Lokše plnené kyslou kapustou a údeným mäsom
Autor receptu: gulio
Plnené lokše s kapustou a údeným,je jedno s tých mastnejších jedál ktoré nie je asi dobré jesť na večer a keď,tak je dobré ho zapiť dobrým červeným vínom.
(Práve som to dovaril je 7 hod. večer,HA HA HA!)
Postup
- Na lokše potrebujeme:
500 g zemiakov,
100 g hladkej múky,
soľ,
Kačací,husací tuk alebo masť
Postup:
Uvarené zemiaky ošúpeme, pretlačíme, pridáme múku a soľ. Vypracujeme cesto,
ktoré rozdelíme na menšie valečky. Každý kúsok valečka rozvaľkáme na pomúčenej doske
na hrúbku asi na 3 mm a na rozpálenej platni upečieme do zlatova.
- Na plnku:
500-700g kyslej kapusty(ja používam aj celé kilo aj keď sa minú lokše,tak sa to dá jesť aj s chlebom)
300-400g( podľa množstva kapusty) udeného mäsa(prípadne oravskej slaniny)
1-2 cibuľa
1 domáca klobáska
5dg údenej slaninky
1-2 strúčiky cesnak
1-2 PL masť alebo olej
Vegeta
soľ,
čierne mleté korenie,
kmín
Lokše
Postup:
Na panvici si orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku,cesnak,pridáme nadrobno pokrájané udené mäso,klobásku, a pridáme vyžmýkanú a pokrájanú kyslú kapustu a kmín.(ak je moc kyslá tak si ju prepláchneme vo vode
a dobre vyžmýkame).
Prikryté za častého miešania dusíme do mäkka.(Dávame pozor aby sme ju nepripálili)
Udenú slaninku si nakrájame na drobno necháme vytopiť zvlášť.Vpriebehu dusenia si zmiešame udenú slaninu aj z výpekom s kapustou.
Dochutíme vegetou,osolíme a okoreníme.
Takto pripravenou zmesou naplníme lokše a stočíme jak palacinku a podávame!
Prajem dobrú chuť!
- Môžeme si pripraviť aj luxusnejšiu verziu plnky.
500-700g Kačacej alebo husacej pečene,
250-300g kačacích alebo husacích oškvarkov,
cibuľa
cesnak
soľ,
čierne mleté korenie,
Kačací alebo husací tuk
trochu vegety
Na panvici si speníme nadrobno nasekanú cibuľku.
Kačaciu alebo Husaciu pečeň umyjeme a nakrájame na slížiky
a pomaly dusíme na masti alebo oleja.Keď je pečeň hotová,
Pridáme kačacie alebo husacie oškvarky,korenie,a soľ a trochu vegety.
Všetko dobre spolu zamiešame.
Lokše môžeme (ale aj nemusíme podla chuti)potrieť Kačacím alebo husacim tukom a naplníme pripravenou plnkou a zvinieme ako palacinky.
Môžeme podávať s uhorkou,čalamádou,alebo aj alma paprikami.
Všetko je dovolené.Prajem dobrú chuť!