Linecké pečivo
Linecké pečivo

Linecké koláčiky

mesiar50 - fotkamesiar50, 22. septembra 2017
Linecké koláčiky
Foto: mesiar50

Recept je jednoduchý a spraví ho hoc aj amatér.

12-15 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
200 g
100 g
1 bal
1 ks
 z jedného citróna
2 PL




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny pomiešame a vypracujeme z nich cesto. Najlepšie je rukami, keďže v robote by sa cesto trením iba prehrievalo. Po vypracovaní je cesto vláčne, a preto ho umiestnime do chladničky. Chladíme ho až dotiaľ, pokiaľ nie je polotuhé. Ja som ho mal v chladničke skoro 2 hodiny, aby som ho mohol potom rozvaľkať.

  2. 2

    Z rozvaľkaného cesta som formičkami povykrajoval rôzne tvary a poukladal na plech s papierom na pečenie.

  3. 3

    Čas pečenia je dôležitá záležitosť, keďže stačí pár minút naviac a koláče budú suché. Ja som ich piekol 15 minút v strede rúry a to pri 180 °C. Samozrejme, ten čas pečenia ovplyvňuje aj hrúbka cesta, ale aj tak tenšiemu cestu stačí cca 12 minút.

  4. 4

    Upečené vychladnuté koláčiky som pozlepoval džemom.

Diskusia k receptu

mata3636
Vianoce sa blížia :-) ja dávam do cesta aj dve lyžice citrónovej šťavy, potom sú dobre citrónové. a s ríbezľovým džemom, tak dva týždne odstáte, no mňam :-)
evanaaa
Vitaj, @Mesiar50 , Lacko, kde si bol, dlho ťa tu nebolo.....ale si nám priniesol jednoduché, no dobré koláčiky, klasika, ktorá chutí vždy.
dosa
... vábne moc nevyzerajú, ale linecké milujem....
martamm
Krasne kolaciky, uz su aj v mojej KK, Laci, vitam Ta spat vo varechacskej rodine :))))))))))
1x haji
monty469
Tieto kolaciky patria medzi top kolace mojej dcery. Uz ked bola mala a zobrala som ju do cukrarne tak zo vsetkych zakuskov si stale vybrala linecke kolieska. U nas nesmu chybat na vianocnom stole. Vdaka za pripomenutie
1x haji
evanaaa
Zaujímavé, že ak niekto skritizuje recept, teda, hotové dielo, väčšinou je to človek, ktorý sa nijako nepreukázal, ani neporadil, ako to on -ona robí, že @Dosa ? Len by ma zaujímalo, čo treba ešte dať na to linecké pečivo, aby vypadalo vábne? Mňa vábi aj tak.......
haji
Někdo má rád tenké, jiný tlusté. Nejenom linecké. Ke kafíčku, klidně i bez Vánoc. Zajímavý recept na linecké se zakysanou smetanou. Také děkuji za rady - jak s těstem pracovat a hlavně proč. Jeden se pořád učí.
malroxa
Profi cukrár sa vrátil. Super! Teším sa na recepty
marienka44
Recept ukladám do KK, budú Vianoce. Pomer surovín 3:2:1 je známy, ale kyslú smotanu som nikdy nepridávala. Vyskúšam a ďakujem.
hubata
Klasika, ktorá nikdy nesklame a každému chutí. Tiež ma prekvapila tá smotana v ceste, ale prečo nie. Ukladám do KK, lebo linecké sa vždy zídu. Ďakujem.
sracz
... druh "koliesok", ktorý sa, s prepáčením, mne osobne nepozdáva (lebo, ich musím "spucovať" aspoň tucet a naviac sa mi pri ich konzumácii práši z úst) ale pre moju dcérku Angeliku voňavú v rodných Košiciach je to priam balzam srdca a pohladenie duše. Tak kvôli dcérke som sa dostal aj ku pečeniu lineckých koláčikov. Tvoje sa mi veľmi páčia a už som ich rcp preposlal Skype_om na SVK! Veľmi pekne, Ti Laci Maci kamarát v diaľke @Mesiar50 ďakujem a želám pevné ruky, šťastie, zdravie a pozornosť ľudí dobrej vôle!