Lokma fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 5. januára 2015
Lokma (fotorecept)
Foto: cesminaz

Lokma su maličké vysmážané gulky nasiaknute sladkym cukrovym sirupom ;-P

Suroviny

500 g
25 g čerstvé
1 ČL
2 PL
5,5 dl vlažná
 veľa na vysmážanie
Cukrový sirup:
1 kg
1 l
3 PL čerstvá




Postup

  1. 1

    Najprv si uvarime sirup.Do hrnca dame 1kg cukru a 1 liter vody.Za obcasneho miesania privedieme do varu.Ked uz sa zacalo varit,pridame donho 3Pl citronovej šťavy.Šťava tam ide preto,aby nam sirup neskor nahodou nescukrovel :-) Je to rovnake,ako pri Baklave.Potom takto s citronom nechame pomali varit-vriet 25 minut.Potom nechame sirup vychladnut..

    Lokma (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do jednej misky dame 500g muku a 1kl soli a dobre premiesame lyzicou..

    Lokma (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Urobime si takpovediac kvasok :-) ..Do 2dcl vlaznej vody zorzdrobime kvasnice a pridame za 2Pl praskoveho cukru a dobre spolu rozmiesame..

    Lokma (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hned ako sme ho rozmiesali,tak ho vlejeme do misky k muke...

    Lokma (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Postupne po pohariku prilievame aj tych zvyšných 3,5dcl vody a dobre mačkáme to cesto medzi prstami,aby neostali hrcky :-)

    Lokma (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vytvori sa tekutejsie cesto takej konzistencie,ako na slovenske halusky-nokedle :-) Takze aj podla toho budete vediet,ze kolko vody na toto cesto presne staci :-) A potom ho poriadne rukou ponadhadzujte-vybite :-)) zoparkrat..

    Lokma (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto sa natahuje..

    Lokma (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hotove cesto prikryjeme igelitom, alebo foliou a nechame na teplejsom mieste 1 hodinu stat..

    Lokma (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po 1hodine nam pekne nakyslo :-)

    Lokma (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto nakysnute cesto premiesame zoparkrat vareškou...

    Lokma (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    No a teraz ide umenie...alebo skor umenie vysvetlit to :-))) Cesto uchopime do dlane tak, aby vykuklo kusok cesta ked dlan stlacime...

    Lokma (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Dlan stlacime vzdy len natolko,aby nam vykukla len mala gulôčka cesta :-) ktoru potom pomocou malej lyzicky odlupneme...Lyzicku musime zakazdym namocit do vody,aby sa na nu nenalepilo cesto..

    Lokma (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ..a gulky hadžeme rovno do horuceho oleja.Musite dat dost vela oleja,aby tie gulky plavali v nom..

    Lokma (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ..pekne ich usmažime z kazdej strany...Pecu sa pomerne rychlo cca.10 minut a su hotove :-) Ak chcete,mozte ich piect aj o nieco menej,budu tak o trochu svetlejsie nez moje :-)

    Lokma (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Do zlatohneda upecene gulky sitkom vyberieme z oleja a vlozime rovno do vychladnuteho sirupu..

    Lokma (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Premiesame a nechame takto v sirupe namočené 8-10 minut.Nasiaknu presne dost sirupu za ten cas :-) Tieto gulky niesu mäkke,takze sa nebojte ze sa vam rozmočia..Ale kludne jednu gulku mozte po 5ich minutach ochutnat,ci je uz dost napita sirupom :-) a rozhodnut sa,ci ich este dalej v tom sirupe nechate plavat,alebo nie ;-)

    Lokma (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    A potom ich zasa sitkom povyberate zo sirupu rovno na tanier ;-) Zvysny sirup si kludne dajte do flasky a odlozte do chladnicky na druhy krat :-) Ale mozte si aj zvlast este svoju porciu popolievat :-) Lokmu mozte drzat v niakej nadobe co sa da zakryt.Kludne ich zalejte trochou sirupu,aby bol spodok nadoby vlacny a ak ich budete drzat par dni,tak ich raz za cas premiesajte :-)

    Lokma (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Prijemne maškrtenie ;-P

Diskusia k receptu

skillet
Videla som nedávno video prípravy, je to super recept. Určite vyskúšam, nejedla som to 4 roky :-)
cesminaz
@methi @amelie @izabelka dakujem vam za mile slova :-) som rada,ze sa vam receptik paci. @skillet budem rada,ak vyskusas :-) No aj ja som videla video ako to robi uz pravy "profik" ;-D ...to moje je len tak pomaly po domacky :-)) ..ti profici su uz ina trieda!
nalpa
Cesminaz, recept za vsetky hviezdicky ! ,,,ja by som ich nerobila ani keby sa co robilo :-)...na blizkom vychode sa volaju awamat a je to jedno z najoblubenejsich sladkosti,,krestania hho robia ako slavnostne sladke ked sa zacina vianocny post :) Sikovna si veru :)
eviana
@cesminkaz , veľmi zaujímavý recept, skvelá práca s cestom... máš môj veľký obdiv a jasných 5* :)
samira
@cesminaz zbožnujem Lokmu...Podarila sa Ti na jednotku, a hned dávam 5 hviezdičiek. Ja ju robím tak, že si cesto dam do sáčku, vytláčam a strihám. Dúfam, že chápeš ako. SUPER!!!!
kukulienka71
úprimne, tak sladké a vyprážané ja nemám v obľube, ale veľmi pekne si zdokumentovala prípravu, musím napísať. Bod 12 je super výmysel:-)
gabusik
ja som ich jedla na Cypre, tam ich volali lukmades, vynikajuca sladkost, krasny recept :)
hubata
Jééj, to je krásny receptík a ešte krajší komentár. Nič diétne, veľmi sladké a ako už vidím mojich, budú si to sypať kakaom a vymyslia nový recept. Ale bez srandy je to krásne, zvlášť to tvorenie bubliniek z cesta je ako stvorené pre moju vnučku ........ Nádhera! Dávame ti päť hviezdičiek!
mariamka
@cesminka ty si sa nam tam pekne "rozmlsala" :)) samozrejme v dobrom :) take pracne a mega sladke nie je u nas zvykom, ale velmi to rada citam a "vizualizujem" :) v bode 11 skoro, ako ked slovenska sliepocka vypr**e vajicko, /to je ta vizualizacia/, mam rada tvoje recepty :)
iva2111
Už jsem recept obdivovala ráno :-). Dělat ho asi nebudu, ale stopro bych ochutnala. Nádhera!
cesminaz
@nalpa :-) dakujem pekne ;-P ..a preco by si ho nerobila,zda sa ti moc pracny? Nieje s tym vela roboty,len sa troska ufulas :-)) @evianka mila dakujem za tvoje mile slova ;-) @samira ano chapem :-) atak sa robi aj Tulumba,ze sa tlaci zo zubateho sacku a striha.Ale ani toto nieje tazke ani pracne,ide to raz-dva :-) je to otazka zvyku.Dakujem za * a za pochvalu :-) @kukulienka mila,tieto turecke sladkosti su uz raz take "sladke" a bud ich niekto miluje alebo neznasa :-) Ten bod 12 je fakt celkom prakticky!
cesminaz
@gabusik @iva2111 dakujem vam pekne za pochvalu ;-D som rada,ze sa vam paci @mariamka :-))) si ma pobavila s tym bodom 11! Velmi ma tvoje mile slova tesia,aj ja velmi rada citam tvoje recepty ;-) @hubata :-) dakujem velmi pekne,si velmi mila! Tesi ma ze sa ti recept pozdava,urcite ho s vnuckou vyskusaj! Viem si predstavit,aku radost bude mat pri tvoreni bubliniek :-)) bude od cesta az po usi ;-))) Dakujem za *
vienetta
Jááj prečo len ten cholesterol mám tam kde nechcem aby bol? Ochutnala by som, vyzerá to fajnovo. :-)
cesminaz
@vienetta :-) Drzim palce nech sa ti da ci skor do poriadku,aby si aj tymohla tuto skvelu sladkost ochutnat ;-)
nalpa
@cesminaz ,mas pravdu.. robim baklava na sto sposobov, ked je treba.. ale najradsej mam kunafe/knaffe a aj to bez sirupu musi byt .. sirup nemozem..aj do nasich sladkosti a pecenia pre nas nedavam cukor, alebo lepsie povedane davam cukor ako ked solim, neznasam chut cukru,,,a lokma bez sirupu ? to nie je ono ..:-)..a mas moj obdiv, pretoze pripravot lokma a fotit pri tom ozaj potrebuje sikovnost..,mam velmi rada tvoje recepty :)
gretkamargaretta
@cesminaz ahoj, dalo by sa to robit aj na nejaký "zdravší " variant? Napr, iný cukor alebo neprazit to ale upiecť, uvarit? Máme zlý cholesterol v rodine ale veľmi rada by som toto vyskusala :) dakujem:)
cesminaz
@gretkamargaretta prepac,ze sa hlasim tak neskoro..
Zdravsi variant na Lokmu asi nieje :-) Ked to uvaris,budes mat z toho halusky..a ked to upecies,tak asi niake plackovite suchare :-// Toto musis piect v oleji,lebo ono sa to v tom oleji nafukne :-) a pravdaze aj chut da ten olej. Jedine o trolinku by to bolo menej kaloricke,keby ze tie gulicky das po upeceni na papier odsiaknut,ale aj to nie nadlho,lebo maju ist horuce do toho sirupu na chvilu a potom von.. Asi som ta napotesila mila @gretkamargaretta ale zial niektore jedla-sladkosti sa daju pripravit len na originalny sposob :-) Pekny den zelam!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia