Domáce cestoviny

Liptovské šúľky s bryndzou (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Starodávne jedlo od tety Palušky z Liptova. Na poliatie sa používala iba bryndza a maslo, dnes som ochutila aj slaninou.

4-5
porcie
40 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Múku som preosiala, pridala štipku soli a prilievala vodu, aby vzniklo polotuhé cesto, podobné ako rezancové. Môžte použiť aj hladkú múku, záleží od vás akú používate.
  2. Cesto som vymiesila a rozvaľkala. Nie je potrebné vaľkať na tenko ako rezancové, musí byť trošku hrubšie.
  3. Nakrájala som na širšie rezance a následne každý rezanec vyšúľala, podobne ako sa robia šúľance zo zemiakového cesta.
  4. Aké hrubé a dlhé chcete mať šúľky záleží od vás, ja som ich robila takto. Nemusia byť všetky rovnakej dĺžky.
  5. Koľko si našúľate, toľko budete mať na obed...
  6. Do rajnice som dala zovrieť osolenú vodu a keď vrela, vložila som do nej šúľky, ktoré treba variť trocha dlhšie než bežné rezance.
  7. Do misy som pripravila bryndzu a maslo.
  8. Scedila som uvarené šúľky a vložila ich do misy s bryndzou a maslom a všetko som dobre premiešala.
  9. Podľa receptu už nič iné netreba, ja som osmažila pokrájanú slaninku a poliala ňou šúľky. Prajem vám dobrú chuť.
  10. Podávala som ich so zákvasom z Važca.