Lokše plnené kyslou kapustou a údeným mäsom

gulio - fotkagulio, 7. decembra 2010
Lokše plnené kyslou kapustou a údeným mäsom
Foto: gulio

Plnené lokše s kapustou a údeným,je jedno s tých mastnejších jedál ktoré nie je asi dobré jesť na večer a keď,tak je dobré Zobraziť celý popisPlnené lokše s kapustou a údeným,je jedno s tých mastnejších jedál ktoré nie je asi dobré jesť na večer a keď,tak je dobré ho zapiť dobrým červeným vínom. (Práve som to dovaril je 7 hod. večer,HA HA HA!)

Suroviny

500-600 g
100 g
  alebo husacia
500-700 g
1-2 ks
1 ks,domáca
5 dg, údená
300-400 g, ( podľa množstva kapusty) udeného mäsa(prípadne oravskej slaniny)
1-2 ks strúčiky
1-2 Pl, /olej
podla chuti
podla chuti
podla chuti




Postup

  1. 1

    Na lokše potrebujeme: 500 g zemiakov, 100 g hladkej múky, soľ, Kačací,husací tuk alebo masť Postup: Uvarené zemiaky ošúpeme, pretlačíme, pridáme múku a soľ. Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na menšie valečky. Každý kúsok valečka rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi na 3 mm a na rozpálenej platni upečieme do zlatova.

  2. 2

    Na plnku: 500-700g kyslej kapusty(ja používam aj celé kilo aj keď sa minú lokše,tak sa to dá jesť aj s chlebom) 300-400g( podľa množstva kapusty) udeného mäsa(prípadne oravskej slaniny) 1-2 cibuľa 1 domáca klobáska 5dg údenej slaninky 1-2 strúčiky cesnak 1-2 PL masť alebo olej Vegeta soľ, čierne mleté korenie, kmín Lokše Postup: Na panvici si orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku,cesnak,pridáme nadrobno pokrájané udené mäso,klobásku, a pridáme vyžmýkanú a pokrájanú kyslú kapustu a kmín.(ak je moc kyslá tak si ju prepláchneme vo vode a dobre vyžmýkame). Prikryté za častého miešania dusíme do mäkka.(Dávame pozor aby sme ju nepripálili) Udenú slaninku si nakrájame na drobno necháme vytopiť zvlášť.Vpriebehu dusenia si zmiešame udenú slaninu aj z výpekom s kapustou. Dochutíme vegetou,osolíme a okoreníme. Takto pripravenou zmesou naplníme lokše a stočíme jak palacinku a podávame! Prajem dobrú chuť!

  3. 3

    Môžeme si pripraviť aj luxusnejšiu verziu plnky. 500-700g Kačacej alebo husacej pečene, 250-300g kačacích alebo husacích oškvarkov, cibuľa cesnak soľ, čierne mleté korenie, Kačací alebo husací tuk trochu vegety Na panvici si speníme nadrobno nasekanú cibuľku. Kačaciu alebo Husaciu pečeň umyjeme a nakrájame na slížiky a pomaly dusíme na masti alebo oleja.Keď je pečeň hotová, Pridáme kačacie alebo husacie oškvarky,korenie,a soľ a trochu vegety. Všetko dobre spolu zamiešame. Lokše môžeme (ale aj nemusíme podla chuti)potrieť Kačacím alebo husacim tukom a naplníme pripravenou plnkou a zvinieme ako palacinky. Môžeme podávať s uhorkou,čalamádou,alebo aj alma paprikami. Všetko je dovolené.Prajem dobrú chuť!

Diskusia k receptu

dorisa
Len si daj, a ak by si mal vela, tak nas pozvi,prideme, určite viacerí maju radi lokše a vínko. Ja doma robievam len verziu čisté lokše s klobáskou a slaninkou navrchu.
gulio
Bohužial moc s toho neostalo DORISA, z kila kapusty mi vyšlo 10 roliek a 2 prázdne lokše, aj tie zjedli moje vnúčatá nakoľko oni kapustu nemajú radi,ale zostala 1 rolka a celá a to len preto že dcéra na noc nejedáva tak si ju nechala na zajtra.(bývame oproti sebe v jednom dome) Ja som si dal jednu a ešte som to zapil Zlatým bažantom.(Nemal som po ruke dobré vínko včera som ho vypil s kamarátom)
Takú podobnú verziu čo spomínaš som robieval aj ja ale s kapustou mi chutia viac.Nabudúce určite pozvem.
Zdravím.
dorisa
@gulio , chápem :)))))))))) Dobrý nápad s tou kapustou, vyskušam. Je to asi pracné, ale stojí to za námahu. Chválim. Ukladám si receptík.
valeri
jáááááj sem s jedným, tak toto môžem a aj robievam. pochúúúúúúťka
iboja
ujuj to to je nebezpečné až mi slinky nabehli ...ešte som to takto nerobila ukladám si lebo to vypadá fantasticky až sem citim vôňu lokší a kapusty




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia