Lokma (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Lokma su maličké vysmážané gulky nasiaknute sladkym cukrovym sirupom ;-P

Suroviny

Postup

  1. Najprv si uvarime sirup.Do hrnca dame 1kg cukru a 1 liter vody.Za obcasneho miesania privedieme do varu.Ked uz sa zacalo varit,pridame donho 3Pl citronovej šťavy.Šťava tam ide preto,aby nam sirup neskor nahodou nescukrovel :-) Je to rovnake,ako pri Baklave.Potom takto s citronom nechame pomali varit-vriet 25 minut.Potom nechame sirup vychladnut..
  2. Do jednej misky dame 500g muku a 1kl soli a dobre premiesame lyzicou..
  3. Urobime si takpovediac kvasok :-) ..Do 2dcl vlaznej vody zorzdrobime kvasnice a pridame za 2Pl praskoveho cukru a dobre spolu rozmiesame..
  4. Hned ako sme ho rozmiesali,tak ho vlejeme do misky k muke...
  5. Postupne po pohariku prilievame aj tych zvyšných 3,5dcl vody a dobre mačkáme to cesto medzi prstami,aby neostali hrcky :-)
  6. Vytvori sa tekutejsie cesto takej konzistencie,ako na slovenske halusky-nokedle :-) Takze aj podla toho budete vediet,ze kolko vody na toto cesto presne staci :-) A potom ho poriadne rukou ponadhadzujte-vybite :-)) zoparkrat..
  7. Takto sa natahuje..
  8. Hotove cesto prikryjeme igelitom, alebo foliou a nechame na teplejsom mieste 1 hodinu stat..
  9. Po 1hodine nam pekne nakyslo :-)
  10. Takto nakysnute cesto premiesame zoparkrat vareškou...
  11. No a teraz ide umenie...alebo skor umenie vysvetlit to :-))) Cesto uchopime do dlane tak, aby vykuklo kusok cesta ked dlan stlacime...
  12. Dlan stlacime vzdy len natolko,aby nam vykukla len mala gulôčka cesta :-) ktoru potom pomocou malej lyzicky odlupneme...Lyzicku musime zakazdym namocit do vody,aby sa na nu nenalepilo cesto..
  13. ..a gulky hadžeme rovno do horuceho oleja.Musite dat dost vela oleja,aby tie gulky plavali v nom..
  14. ..pekne ich usmažime z kazdej strany...Pecu sa pomerne rychlo cca.10 minut a su hotove :-) Ak chcete,mozte ich piect aj o nieco menej,budu tak o trochu svetlejsie nez moje :-)
  15. Do zlatohneda upecene gulky sitkom vyberieme z oleja a vlozime rovno do vychladnuteho sirupu..
  16. Premiesame a nechame takto v sirupe namočené 8-10 minut.Nasiaknu presne dost sirupu za ten cas :-) Tieto gulky niesu mäkke,takze sa nebojte ze sa vam rozmočia..Ale kludne jednu gulku mozte po 5ich minutach ochutnat,ci je uz dost napita sirupom :-) a rozhodnut sa,ci ich este dalej v tom sirupe nechate plavat,alebo nie ;-)
  17. A potom ich zasa sitkom povyberate zo sirupu rovno na tanier ;-) Zvysny sirup si kludne dajte do flasky a odlozte do chladnicky na druhy krat :-) Ale mozte si aj zvlast este svoju porciu popolievat :-) Lokmu mozte drzat v niakej nadobe co sa da zakryt.Kludne ich zalejte trochou sirupu,aby bol spodok nadoby vlacny a ak ich budete drzat par dni,tak ich raz za cas premiesajte :-)
  18. Prijemne maškrtenie ;-P