nenaučím to tu nového, iného. Ale mňa si dostal aj tým kastrolikom, prekásny je, ja na riad zaťažená.
kukulienka71
Vyzerá to výborne, všetko, čo mám rada:-) Ukladám a ďakujem. Aj ten kastrólik je super, z neho by mi chutilo najviac;-)
kecemis
Dakujem pekne za pristavenie a aj za ulozenie. Pevne verim, ze neostane len pri nom. @Tanicka prva zmienka o tejto polievke je zo 16 storocia. Prvy krat sa dostala do kucharskej knihy v 1830. A pochybujem, ze vtedy poznali sladke zemiaky, teda aspon v Europe. Takze ich kludne sprav z normalnych zemiakov. A kastrik ti najblizsie urcite prinesiem.
kukulienka71
Dnes sa na Vareche tapetuje:-)) Milý @kecemis , tento chowder je ohromne dobrej chuti a pritom rýchly a vcelku jednoduchý. Také 2v1:-) nabrať som si musela 3x, čo sa u mňa často nestáva, lebo jem malé porcie...takže toľko o kvalite:-)
Našla som aj vhodnú terinku, je to starší kúsok z Anglicka s vidieckym výjavom.
Posledná veta je najdôležitejšia: ďakujem ti pekne!:-)


radost
lososa sme si zčasu načas kúpili..mne chutil..no po zhliadnutí filmu na RTVS 2 a mnohých článkoch tu na nete o chove lososa na farmách-sme to obmedzili-jednoducho-stratila sa chuť..veľmi ma Nori sklamali..vôbec-celý svet ochorel vidinou zlatého teľaťa natoľko,že sa ľudia neštítia škodiť ľuďom cielene...som z vývoja sveta smutná..
 varecha.pravda.sk/diskusie/ochryba-/7151-forum.html...
kecemis
@kukulienka dakujem pekne za odozvu a zaroven ma tesi, ze chutilo. Tvoje hodnotenie si velmi vazim. Dakujem.
@radost ano mas pravdu, je strsne co sa robi. Ale neodporucam ti sledovat ostatne dokumenty o potravinach ( ako napr. Food), pretoze uz potom naozaj nebude co jest. To co sa deje nieje len o rybach, ale o vsetkych produktoch.
radost
@Kecemis
nedáme si zobrať radosť z žitia..veru áno..želám všetkým pokojné dobré ráno..!!
:-)
1x haji
tanulienka
super recept, ja škrob síce nepoužívam, ale namiesto škrobu na zahustenie stačí časť polievky rozmixovať a vliať späť...bude to krásne husté :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia