Kysnuté lievance fotorecept

margaretka28 - fotkamargaretka28, 9. mája 2012

Tradičné lievance na sladký obed.

Suroviny

3 hrnčeky 250 ml
4 pl
1 kl
2 celé
20 g
800 ml vlažné

Postup

  1. 1

    Do misky preosejeme múku,urobíme v strede jamku,do ktorej dáme kryštálový cukor a kvasnice,zalejeme mliekom a necháme vzísť kvások.Potom pridáme vajcia a soľ a vymiešame cesto,ktoré necháme hodinu odležať.

    Kysnuté lievance (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po hodine nám cesto pekne narastie.

    Kysnuté lievance (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Panvicu na lievance jemne pokvapkéme olejom,do každej dáme 2 pl cesta a upečieme z obidvoch strán.

    Kysnuté lievance (fotorecept) - obrázok 3
  4. 5

    Z tejto dávky vyjde 48 lievancov,teda zlepených s džemom 24. Ja som použila višňový džem a biely jogurt.

    Kysnuté lievance (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

zdezda
super papanie na sladko aj na slano, ja pridávam aj ovsené vločky, kvôli peristaltike :-)
izabella929
krásne vyzerajú...) ja robievam aj zo zemiakového cesta...nuž skladká mňamka vždy poteší.-)
jarunka
Velmi davno som nerobila, vyzeraju krasne, len toho cukru trosku menej.
margaretka28
Ak sa vám zdá cukru veľa,kľudne si uberte,ja som na vareche čítala recept od profi kuchára a tam bolo 100 g cukru na 300 g múky a ešte aj vanilkový cukor,ja robím z 3 hrnčekov,čo je asi trištvrte kilogramu múky a tie lyžice sú zarovnané.
gionima
A este otazka-cim by sa este dali plnit okrem dzemu,jogurtu a nutelly?
afataga
mnam si mi narobila chutky :-) take som este nerobila, niekedy vyskusam, ale jedna vec mi nejde do hlavy - ja som 500g muky nasypala do odmerky, aby som vedela pouzit bez vazenia a vyslo mi, ze je to 800 ml, tak ake to mame vahy? :-)
margaretka28
@gionima , výborné lievance sú s čučoriedkami,len k tým sa ja dostanem málokedy,stačí ich trošku podliať vodou,osladiť,rozvariť a zahustiť škrobovou múčkou,je to strašne dobré a lievance takto poliate,sú naj zo všetkých,niekedy plním aj orechami,a môj najmladší syn,ma rád iba "holé".
margaretka28
@afataga ,ja mám takú odmerku,kde sú vyznačené gramy,teda jednotky váhy a nie objemu,a mám to prevážené a sedí to,ale to tvoje to ja teda riadny rozdiel,tak neviem či je zlá váha, alebo odmerka.
afataga
no tak ja teraz neviem, prevazim to este raz, ja mam kadinu co pouzivaju chemici alebo lekarnici, mala by bt presna
margaretka28
@stacy77777 ,dakujem ti,že si sa ozvala,ja tiež nemám pocit,že by boli presladené,dávam sem iba osvedčené recepty,veľa z nich robievali ešte mama s babkou,ak by som to nemala vyskúšané,nedám to sem.
gionima
vyskusala som vcera boli dobre a vobec nie moc sladke.A naplnila jahodovym dzemoma domacim milacikom mnam,mnam
margaretka28
Normálne, naberačkou do každej jamky trochu, potom otočiť a opiecť z druhej strany.
predicador
si tam dejte každá kolik cukru uznáte za vhodné...tyto připomínky k dobrému receptu mě fascinují...ano,víme že všechny nemůžeme být štíhlé,ale reprezentovat se u sladkého receptu s tím jak držíte dietu a stravujete se zdravě je směšné
kukulienka71
baby,ja som to odmerala tých 500g múky a vyšlo mi tiež ako @afatage ,800ml v odmerke...ale to je úplne jedno!písané množstvo cukru na tú dávku múky podľa mňa absolútne nie je veľa,ved potom stačí len pol lyžičky lekváru na každú placičku:-)
margaretka28
baby použila som 3 hrnčeky múky hrnček 250 ml a toho cukru je akurát, komu sa zdá veľa, kľudne si uberie
kristinamia
Prave som ich dokoncila, su uzasne... A vobec tam toho cukru nie je vela, dakujem za recept.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha