Lososový chowder (fotorecept)
Autor receptu: kecemis
Chowder je polievka často pripravovaná s mliekom alebo so smotanou. Variácie chowderu môžu byť rôzne. Pravdepodobne najrozšírenejši je z plodov mora, ale môže byť aj zeleninový, rybací alebo kukuricový, ktorý je špeciálne populárny vo východnej, atlantickej časti Canady.
8 porcií |
10 minút príprava |
30 - 35 minút tepelná úprava |
Postup
- Lososa som si oplachol a dal na utierku vysusit pokial voda, ktoru som dal na sporak, zovrie.
- Pripravil som si suroviny, nastruhal mrkvu a zeler, ocistil zemiaky a nakrajal na kocky a cibulu som nakrajal na drobno. Namiesto sladkych zemiakov sa daju pouzit aj normalne zemiaky. Namiesto kukurice sa da pouzit hrasok alebo cicer.
- V hrnci som rozohrial 2 PL oleja a pridal cibulu, nastruhanu mrkvu a zeler. Na strednej teplote som obcasne miesal a varil asi 8 - 10 minut, pokial zelenina nezmakla.
- Medzitym mi zovrela voda. Lososa som zbavil koze a opatrne vlozil do vriacej vody. Ked sa vrenie vratilo, stiahol som teplotu a prikryte varil asi 5 - 6 minut, alebo...
- kym sa nezacne oddelovat na jednotlive casti. V tom case som ho vytiahol a vodu po vareni som vylial. Lososa som nechal vonku vychladit a...
- vidlickou som ho rozpucil na mensie, asi 2 cm kusky.
- K zmaknutej zelenine som pridal zemiaky, kukuricu, kopor, sol a liter vyvaru. Priviedol som znova do varu, prikryl a varil pokial zemiaky nezmakli, asi 12 - 15 minut.
- Asi v 1/2 hrnka som rozmiesal skrob
- a pridal k polievke. Hned nato som vlial aj zvysne mlieko a dobre zamiesal. Za staleho miesania som privedol polievku k zhustnutiu a bublaniu. Pokracoval som v miesani asi 2 minuty. Nakoniec som do polievky opatrne vmiesal lososa.
- Tato polievka sa da pripravit tiez z kozervovaneho lososa, napr. vo vlastnej stave alebo vo vode. V tom pripade sa nemusi varit.