Výborné kysnuté lievance

slavkabis - fotkaslavkabis, 26. novembra 2015
Výborné kysnuté lievance
Foto: slavkabis

Priznám sa, že vôbec netuším odkiaľ mám daný recept, len viem, že mi dosť dlho ležal v zošite s receptami, kým som sa odhodlala. Teraz už ich robím s veľkou obľubou, lebo sú výborné s čímkoľvek.

40 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
500 ml
20 g
2 ks surové
1 PL
 štipka
 na vyprážanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z trochy mlieka, droždia a cukru si urobíme kvások. Prilejeme zvyšok mlieka, pridáme vajcia a preosiatu múku so štipkou soli.

  2. 2

    Necháme kysnúť asi pol hodinku

  3. 3

    Rozohrejeme si panvicu na lievance (volské oká) s trochou oleja. Ja dávam asi po kvapke olej, aby neboli mastné. Opekáme z každej strany asi minútku. Hotové podávame s tvarohom a cukrom, lekvárom, ovocnou omáčkou, ....

Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Ovocné, Dezerty, Na sladko, Kysnuté cestá, Palacinky, Oprážané

Diskusia k receptu

ampara
Moja mama ich volala tiež dolky,lepili sme ich lekvárom a na vrch posypali hrudkovitým (doma vyrobeným) tvarohom a trochou práškového cukru. Určite ich spravím,mám aj po mame tú starú panvicu na 4 dolky(alebo volské oči), smaltovanú,trochu otlčenú,ale najlepšiu,lebo je po mame.
slavkabis
@ampara som rada že som ťa inšpirovala, dúfam že budú chutiť. smaltovaná je najlepšia, to je teraz je taká móda všetko je teflón.
dzejsik
tiež lepíme lekvárom alebo tvarohom po dva spolu ... u nás od jednej starkej sú to "dolky" a od druhej "talkne" :)
evanaaa
Veru, sú to dolky, lievance sú trochu iné, ( bývajú z liateho, aj nekysnutého cesta), takéto nám robievala mama a tiež ich zlepovala lekvárom.
janger
Vyzeraju velmi chutne :-) - (lievance, dolky?- sama neviem, aky je presne v tom rozdiel ;-)...)
slavkabis
@janger ani ja neviem aký je v nich rozdiel. Ja mám teraz recpet pod názvom ako lievance, tak som ani neuvažovala o rozdiele a pod.
Hlavné je že chutia :) a zaspomíname si ako nám ich babky pripravovali....
jurka
Prave vyskusane a su vyborne. Zamienam miesto receptu, co som mala doteraz. Dakujem :)
piroh
@slavkabis (27.11.2015 06:14)

niekto ma rad dolky ,niekto zase holky , kvasok už pracuje

Zaujímavé video z archívu TV Varecha