Lístkové motýliky s vajíčkovým šalátom
mesačník Varecha, 1. apríla 2024
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Vajíčkový šalát môžete podávať veľmi efektne v takýchto slaných chuťovkách z lístkového cesta.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
2 ks (2x275 g) rozvaľkané |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Vajíčkový šalát: | |
4 ks |
|
1 ks malá |
|
4 ks |
|
100 g |
|
1 PL |
|
|
|
|
Postup
-
1
Z rozvaľkaného lístkového cesta vykrojíme väčšou formičkou jednotlivé tvary. My sme použili formičku v tvare motýľa s priemerom asi 8–10 cm. Do polovice vykrojených motýlikov vykrojíme ešte v strede väčšie okrúhle otvory.
- 2
Na plech s papierom na pečenie poukladáme plné motýliky a potrieme ich rozšľahaným vajíčkom. Na tieto prilepíme v strede vykrojené motýliky a tiež ich potrieme vajíčkom.
- 3
Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 10–12 minút dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť. Stredy upečených motýlikov jemne zatlačíme napríklad dnom malého pohárika smerom nadol, aby bolo miesto na naplnenie vajíčkovým šalátom.
- 4
Vajíčkový šalát: Natvrdo uvarené vajcia olúpeme a nakrájame nadrobno. Ošúpanú cibuľu a kyslé uhorky tiež nakrájame nadrobno. Všetko spolu zmiešame v miske, pridáme soľ, korenie, majonézu a kyslú smotanu. Dobre premiešaný šalát necháme odležať v chlade a tesne pred podávaním ním naplníme upečené motýliky.
- 5
Zo zvyškov cesta môžeme vykrojiť ľubovoľné tvary, potrieť ich vajíčkom, posypať semienkami či nastrúhaným syrom a upiecť. Využijeme ich tiež ako pohostenie alebo len tak na chrumkanie.
Tiež slané chuťovky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu