Kysnuté lievance
Kysnuté lievance

Lievance z kysnutého cesta (viderecept)

ovyfj - bez fotkyovyfj, 15. novembra 2020
Lievance z kysnutého cesta (viderecept)
Foto: ovyfj

Tento recept sme vypracovali z noriem pre školské stravovanie. So študentami sme zdigitalizovali pracovný postup a niekoľkokrát sme recept odskúšali. Doplnili sme krátke video zo samotného pečenia lievancov, aj z flambovania jabĺk. Dobrú chuť s varechou! (nabudúce sa musíme polepšiť s estetickou úpravou pokrmu, ale na prvákov móže byť ?-))

6
porcií
50 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Videopostup

Suroviny

500 g
100 g
700 ml
2 ks
2 g
30 g
 na panvicu

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Preosejeme múku. Zohrejeme mlieko. Oddelíme žĺtky od bielkov.

    Lievance z kysnutého cesta (viderecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozpustíme kryštálový cukor v teplom mlieku.

    Lievance z kysnutého cesta (viderecept) - obrázok 2
  3. 3

    Časť sladkého mlieka vlejeme do preosiatej múky.

    Lievance z kysnutého cesta (viderecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do tohto mlieka rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások.

    Lievance z kysnutého cesta (viderecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým kysne kvások, vyšľaháme z bielkov sneh.

    Lievance z kysnutého cesta (viderecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď je kvások nakysnutý pridáme ďalšiu časť mlieka.

    Lievance z kysnutého cesta (viderecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridáme žĺtky.

    Lievance z kysnutého cesta (viderecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridáme soľ.

    Lievance z kysnutého cesta (viderecept) - obrázok 8
  9. 9

    Začneme miesiť cesto a postupne pridávame zvyšné mlieko.

    Lievance z kysnutého cesta (viderecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na záver pridáme sneh z bielkov a zľahka ho zapracujeme do cesta. Zamiesené cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť cca 30 minút. Kým cesto kysne, môžeme si pripraviť napríklad tvarohovú plnku, džemovú alebo lekvárovú plnku, horúce ovocie, atď.

    Lievance z kysnutého cesta (viderecept) - obrázok 10
  11. 11

    Keď je cesto vykysnuté, môžeme začať piecť lievance.

    Lievance z kysnutého cesta (viderecept) - obrázok 11
  12. 12

    Dobre rozohrejeme panvicu na lievance alebo obyčajnú panvicu. Trocha pomastíme olejom. Niekto pridáva olej do cesta, aby nemusel toľko mastiť panvicu. Dbáme na BOZP, najmä ak pracujeme na plameni! Ak by nám stiekol alebo sa vylial olej, môže prísť k vznieteniu.

    Lievance z kysnutého cesta (viderecept) - obrázok 12
  13. 13

    Naberačkou nakladáme cesto na panvicu a tvarujeme okrúhle lievance.

    Lievance z kysnutého cesta (viderecept) - obrázok 13
  14. 14

    Keď je lievanec zo spodu dostatočne opečený, obracačkou ho obrátime.

    Lievance z kysnutého cesta (viderecept) - obrázok 14
  15. 15

    Pečieme a pečieme ...

    Lievance z kysnutého cesta (viderecept) - obrázok 15
  16. 16

    My sme lievance naplnili lekvárom.

    Lievance z kysnutého cesta (viderecept) - obrázok 16
  17. 17

    Dozdobili tvarohovou plnkou a cukrom.

    Lievance z kysnutého cesta (viderecept) - obrázok 17
  18. 18

    Varianta s flambovanými jablkami.

    Lievance z kysnutého cesta (viderecept) - obrázok 18
  19. 19

    Samotné flambovanie: https://youtu.be/J1Uol0l4qRE

Diskusia k receptu

chorvatka
Takéto lievance na sladko i na slano (podavané s udenou rybou a smotanou) robim uz temer 50 rokov; nozaj sa vzdy vydaria ! Robim ich vela a zostatok dam do mraznicky, po rozmrazeni, ohrejem na pare. Je to vyborny recept. Vdaka
1x ovyfj