Losos a restovaný ružičkový kel s reďkovkami fotorecept

sracz - fotkasracz, 25. septembra 2018 21:16
Ďalšie recepty »
Losos a restovaný ružičkový kel s reďkovkami (fotorecept)Foto: sracz

Ďalší z mojich receptov „do plaviek“, aj keď nám leto máva z jachajúceho rýchlika. Ľahko stráviteľné, nízkokalorické, rýchlo a jednoducho pripravené jedlo, navyše s celosvetovo požadovanou Ω3, predstavuje aj táto zostava. Beží už 40. rok, kedy som sa, ďakujúc mojemu milému a váženému priateľovi a „šéfovi“ Ing. Milanovi Šulovi naučil piť „nesladeného turka“. Tak podobne to bolo aj s klasickými prílohami k mäsám, kedy som si rýchlo zvykol na čisto zeleninové na čele s ružičkovým kelom a petržlenom.

2-4
porcie
15 min
príprava
25-30 min
na 200-210 °C

Suroviny

500-600 g červená
800-1000 g
podľa chuti
podľa chuti
6-8 PL
6-8 PL
500-600 g (filety)
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Zostava jednoduchá, príprava jednoduchá a rýchla, výsledok chuťovo i zdravotne výborný. Do veľkého pekáča som vložil umyté a na ¼ ÷ 1/8 pokrájané červené guľaté reďkovky,

    Losos a restovaný ružičkový kel s reďkovkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridal na ½ a ¼ pokrájaný ružičkový kel, posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením (čMČK). Hnevá ma, že som vo „švungu” tempa prípravy zabudol na mletý turmeric, ktorý práve v kombinácii s čMČK, vytvára priaznivé podmienky pre žalúdočnú a črevnú microklímu. Pokrájanú a okorenenú zeleninu som pokvapkal 2÷3 PL olivového oleja, rukami jemne premiešal.

    Losos a restovaný ružičkový kel s reďkovkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na plechu som ružičky kelu poobracal reznou stranou nadol, pretože nám chutia opečené a

    Losos a restovaný ružičkový kel s reďkovkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vložil na 10÷12´ do rúry s teplotou 200÷210 °C (420 °F). Potom som plech vybral, zeleninu v ňom pomocou kuchynskej „lopatky“ poobracal, na povrch porozkladal „hoblinky“ z asi 2÷3 PL masla a vrátil do vyhriatej rúry dopiecť aj v druhom „polčase“.

    Losos a restovaný ružičkový kel s reďkovkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Než sa príloha jemne ochladila na príjemnú „konzumačnú teplotu“, pripravil som filety z lososa: na panvici s „emulziou“ z 2÷3 PL olivového oleja a 2÷3 PL masla, som po 2÷3´ na jednej aj druhej strane opiekol filety posypané soľou a čMČK podľa chuti, začal som kožou nadol a priebežne ich polieval horúcim výpekom.

    Losos a restovaný ružičkový kel s reďkovkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto vyzerali po „polčasovej výmene strán“,

    Losos a restovaný ružičkový kel s reďkovkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    hneď za horúca na tanier, filet ozdobiť vňaťkou fenikla a plátkom citróna a dobrú chuť!

    Losos a restovaný ružičkový kel s reďkovkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Časť úrody jednotlivých druhov štipľavých papričiek už dozrela a teraz ich v tieni suším.

    Losos a restovaný ružičkový kel s reďkovkami (fotorecept) - obrázok 8
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist