Rôzne

Och,ryba!

leaela - fotkaleaela, 20. januára 2016

Čaute milé varecháčky a milí varecháči,pozrite si vo štvrtok(21.januara 2016) na STV2 o 13.25h dokument s nazvom Och,ryba!doporučujem....

@zareaguj


Diskusia k téme

podpolanec
Vyborny dokument, je aj na




Keby som si ho pozrel pred vianocami,
nemali by sme na stedrovecernom stole
Norskeho Lososa :-(
1x leaela
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Mňa by zaujímalo akým krmivom kŕmia naše sladkovodné ryby na farmách u nás. S rybami zo supermarketov som skončila po tomto dokumente (Och, ryby). Smutné :-(.
1x leaela
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
A to som si myslela, že aké zdravé sú severské štáty Európy. Veľkééééé sklamanie.
1x leaela
smejkad
priemyselne vyrabanymi granulami :-(
a teraz ci uhadnes, preco som to nepozerala?
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@smejkad , "čo oči nevidia, to srdce nebolí" - asi takto nejako, že :-)
cezar72
ak som ho nestihol, neviete kde by som si mohol pozrieť? Je to ten dokument ktorý pridal podpolanec?
Ďakujem.
slawi
Tiez som to pozerala, nemohla som verit vlastnym ociam :(
rulik
@cezar72 ano asi je to ten dokument od podopoľanca, na obrázku je skorumpovaná ministerka pre rybolov
cezar72
Ďakujem za odpovede, Moja angličtina je dosť slabá ale pozriem si to viac krát a snáď niečomu porozumiem. V archíve RTVS som to nenašiel. Teda našiel ale nie je tam video. :-(
A to som sa chcel odsťahovať do Nórska, aby som zdravšie žil. :-(
evanaaa
Anglicky neviem, ale ak by niekto mohol dať obsah v skratke, aspoň to hlavné a dôležité o čom sa hovorí, nech viem, čomu sa vyhýbať, teda viem, že rybám, ale akým a prečo? Niečo som niekde už síce pochytila, tak trochu mám predstavu........
2010
Co ma dost zaskocilo ze pangas nema chut ani vonu po rybacine je umele chemicky spravene - odstranenie rybaciny, tak europsky zakaznici chcu...
jerica
videla som, aj vedela som o pangas, že aj vylovené ryby vo Fínsku sú kontaminované, to ma trochu zneistilo.
smejkad
ked homo sapiens pouziva moria ( nie len ) ako skladku , unikaju don ropne splodiny a padaju spaliny z lietadiel - pokojne pridajte akekolvek dalsie neblahe nasledky nasho sposobu zivota - nie je sanca, aby nieco z mora bolo naozaj zdrave a ciste
chovy ryb zase chcu v prvom rade gnerovat zisk, takze krmia priemyselne vyrabanymi krmivami, ktore sa robia z odpadu ( druhotne vyuzitie surovin ) , aby boli vynosy co najvyssie, tak s pridanim roznych syntetickych vitaminov a ...
myslim, ze netreba dalej rozpisovat
a ked niekto da strucny obsah, rada sa pozriem, v com som sa sekla
najvacsi problem vidim v tom, ze stracame alternativy :-(
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Treba sa vyhýbať rybám loveným v Baltickom mori - najviac znečistené odpadom a rádioaktívnymi látkami, treba sa vyhýbať rybám, ktoré sa chovajú na farmách, kŕmia ich tam granulovaným krmivom, ktoré sa vyrába z odpadu z rýb a pridávajú sa do neho rôzne chemické a toxické látky, napr. dioxýn. Keďže na Slovensku ani iné ryby v obchodoch nedostať treba sa vyhnúť konzumácii morských rýb, jesť iba naše sladkovodné ryby z overených chovov alebo rybníkov. Konkrétne sa najviac hovorilo v dokumente o sleďoch, ale hlavne o lososoch. Najviac spomínali farmy z Nórskych fjordov, tam sa s tým novinárom nechcel ani nikto baviť a pani ministerka tiež, myslím, že nóri tie ryby ani nejedia všetko sa vyváža. Tiež bol spomínaný Vietnam ohľadom pangasa a je to to isté ako v Nórsku, po nafiletovaní máčajú pangasov v nejakej lázni kde sa za jedno mäso napije vody čím sa zvýši jeho hmotnosť