Foto: cesminaz
Lokma su maličké vysmážané gulky nasiaknute sladkym cukrovym sirupom ;-P
Suroviny
500 g |
|
25 g čerstvé |
|
1 ČL |
|
2 PL |
|
5,5 dl vlažná |
|
veľa na vysmážanie |
|
Cukrový sirup: | |
1 kg |
|
1 l |
|
3 PL čerstvá |
|
Postup
-
1
Najprv si uvarime sirup.Do hrnca dame 1kg cukru a 1 liter vody.Za obcasneho miesania privedieme do varu.Ked uz sa zacalo varit,pridame donho 3Pl citronovej šťavy.Šťava tam ide preto,aby nam sirup neskor nahodou nescukrovel :-) Je to rovnake,ako pri Baklave.Potom takto s citronom nechame pomali varit-vriet 25 minut.Potom nechame sirup vychladnut..
-
2
Do jednej misky dame 500g muku a 1kl soli a dobre premiesame lyzicou..
-
3
Urobime si takpovediac kvasok :-) ..Do 2dcl vlaznej vody zorzdrobime kvasnice a pridame za 2Pl praskoveho cukru a dobre spolu rozmiesame..
-
4
Hned ako sme ho rozmiesali,tak ho vlejeme do misky k muke...
-
5
Postupne po pohariku prilievame aj tych zvyšných 3,5dcl vody a dobre mačkáme to cesto medzi prstami,aby neostali hrcky :-)
-
6
Vytvori sa tekutejsie cesto takej konzistencie,ako na slovenske halusky-nokedle :-) Takze aj podla toho budete vediet,ze kolko vody na toto cesto presne staci :-) A potom ho poriadne rukou ponadhadzujte-vybite :-)) zoparkrat..
-
7
Takto sa natahuje..
-
8
Hotove cesto prikryjeme igelitom, alebo foliou a nechame na teplejsom mieste 1 hodinu stat..
-
9
Po 1hodine nam pekne nakyslo :-)
-
10
Takto nakysnute cesto premiesame zoparkrat vareškou...
-
11
No a teraz ide umenie...alebo skor umenie vysvetlit to :-))) Cesto uchopime do dlane tak, aby vykuklo kusok cesta ked dlan stlacime...
-
12
Dlan stlacime vzdy len natolko,aby nam vykukla len mala gulôčka cesta :-) ktoru potom pomocou malej lyzicky odlupneme...Lyzicku musime zakazdym namocit do vody,aby sa na nu nenalepilo cesto..
-
13
..a gulky hadžeme rovno do horuceho oleja.Musite dat dost vela oleja,aby tie gulky plavali v nom..
-
14
..pekne ich usmažime z kazdej strany...Pecu sa pomerne rychlo cca.10 minut a su hotove :-) Ak chcete,mozte ich piect aj o nieco menej,budu tak o trochu svetlejsie nez moje :-)
-
15
Do zlatohneda upecene gulky sitkom vyberieme z oleja a vlozime rovno do vychladnuteho sirupu..
-
16
Premiesame a nechame takto v sirupe namočené 8-10 minut.Nasiaknu presne dost sirupu za ten cas :-) Tieto gulky niesu mäkke,takze sa nebojte ze sa vam rozmočia..Ale kludne jednu gulku mozte po 5ich minutach ochutnat,ci je uz dost napita sirupom :-) a rozhodnut sa,ci ich este dalej v tom sirupe nechate plavat,alebo nie ;-)
-
17
A potom ich zasa sitkom povyberate zo sirupu rovno na tanier ;-) Zvysny sirup si kludne dajte do flasky a odlozte do chladnicky na druhy krat :-) Ale mozte si aj zvlast este svoju porciu popolievat :-) Lokmu mozte drzat v niakej nadobe co sa da zakryt.Kludne ich zalejte trochou sirupu,aby bol spodok nadoby vlacny a ak ich budete drzat par dni,tak ich raz za cas premiesajte :-)
-
18
Prijemne maškrtenie ;-P
Zdravsi variant na Lokmu asi nieje :-) Ked to uvaris,budes mat z toho halusky..a ked to upecies,tak asi niake plackovite suchare :-// Toto musis piect v oleji,lebo ono sa to v tom oleji nafukne :-) a pravdaze aj chut da ten olej. Jedine o trolinku by to bolo menej kaloricke,keby ze tie gulicky das po upeceni na papier odsiaknut,ale aj to nie nadlho,lebo maju ist horuce do toho sirupu na chvilu a potom von.. Asi som ta napotesila mila @gretkamargaretta ale zial niektore jedla-sladkosti sa daju pripravit len na originalny sposob :-) Pekny den zelam!