Foto: gulio
Plnené lokše s kapustou a údeným,je jedno s tých mastnejších jedál ktoré nie je asi dobré jesť na večer a keď,tak je dobré Zobraziť celý popisPlnené lokše s kapustou a údeným,je jedno s tých mastnejších jedál ktoré nie je asi dobré jesť na večer a keď,tak je dobré ho zapiť dobrým červeným vínom. (Práve som to dovaril je 7 hod. večer,HA HA HA!)
Suroviny
500-600 g |
|
100 g |
|
alebo husacia |
|
|
|
500-700 g |
|
1-2 ks |
|
1 ks,domáca |
|
5 dg, údená |
|
300-400 g, ( podľa množstva kapusty) udeného mäsa(prípadne oravskej slaniny) |
|
1-2 ks strúčiky |
|
1-2 Pl, /olej |
|
podla chuti |
|
podla chuti |
|
podla chuti |
|
|
Postup
-
1
Na lokše potrebujeme: 500 g zemiakov, 100 g hladkej múky, soľ, Kačací,husací tuk alebo masť Postup: Uvarené zemiaky ošúpeme, pretlačíme, pridáme múku a soľ. Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na menšie valečky. Každý kúsok valečka rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi na 3 mm a na rozpálenej platni upečieme do zlatova.
- 2
Na plnku: 500-700g kyslej kapusty(ja používam aj celé kilo aj keď sa minú lokše,tak sa to dá jesť aj s chlebom) 300-400g( podľa množstva kapusty) udeného mäsa(prípadne oravskej slaniny) 1-2 cibuľa 1 domáca klobáska 5dg údenej slaninky 1-2 strúčiky cesnak 1-2 PL masť alebo olej Vegeta soľ, čierne mleté korenie, kmín Lokše Postup: Na panvici si orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku,cesnak,pridáme nadrobno pokrájané udené mäso,klobásku, a pridáme vyžmýkanú a pokrájanú kyslú kapustu a kmín.(ak je moc kyslá tak si ju prepláchneme vo vode a dobre vyžmýkame). Prikryté za častého miešania dusíme do mäkka.(Dávame pozor aby sme ju nepripálili) Udenú slaninku si nakrájame na drobno necháme vytopiť zvlášť.Vpriebehu dusenia si zmiešame udenú slaninu aj z výpekom s kapustou. Dochutíme vegetou,osolíme a okoreníme. Takto pripravenou zmesou naplníme lokše a stočíme jak palacinku a podávame! Prajem dobrú chuť!
- 3
Môžeme si pripraviť aj luxusnejšiu verziu plnky. 500-700g Kačacej alebo husacej pečene, 250-300g kačacích alebo husacích oškvarkov, cibuľa cesnak soľ, čierne mleté korenie, Kačací alebo husací tuk trochu vegety Na panvici si speníme nadrobno nasekanú cibuľku. Kačaciu alebo Husaciu pečeň umyjeme a nakrájame na slížiky a pomaly dusíme na masti alebo oleja.Keď je pečeň hotová, Pridáme kačacie alebo husacie oškvarky,korenie,a soľ a trochu vegety. Všetko dobre spolu zamiešame. Lokše môžeme (ale aj nemusíme podla chuti)potrieť Kačacím alebo husacim tukom a naplníme pripravenou plnkou a zvinieme ako palacinky. Môžeme podávať s uhorkou,čalamádou,alebo aj alma paprikami. Všetko je dovolené.Prajem dobrú chuť!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Takú podobnú verziu čo spomínaš som robieval aj ja ale s kapustou mi chutia viac.Nabudúce určite pozvem.
Zdravím.