a zabezpečí sa väčší zisk a stratí sa rybí zápach. Vo všetkých farmách sa chová neskutočné množstvo rýb v jednom rybníku, potom sú tie ryby choré a dokážu nakaziť aj voľne žijúce ryby v moriach. Choré ryby liečia samorejme ako inak antibiotikami. Ešte ukazovali spracovanie rýb - keď rybu očistia a urobia z nej filety, hlavu, kožu a ostatné časti nevyhodia, ale predajú do inej fabriky a tá z toho vyrobí masu, ktorú zlisuje a táto hmota sa používa pri výrobe hotových výrobkov, napr. ako náplň do rybích hotových taštičiek a podobne, mne to pripomínalo aj rybie filé ktoré sa u nás predáva a asi som sa nepomýlila keď si myslím, že to filé je práve z tohoto odpadu, tiež z toho môžu byť rybie prsty a krabie tyčinky.
Ak je to všetko pravda čo v dokumente bolo uvedené tak by sa ryby vôbec nemali jesť.
kukulienka71
vôbec nie som nadšená, práve včera sme mali ryby na obed:-( @smejkad , tvoja posledná veta o strácaní alternatív ešte posilňuje moje skľúčené pocity.
radox1
a preto kupujem nase,zasadne iba chladene ryby,najlepsie pstruhy.
radox1
no,je to mensie zlo,ale ryby mam rad.a ked sa na to mame takto pozerat,by som nesmel ani hydinu a podobne.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@radox1 , aj u nás sú ryby obľúbené, kde prosím ťa kupuješ tie chladené pstruhy, lebo u nás je dostať len v Lídli chladené pstruhy a lososa chované v Poľsku, rada by som našla zdroj rýb.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Viem, že sa predávajú pstruhy na Starej Turej na Dubníku, to je k nám najbližšie, ale neviem ako sú chované. To by mohol vedieť @kimlo , ten je zo Starej Turej sa mi zdá. Budeme si musieť každý nájsť overený zdroj kvalitných rybiek a tam kupovať :-).
leaela
@longova veeelka vdaka ti,ze si sem pridala tento link.mam to sice nahrate na magioboxe,ale z tej "skatule"sa to neda nijako dostat von,len cez TV,pripadne kladivom :-).odkedy to bolo odvysielane,tak rozmyslam,ako sem dostat slovensku verziu,nech maju vsetci co to zmeskali moznost si pozriet ako hazarduju s nasim zdravim kvoli peniazom.diky este raz.... :-)
1x radost
radost
priatelia
veľká vďaka za info..aký len to čaká život našich potomkov..??..sú denne ohrozovaní jedovatými potravinami..vodou..vzduchom..a ešte aj novodobý fenomén utekajúceho zla..panebože..neopúšťaj nás..
janara
vďaka za info...ale je to hrozné, čo sa všetko deje ..za všetkým sú peniaze, peníze, peneži...čo bude dalej?
"bioparky, biopotraviny" všetko je len biznis...v minulosti bol robený D test na kečupy..a najhoršie dopadol kečup pre deti z bio potravín, kde sme sa to dostali ? asi sa už nedá veriť ničomu...nikomu
radox1
hm,a to som robil minule zo suroveho lososa sushi.
2010
Mozes pridat druhy diel ako sa pestuju sliepky v klietkach a osipane.
Ja kupujem len morske ryby, tu je ina teoria, vacsina vodnych tokov je znecistena polnohospodarskymi hnojivami.
janger
Je nas na svete tak strasne moc, vsetci musime jest, a... vsetci chceme jest co najlacnejsie...preto aj tieto rybacie farmy. Preto aj hovadzie farmy, slepacie farmy, prasacie....kde su zvierata natlacene jedno na druhom, dostavaju antibiotika, hormony, aby co najrychlejsie rastli, aby sme mali co najlacnejsie maso. Obchody sa pretekaju, aby si ziskali zakaznika, aby mohli ponuknut tovar lacny....a my, ludia, behame z obchodu do obchodu, kupijeme, co je v ponuke, co je lacne...a za tym vsetkym sa nieco skryva...Aj to, co vidite v tomto dokumente.
Su aj chytraci, co chcu na vsetkom zarobit.
Ved je dostat aj losos "divozijuci", ale ten je neporovnatelne drahsi...vacsina ludi kupi toho lacnejsieho, z takychto vselijakych fariem.

Volakedy sa ludia uskromnili, jedlo sa maso jeden, dvakrat za tyzden. Teraz pomaly kazdy den. Ludia nakupia, potom casto aj vyhadzuju. Kolko potravin konci v kontajneroch? Mali by sme sa naucit zit trochu inac. Ale da sa to este? My ludia si vsetko strasne nicime. Pozrite sa na ten obrovsky odpad plastov, takzvanu plastovu polievku, ktora sa nachadza v oceanoch? Ak budeme postupovat takto, tak v 2050 bude v oceanoch viac plastov, ako ryb....a kto to vsetko robi? My, ludia. Nicime si vsetko, vodu, vzduch, zvierata, a tym aj sami seba.

Okrem toho sa aj radi nechame podvadzat.
Vsimnite si napriklad aj tzv. lososovych pstruhov. Taka ryba neexistuje.
Je to len draho zaplateny, umelo chovany pstruh, ktory je prikrmovany okrem ineho aj farbivom, synteticky vyrobenym astaxanthinom. V lepsom pripade ( v biologickych bazenoch) prirodnym farbivom. A to len preto, lebo si myslime, ze ta ruzova ryba bude lepsia....

Neviem, ked tak niekedy nad tym rozmyslam, ci sa to da zmenit. Asi ani uz nie. Ci aj je nejake vychodisko... Aby nebol ani hlad medzi ludmi a ani aby sme nemuseli jest vselijake svinstva. Je to ako vlak, ktory sa hrnie stale dalej a rychlejsie a rychlejsie. Ci sa da zastavit?


Aspon trosku by sme sa mali vsetci snazit. Napriklad tie vselijake igelitky. Na kazdu malickost v obchode musime dostat igelitovu tasku. Som rada, ze to tu, v Holandsku, to trochu idu obmedzovat. V kazdom obchode, za kazdu tasku sa uz musi platit. Takze zacnime od seba, kupme si normalne tasky, obmedzme igelitky co najmenej. Ja pouzivam jednu aj neviem ako dlho! Doderava ;-)...My musime aj odpad triedit. Vsetko zvlast, odpad z potravin zvlast, papier zvlast, sklo, plasty, handry, a zvysny odpad - za ten musime platit za kazde vyprazdnenie domaceho kontajnera...vsetko, co sa da, sa musi recyklovat.


Vyzera to, ze skacem z jedneho do druheho, ale myslim si, ze to ma jedno s druhym aj dost suvislosti....

kuchticka
Mila @janger - velmi ma potesil tvoj prispevok. Mam rovnake zmyslanie a snazim sa chranit-branit nasu planet Zem vsemozne. Vdaka. - keby takto zmyslalo viacej ludi, nebolo by Tolko odpadu - ZBYTOCNEHO - s ktorym sa musi nasa priroda vyporiadat.
U nas recyklujeme vsetok odpad, dokonca zbytky potravin idu do zvlastnych kontainerov, su recyklovane zvlast.
USA ma naviacej odpadu na nasej planete. Hanbim sa. (-:
Mam stastie zit v state ktory je vzorom v ochrane prirody a recyklovaniu vsetkeho odpadu.

