Orieškové makrónky
Orieškové makrónky

Lieskovcovo-pomarančové makrónky

siuuu - fotkasiuuu, 7. októbra 2021
Lieskovcovo-pomarančové makrónky
Foto: siuuu

Opäť moje obľúbené mršky. Musela som zabehnúť novú podložku. Také jesenné... kombinácia lieskovcových škrupiniek a pomarančovej plnky je skvostná.

30-35 kusov
porcií
15-20 minút
príprava
16-18 minút
na 145 °C

Suroviny

Škrupinky:
95 g mleté
95 g
2x35 g
95 g
30 g
1 štipka
Plnka:
150 g
50 g
2-3 kvapky (na vnútorné použitie)
1-2 kvapky




Postup

  1. 1

    Ako prvé treba pripraviť plnku (najlepšie deň vopred, aby cez noc stuhla). Zohriala som smotanu na šľahanie po bod varu, do smotany som pridala esenciálny olej Wild Orange od doTerra, ktorý nádherne vonia a aj výborne chutí (okrem toho aj priaznivo pôsobí na žalúdok a tráviaci trakt), gélovú potravinársku farbu a dobre som zmes rozmiešala. Smotanu som naliala na polámanú čokoládu, minútu som nechala postáť, rozmiešala som na hladkú kašu, nechala som trocha vychladnúť, prikryla som potravinárskou fóliou a dala som ju do chladničky na noc stuhnúť.

  2. 2

    Na škrupinky premixujeme mleté lieskovce a práškový cukor a aspoň 2x preosejeme. Do tejto zmesi pridáme 35 g nevyšľahaného bielka a stierkou alebo vareškou vymiešame hustú pastu a odložíme bokom.

  3. 3

    Kryštálový alebo krupicový cukor (95 g) dáme variť s vodou (30 g), varíme pokiaľ zmes nedosiahne 114 °C. Medzitým ako sa varí cukrový sirup, dáme šľahať druhý bielok (35 g) so štipkou soli. Hneď ako cukrový rozvar dosiahne požadovanú teplotu, po okraji misy ho pomaly za stáleho šľahania vlievame do vyšľahaného bielka (po stene misy preto, aby vám ho metly nerozfŕkali po mise - odporúčam vtedy šľahať na nižšom stupni. Bielok s rozvarom vyšľaháme na tuhú hmotu - sneh musí mať pevnú špičku. Mne to trvalo iba cca 3-4 minúty, ale záleží aj od šľahača.

  4. 4

    Bielkovú zmes na 3-4x stierkou vmiešame do orechovej pasty, dáme do vrecka s hladkou špičkou a striekame makrónky na pekáč vystlaný papierom na pečenie alebo špeciálnou podložkou na makrónky. Ja robím na obyčajnej silikónovej podložke (Tescoma, Orion) - takto sa mi daria najlepšie.

  5. 5

    Pekáčom pobúchame pár krát o stôl alebo inú podložku, alebo iba dlaňou zospodu pobúchme na dno pekáča a môžeme hneď piecť. Ja pečiem na 145 °C (vyhriata rúra, funkcia ventilátor) asi 18 minút (niektorej rúre stačí menej minút - cca 16, treba si odskúšať). Makrónky vyberieme, necháme na pekáči úplne vychladnúť a plníme podľa chuti.

  6. 6

    Ganache plnku preložíme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou alebo aj bez, a makrónky naplníme - plnku striekame do stredu jednej škrupinky a zľahka pritlačíme druhou škrupinkou, aby sa plnka rovnomerne rozliala po celej ploche. V uzavretej dóze necháme v chladničke do druhého dňa odstáť. Bola to výborná kombinácia - zjedli sa rýchlosťou blesku.

Diskusia k receptu

olinecka
Jaj tak tie sú nádherné určite chutné, vždy obdivujem tvoje makronky. Ešte som neskúšala....
1x siuuu
siuuu
Ďakujem dievčatá za milé komentáre ... tieto lieskovcové majú čosi do seba - je to výraznejšia chuť oproti mandľovým, aj jemne orieškovo voňajú po lieskovcoch - a s tou pomarančovou plnkou veľmi dobre ladili.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia