Liptovské šúľky s bryndzou fotorecept
Foto: izabella929
Starodávne jedlo od tety Palušky z Liptova. Na poliatie sa používala iba bryndza a maslo, dnes som ochutila aj slaninou.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Múku som preosiala, pridala štipku soli a prilievala vodu, aby vzniklo polotuhé cesto, podobné ako rezancové. Môžte použiť aj hladkú múku, záleží od vás akú používate.
-
2
Cesto som vymiesila a rozvaľkala. Nie je potrebné vaľkať na tenko ako rezancové, musí byť trošku hrubšie.
-
3
Nakrájala som na širšie rezance a následne každý rezanec vyšúľala, podobne ako sa robia šúľance zo zemiakového cesta.
-
4
Aké hrubé a dlhé chcete mať šúľky záleží od vás, ja som ich robila takto. Nemusia byť všetky rovnakej dĺžky.
-
5
Koľko si našúľate, toľko budete mať na obed...
-
6
Do rajnice som dala zovrieť osolenú vodu a keď vrela, vložila som do nej šúľky, ktoré treba variť trocha dlhšie než bežné rezance.
-
7
Do misy som pripravila bryndzu a maslo.
-
8
Scedila som uvarené šúľky a vložila ich do misy s bryndzou a maslom a všetko som dobre premiešala.
-
9
Podľa receptu už nič iné netreba, ja som osmažila pokrájanú slaninku a poliala ňou šúľky. Prajem vám dobrú chuť.
-
10
Podávala som ich so zákvasom z Važca.
Určite si ich môžeš posypať s tým čo máte radi,ja som vychádzala z receptu,,,ďakujem pekne za komentár,,
Treba vyskúšať iste vám bude chutiť,,ďakujem pekne za komentár,,,
Môžeš požiadať aj detičky o pomoc určite radi budú sulkat a samozrejme posypať tým čo máte radi,,ja si ich opiekla,čo zvýšili od obedu sa veľmi chutne boli,,ďakujem pekne za komentár,,
Somozrejme treba vyskúšať a potom napíš aký mali úspech,,ďakujem pekne za komentar,,
No a samozrejme bez slaniny. Ale aj takto sa to dá krásny receptík. Prajem krásny večer :D
My to voláme šulance.
Je to milé, že tam kde žijete je toto štedrovečené jedlo..robila som tak ako som to videla a tiež som nerobila všetky rovnaké..je mi jasné, že bez slaniny, lebo tak som to aj ja videla.Skôr patrím na maďarsko-slovenské pomedzie, takže som mala bližšie do obchodu v Maďarsku ako na Slovensku..veľa receptov čerpám odtiaľ a ich kuchyňa sa mi páči..ale mám rada slovenské krajové jedlá a rada vyskúšam všetko..preto rada chodím sem, lebo tu sa tiež stretávam s jedlami z rôznych oblastí Slovenska..ďakujem pekne za komentár..)
Teším sa veľmi že sa ti páčia..) ďakujem pekne za komentár..)
..dúfam, že dáš vedieť, ako vám chutili..) ďakujem pekne za komentár..)
Milá haji, teší ma, že sa ti tento recept páči, no a ja som ho aj ochutnala..ešte veľa skrýva tajomstiev slovenská gastronómia našich babičiek..vďaka za komentár..
Ďakujem pekne za komentár.--)
niet nič nad tradičné vianočné jedlá - každý kraj, dedina má svoje. A je dobré, keď sa zvyk udržiava - aj my máme doma svoje štedrovečerné, ktoré by sme za kapra nemenili...