Orieškové makrónky
Orieškové makrónky

Lieskovcové makrónky

siuuu - fotkasiuuu, 1. júla 2019
Lieskovcové makrónky
Foto: Siuuu

Ja som sa do makróniek zamilovala - páčia sa mi ako vyzerajú a mám rada koláčiky, ktoré netreba krájať (upečiem, je to chutné, výborné, Zobraziť celý popisJa som sa do makróniek zamilovala - páčia sa mi ako vyzerajú a mám rada koláčiky, ktoré netreba krájať (upečiem, je to chutné, výborné, ale pokrájať zákusky, aby boli pekné, jednoducho neviem). Tentoraz som bola zvedavá, či sa dajú pripraviť aj z iných mletých orechov ako sú mandle. Mala som doma zvyšné bielky aj mleté lieskovce, tak hor sa do skúšania. Okrem toho som chcela vyskúšať upiecť makrónky prvýkrát talianskou metódou - s cukrovým rozvarom, keď už som si kúpila potravinársky teplomer.

15 minút
príprava
16-18 minút
na 140-145 °C

Suroviny

90 g mleté
95 g
2 x 35 g
95 g (alebo krupicový)
30 g
štipka
Čokoládová ganache:
100 g
50 g
Okrem toho:




Postup

  1. 1

    Mleté lieskovce a práškový cukor premixujeme a preosejeme - aspoň 2x (ja som osiala iba raz a hmota bola ešte drsná). Do tejto zmesi pridáme 35 g nevyšľahaného bielka (cca 1 bielok zo stredne veľkého vajíčka) a stierkou alebo vareškou vymiešame pastu.

  2. 2

    Kryštálový alebo krupicový cukor (95 g) dáme variť s vodou (30 g), varíme pokiaľ zmes nedosiahne 114 °C (odmeriame teplomerom alebo si stopneme asi 6 minút od bodu varenia - toto nemám odskúšané, ale uvádza sa to v receptoch - ja mám teplomer).

  3. 3

    Medzitým, ako sa varí cukrový sirup dáme šľahať druhý bielok (35 g) so štipkou soli. Hneď ako cukrový rozvar dosiahne požadovanú teplotu, po okraji misy ho pomaly za stáleho šľahania vlievame do vyšľahaného bielka (po stene misy preto, aby vám ho metly nerozfŕkali po mise - odporúčam vtedy šľahať na nižšom stupni). Bielok s rozvarom vyšľaháme na tuhú hmotu - mne to trvalo iba cca 2 minúty, ale záleží aj od šľahača.

  4. 4

    Bielkovú zmes na 3x stierkou vmiešame do orechovej pasty, dáme do vrecka s hladkou špičkou (videla som robiť už aj bez špičky, ale to chce väčšiu prax) a robíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie alebo špeciálnou podložkou na makrónky. Ja robím aj - aj, ale tieto mi lepšie vyšli na podložke.

  5. 5

    Výhoda tohto spôsobu je, že makrónky nemusia zasychať - cukrový rozvar spôsobí, že zasychajú takmer okamžite po nastriekaní na pekáč. Pekáčom pobúchame pár krát o stôl alebo inú podložku a môžeme hneď piecť. Ja pečiem na 145 °C (vyhriata rúra, funkcia ventilátor) asi 18 minút (niektorej rúre stačí menej minút - cca 16, treba si odskúšať). Makrónky vyberieme, necháme na pekáči úplne vychladnúť a plníme podľa chuti.

  6. 6

    Ja som plnila klasickou čokoládovou ganache - zohriala som po bod varu 50 g smotany na šľahanie a zohriatou som zaliala 100 g posekanej horkej čokolády - po minúte státia som vymiešala na hladkú hmotu. Hmotu som dala do jednorazového cukrárskeho vrecka a na pár minút som dala zatuhnúť do chladničky. Potom som odstrihla špičku vrecka a plnila som - na jednu škrupinku som dookola nastriekala prúžok čokoládovej plnky a do stredu som dala kvapku pikantného džemu, prikryla som druhou škrupinkou a jemne pritlačila. Necháme odležať v uzavretej dóze v chladničke do druhého dňa.

Diskusia k receptu

haji
Nádhera, také makronky umět, tak chodím z nosem nahoru a s nikým se nebavím. Máš můj obdiv, krásné foto, prudce jedlé. Jsi šikulka!!
siuuu
@Haji (1.7.2019 17:06)

robila som makrónky týmto spôsobom úplne prvý krát, takže určite to zvládneš aj ty, len treba dodržať gramáže a postup ... a táto metóda podľa mňa zaručí lepší výsledok ako francúzska, takže smelo do toho ;-)
1x haji
haji
@Siuuu (1.7.2019 18:35)
Jsi zlatá! Moc děkuji za tvá povzbuzování. Mám to jasné. Komu čest, tomu sláva! A mně - virtuální kochání a cukrárna - v případě makronek. Mohu souhlasit s tím, že cukrový rozvar je dobrá metoda.
Přeji ti plno dalších úspěchů, nejen makronkových!
1x siuuu
siuuu
@Cesminaz (1.7.2019 20:59)

Ďakujem - sú chuťovo výraznejšie ako z mletých mandlí - predsa len lieskovce majú výraznejšiu chuť.
1x haji
siuuu
@Olinecka (2.7.2019 11:22)

Ďakujem ... bála som sa či sa podaria (zopár nepodarených škrupiniek mám vždy), ale dopadli mad očakávania dobre.
siuuu
@Danda3 (3.7.2019 12:27)

Určite nie nedosiahnuteľná méta - ja som sa tiež dlho bála ich robiť a nakoniec som zistila, že to nie je žiadna veľká veda, iba treba dodržať gramáže surovín, potrápiť sa trochu s preosievaním a dodržať postup pri príprave zmesi na škrupinky ... moje tiež nie sú dokonalé ako od cukrárov, ale teším sa z nich, a baví ma skúšať ďalšie druhy ... takže smelo do toho ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia