Domáce cestoviny
Domáce cestoviny

Liptovské šúľky s bryndzou fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 4. novembra 2019

Starodávne jedlo od tety Palušky z Liptova. Na poliatie sa používala iba bryndza a maslo, dnes som ochutila aj slaninou.

4-5
porcie
40 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
štipka
podľa potreby
Navrch:
125 g
50 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Múku som preosiala, pridala štipku soli a prilievala vodu, aby vzniklo polotuhé cesto, podobné ako rezancové. Môžte použiť aj hladkú múku, záleží od vás akú používate.

    Liptovské šúľky s bryndzou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto som vymiesila a rozvaľkala. Nie je potrebné vaľkať na tenko ako rezancové, musí byť trošku hrubšie.

    Liptovské šúľky s bryndzou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakrájala som na širšie rezance a následne každý rezanec vyšúľala, podobne ako sa robia šúľance zo zemiakového cesta.

    Liptovské šúľky s bryndzou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Aké hrubé a dlhé chcete mať šúľky záleží od vás, ja som ich robila takto. Nemusia byť všetky rovnakej dĺžky.

    Liptovské šúľky s bryndzou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koľko si našúľate, toľko budete mať na obed...

    Liptovské šúľky s bryndzou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do rajnice som dala zovrieť osolenú vodu a keď vrela, vložila som do nej šúľky, ktoré treba variť trocha dlhšie než bežné rezance.

    Liptovské šúľky s bryndzou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do misy som pripravila bryndzu a maslo.

    Liptovské šúľky s bryndzou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Scedila som uvarené šúľky a vložila ich do misy s bryndzou a maslom a všetko som dobre premiešala.

    Liptovské šúľky s bryndzou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podľa receptu už nič iné netreba, ja som osmažila pokrájanú slaninku a poliala ňou šúľky. Prajem vám dobrú chuť.

    Liptovské šúľky s bryndzou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Podávala som ich so zákvasom z Važca.

    Liptovské šúľky s bryndzou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Milá Izka, vďaka za inšpiráciu, toto určite urobím pre mojich hladošov. Veľká výhoda je, že si každý môže urobiť podľa svojej chuti: bryndzové, tvarohové na sladko, na slano, lekvárové, orechové, makové, grankové - široký výber, len ich našúlať.