Lososový chowder (fotorecept)

Autor receptu: kecemis

Chowder je polievka často pripravovaná s mliekom alebo so smotanou. Variácie chowderu môžu byť rôzne. Pravdepodobne najrozšírenejši je z plodov mora, ale môže byť aj zeleninový, rybací alebo kukuricový, ktorý je špeciálne populárny vo východnej, atlantickej časti Canady.

8
porcií
10 minút
príprava
30 - 35 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Lososa som si oplachol a dal na utierku vysusit pokial voda, ktoru som dal na sporak, zovrie.
  2. Pripravil som si suroviny, nastruhal mrkvu a zeler, ocistil zemiaky a nakrajal na kocky a cibulu som nakrajal na drobno. Namiesto sladkych zemiakov sa daju pouzit aj normalne zemiaky. Namiesto kukurice sa da pouzit hrasok alebo cicer.
  3. V hrnci som rozohrial 2 PL oleja a pridal cibulu, nastruhanu mrkvu a zeler. Na strednej teplote som obcasne miesal a varil asi 8 - 10 minut, pokial zelenina nezmakla.
  4. Medzitym mi zovrela voda. Lososa som zbavil koze a opatrne vlozil do vriacej vody. Ked sa vrenie vratilo, stiahol som teplotu a prikryte varil asi 5 - 6 minut, alebo...
  5. kym sa nezacne oddelovat na jednotlive casti. V tom case som ho vytiahol a vodu po vareni som vylial. Lososa som nechal vonku vychladit a...
  6. vidlickou som ho rozpucil na mensie, asi 2 cm kusky.
  7. K zmaknutej zelenine som pridal zemiaky, kukuricu, kopor, sol a liter vyvaru. Priviedol som znova do varu, prikryl a varil pokial zemiaky nezmakli, asi 12 - 15 minut.
  8. Asi v 1/2 hrnka som rozmiesal skrob
  9. a pridal k polievke. Hned nato som vlial aj zvysne mlieko a dobre zamiesal. Za staleho miesania som privedol polievku k zhustnutiu a bublaniu. Pokracoval som v miesani asi 2 minuty. Nakoniec som do polievky opatrne vmiesal lososa.
  10. Tato polievka sa da pripravit tiez z kozervovaneho lososa, napr. vo vlastnej stave alebo vo vode. V tom pripade sa nemusi varit.