Domáce cestoviny
Liptovské šúľky s bryndzou (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Starodávne jedlo od tety Palušky z Liptova. Na poliatie sa používala iba bryndza a maslo, dnes som ochutila aj slaninou.
4-5 porcie |
40 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Múku som preosiala, pridala štipku soli a prilievala vodu, aby vzniklo polotuhé cesto, podobné ako rezancové. Môžte použiť aj hladkú múku, záleží od vás akú používate.
- Cesto som vymiesila a rozvaľkala. Nie je potrebné vaľkať na tenko ako rezancové, musí byť trošku hrubšie.
- Nakrájala som na širšie rezance a následne každý rezanec vyšúľala, podobne ako sa robia šúľance zo zemiakového cesta.
- Aké hrubé a dlhé chcete mať šúľky záleží od vás, ja som ich robila takto. Nemusia byť všetky rovnakej dĺžky.
- Koľko si našúľate, toľko budete mať na obed...
- Do rajnice som dala zovrieť osolenú vodu a keď vrela, vložila som do nej šúľky, ktoré treba variť trocha dlhšie než bežné rezance.
- Do misy som pripravila bryndzu a maslo.
- Scedila som uvarené šúľky a vložila ich do misy s bryndzou a maslom a všetko som dobre premiešala.
- Podľa receptu už nič iné netreba, ja som osmažila pokrájanú slaninku a poliala ňou šúľky. Prajem vám dobrú chuť.
- Podávala som ich so zákvasom z Važca.