kuchticka
Zabudla som dodat, ze na kazdy nakup si beriem 3-5 tasiek. Za kazde vrecko-ci tasku v obchode zauctuji urcitu sumu, aby to ludi prinutilo spravat sa enviromentalne .
kukulienka71
veľmi dobre si to napísala, @janger. Na všetko je riešenie, tak ako sme sa dostali sem, by sa dalo všetko vrátiť späť. Človek by sa mal snažiť o sebestačnosť aj v potravinách, jesť to, čo si dochová a dopestuje, prípadne kúpi prebytok od farmára, ak nemá možnosť si sám dochovať, dopestovať. Len sme už zleniveli, máme kopu nevyužitej pôdy okolo seba, velikánske záhrady ležia ladom, mnohým sa nechce sadiť, kopať, zavlažovať, lebo si za lacný peniaz kúpi v supermarkete. A ani nemá čas, lebo musí zarábať. Žijeme úplne inak ako naši predkovia, konzumná spoločnosť je niečo úplne neprirodzené. Nežijeme v súlade s prírodou, nevážime si jej dary.
S údivom sa pozerám na lastovičky - ľudí, páriky, ktoré sa rozhodnú žiť so svojou rodinou mimo "civilizácie", žijú skromne, v ťažkých podmienkach, skoro sebestačne. Som zbabelá na taký druh života a pravdupovediac aj lenivá. Potravinársky priemysel nás rozmaznal. Alibisticky to voláme pokrok, ale je to len márnivosť a pažravosť:-(
nedávno som pozerala dokument o hromadení odpadkov na Zemi. Bol šokujúci. Utkvela mi v pamäti veta o tom, ako chce každý zachrániť planétu. Ona sa o seba postará. Človek by mal zachrániť skôr sám seba, pretože Zem bude existovať aj dlho po tom, ako vyhynie posledný človek.
jerica
@kukulienka krásne napísané, si predstav koľko betónovej plochy je na planéte zvanej ZEM.(u nás najnovšie automobilka pri NITRE), prečo sa nestavajú také fabriky na miestach niekde kde je skôr bezúrodná zem, dala som otázku v jednej nemenovanej relácii prečo sa musí likvidovať úrodná pôda. Odpoveď bola, že tam sa sadí jedna plodina a je to "vraj " neretabilné, "chápem, aj nechápem" Je pravdou, nové pracovné miesta, len čo s tým, keď už nebude kde siať, čo potom ! Rokovanie o klimatických zmenách sa nedotklo tohto novodobého fenonménu. Napr: Koľko úrodnej pôdy sa odplaví pri povodňiach, a nehovorím o devastácii a drancovaní dreva z pralesov.
@janger , Janka , hovoríš mi z duše, ja sa toho už nedožijem, ale keď sa to nezastaví, je to presne čo napísala @kukulienka citujem : Človek by mal zachrániť skôr sám seba, pretože Zem bude existovať aj dlho po tom, ako vyhynie posledný človek.
Môžeme sa tešiť, že žijeme na Slovensku, máme vodu, otvoríme vodovodný kohútik a nikomu nepríde, že to čo je u nás samozrejmé v tretích krajinách si musia kupovať, viem, aj nafta je dôležitá je veeeeľmi veľa produktov čo bez nafty je nemysliteľné ju vyrobiť, ale keď nebude vody, nafta je nám na : vie mi niekto na to dať odpoveď ? je dobre si vypočuť :-)  www.rtvs.sk/radio/archiv/11418...

(pre mňa okrem mačiek v závere)
tricia
Ja len skonstatujem, ze moja rodina je len malo zavisla na supermarketoch ....mame maso z vlastneho bio chovu, hydinu, vajicka, zeleninu, ovocie, mak, med. Je to praca na cerstvom vzduchu. A nie sme sedliaci - moj muz nerozozna petrzlen od zeleru. :)
tricia
Zabudla som na ryby a bylinky :) a mame aj vlastne drevo a vodu.Tusim spejeme tam, ze pomaly to bude kazdy takto potrebovat, ak bude chciet zit zdravo .
kanadsky
Nie vsetko co je na Internete je pravda. Clanky, Yutube ale aj dokumentarne filmy su vyrabane z penazi investorov. Na priklad ked Americke firmy z Aljasky alebo Kanady ktore chovaju ryby chcu poskodit Europrkych vyrobcov, tak venuju peniaze na film o Norskom chove ryb. Existuje silny boj o trhy, predaj, ktory pouziva vsetky prostriedky na propagandu. Dobra skola pre nich su politici.
Je pravda ze nasa zemicka sa stala malou na mnozstvo liudi, ktroi potrebuju jest. Kto ma peniaze moze jest zdravo, ale ked si pozriete filmy o vyrobe parkov alebo klobas, kde ne jednej strane hadzu male prasiatka a na druhej strane vychadzaju klobasky, tak vas prejde chut jest. Iny film o chove kureniec alebo spracovavanie hovadzieho masa od zabijacky az po vyrobu kabeliek z koze. Hovorite ze budeme jest zemiaky. A co popolcek od Rusov, Acid Rain, spodna voda ktora je znecistena nasim odpadom. To vsetko nas otravuje.
Ale nepanikujme, Ludska rasa je velmi prisposobiva. Vydrzali sme 200,000 rokov na tejto zemi, tak budeme existovat aj dalej. Je tam niekto hore, kto dava pozor na to co vyvadzame.