Kysnuté lievance

Lievance z kysnutého cesta (viderecept)

Autor receptu: ovyfj

Tento recept sme vypracovali z noriem pre školské stravovanie. So študentami sme zdigitalizovali pracovný postup a niekoľkokrát sme recept odskúšali. Doplnili sme krátke video zo samotného pečenia lievancov, aj z flambovania jabĺk. Dobrú chuť s varechou! (nabudúce sa musíme polepšiť s estetickou úpravou pokrmu, ale na prvákov móže byť ?-))

6
porcií
50 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Preosejeme múku. Zohrejeme mlieko. Oddelíme žĺtky od bielkov.
  2. Rozpustíme kryštálový cukor v teplom mlieku.
  3. Časť sladkého mlieka vlejeme do preosiatej múky.
  4. Do tohto mlieka rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások.
  5. Kým kysne kvások, vyšľaháme z bielkov sneh.
  6. Keď je kvások nakysnutý pridáme ďalšiu časť mlieka.
  7. Pridáme žĺtky.
  8. Pridáme soľ.
  9. Začneme miesiť cesto a postupne pridávame zvyšné mlieko.
  10. Na záver pridáme sneh z bielkov a zľahka ho zapracujeme do cesta. Zamiesené cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť cca 30 minút. Kým cesto kysne, môžeme si pripraviť napríklad tvarohovú plnku, džemovú alebo lekvárovú plnku, horúce ovocie, atď.
  11. Keď je cesto vykysnuté, môžeme začať piecť lievance.
  12. Dobre rozohrejeme panvicu na lievance alebo obyčajnú panvicu. Trocha pomastíme olejom. Niekto pridáva olej do cesta, aby nemusel toľko mastiť panvicu. Dbáme na BOZP, najmä ak pracujeme na plameni! Ak by nám stiekol alebo sa vylial olej, môže prísť k vznieteniu.
  13. Naberačkou nakladáme cesto na panvicu a tvarujeme okrúhle lievance.
  14. Keď je lievanec zo spodu dostatočne opečený, obracačkou ho obrátime.
  15. Pečieme a pečieme ...
  16. My sme lievance naplnili lekvárom.
  17. Dozdobili tvarohovou plnkou a cukrom.
  18. Varianta s flambovanými jablkami.
  19. Samotné flambovanie: https://youtu.be/J1Uol0l4qRE