Lokma (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Lokma su maličké vysmážané gulky nasiaknute sladkym cukrovym sirupom ;-P
Postup
- Najprv si uvarime sirup.Do hrnca dame 1kg cukru a 1 liter vody.Za obcasneho miesania privedieme do varu.Ked uz sa zacalo varit,pridame donho 3Pl citronovej šťavy.Šťava tam ide preto,aby nam sirup neskor nahodou nescukrovel :-) Je to rovnake,ako pri Baklave.Potom takto s citronom nechame pomali varit-vriet 25 minut.Potom nechame sirup vychladnut..
- Do jednej misky dame 500g muku a 1kl soli a dobre premiesame lyzicou..
- Urobime si takpovediac kvasok :-) ..Do 2dcl vlaznej vody zorzdrobime kvasnice a pridame za 2Pl praskoveho cukru a dobre spolu rozmiesame..
- Hned ako sme ho rozmiesali,tak ho vlejeme do misky k muke...
- Postupne po pohariku prilievame aj tych zvyšných 3,5dcl vody a dobre mačkáme to cesto medzi prstami,aby neostali hrcky :-)
- Vytvori sa tekutejsie cesto takej konzistencie,ako na slovenske halusky-nokedle :-) Takze aj podla toho budete vediet,ze kolko vody na toto cesto presne staci :-) A potom ho poriadne rukou ponadhadzujte-vybite :-)) zoparkrat..
- Takto sa natahuje..
- Hotove cesto prikryjeme igelitom, alebo foliou a nechame na teplejsom mieste 1 hodinu stat..
- Po 1hodine nam pekne nakyslo :-)
- Takto nakysnute cesto premiesame zoparkrat vareškou...
- No a teraz ide umenie...alebo skor umenie vysvetlit to :-)))
Cesto uchopime do dlane tak, aby vykuklo kusok cesta ked dlan stlacime...
- Dlan stlacime vzdy len natolko,aby nam vykukla len mala gulôčka cesta :-) ktoru potom pomocou malej lyzicky odlupneme...Lyzicku musime zakazdym namocit do vody,aby sa na nu nenalepilo cesto..
- ..a gulky hadžeme rovno do horuceho oleja.Musite dat dost vela oleja,aby tie gulky plavali v nom..
- ..pekne ich usmažime z kazdej strany...Pecu sa pomerne rychlo cca.10 minut a su hotove :-) Ak chcete,mozte ich piect aj o nieco menej,budu tak o trochu svetlejsie nez moje :-)
- Do zlatohneda upecene gulky sitkom vyberieme z oleja a vlozime rovno do vychladnuteho sirupu..
- Premiesame a nechame takto v sirupe namočené 8-10 minut.Nasiaknu presne dost sirupu za ten cas :-) Tieto gulky niesu mäkke,takze sa nebojte ze sa vam rozmočia..Ale kludne jednu gulku mozte po 5ich minutach ochutnat,ci je uz dost napita sirupom :-) a rozhodnut sa,ci ich este dalej v tom sirupe nechate plavat,alebo nie ;-)
- A potom ich zasa sitkom povyberate zo sirupu rovno na tanier ;-) Zvysny sirup si kludne dajte do flasky a odlozte do chladnicky na druhy krat :-) Ale mozte si aj zvlast este svoju porciu popolievat :-) Lokmu mozte drzat v niakej nadobe co sa da zakryt.Kludne ich zalejte trochou sirupu,aby bol spodok nadoby vlacny a ak ich budete drzat par dni,tak ich raz za cas premiesajte :-)
- Prijemne maškrtenie ;-P