Skorocelový sirup
Skorocelový sirup

Liečivý skorocelový sirup na dýchacie cesty

bylinkyzbabickinejzahrady - fotkabylinkyzbabickinejzahrady, 28. augusta 2020

Vedeli ste, že skorocel je pevnou súčasťou sirupov proti kašľu? Táto nenápadná bylinka má liečivé účinky na hrtan a hlasivky, takže ak máte Zobraziť celý popisVedeli ste, že skorocel je pevnou súčasťou sirupov proti kašľu? Táto nenápadná bylinka má liečivé účinky na hrtan a hlasivky, takže ak máte problémy so zápalmi dýchacích ciest, určite vyskúšajte tento domáci recept.

Suroviny

 listy (nazbierať ešte na jar pred kvitnutím)




Postup

  1. 1

    Listy skorocelu umyjeme, vysušíme.

    Liečivý skorocelový sirup na dýchacie cesty - obrázok 1
  2. 2

    Listy potom vrstvíme do veľkého zaváraninového pohára, jednotlivé vrstvy presypávame cukrom, ktorým ukončíme aj poslednú vrstvu.

  3. 3

    Pohár uzavrieme a necháme na svetlom mieste odpočívať 4 – 6 týždňov. Listy spolu s cukrom začnú púšťať šťavu, občas je potrebné pohárom potriasť, aby na stenách pohára nezostali prilepené listy, ktoré by mohli začať plesnivieť.

    Liečivý skorocelový sirup na dýchacie cesty - obrázok 3
  4. 4

    Po uvedenom čase listy scedíme, dobre vytlačíme aj šťavu z listov. Sirup uskladníme v uzavretom pohári v chladničke. Užívame pri katare dýchacích ciest 1 PL 2-krát denne.

Diskusia k receptu

sovka62
Troska z krizom po funuse, ale ked pride jar, vyskusam. Vsetky vymenivane problemy ma prenasleduju, budem rada ak sa mi ulavi.
2x kvakac a haji
radost
starý babkovský recept:
listy čerstvé-prečo sušené..??
presýpala babka cukrom v kameninovej nádobe
uložila v tmavej komore..
po čase zliala vzniknutý sirup..
Ps.:
pustili vám sušené listy dáku šťavu..??
kvakac
Videl som nové narastené skoroceli zarobím a potom šťavu nalejem do domácej borovičky to bude elixír na všetky neduhy. To si potom dá aj dedo s radosťou.
1x haji
radost
@altyn (30.8.2020 05:37)

no vidíš
ja som to pochopila zle
vďaka za upresnenie
:-)
altyn
@radost (30.8.2020 16:03)

To je O.K. ja niekedy tiež čítam rýchlejšie než myslím... A niekedy sa vďaka tomu z toho dobre zasmejeme...
sonulienka
Moja mamička to robievala bežne ale ona to práve dobre uzavrela pohár a vykopali sme jamu kde sme pohár umiestnili na dva mesiace. Po dvoch mesiacoch sme pohár zo zeme vybrali a až potom sa mohol sirup piť. Vždy hovorila, že skorocel sa nemá umiestňovať na svetlo.
kvakac
@sonulienka (31.8.2020 07:53)

To je pravda s tým svetlom. Nám starká vždy prízvukovala bylinky treba sušiť, aby mali teplo,sucho, prievan a tmu. A všetko je to pod strechou na povale.
radost
@sonulienka (31.8.2020 07:53)

áno..áno
to som zabudla v mojom príspevku
často ten pohár-nádobu-zakopali na záhrade..
sonulienka
Aj u nás stále sušíme bylinky len na povale našťastie máme postavený dom v záhrade a vedľa je rodičovský dom a tam dávame sušiť. Mi máme dom bez povale tak máme šťastie
máme kde sušiť.
janett
@radost (30.8.2020 16:03)

Ahoj, ja som to pochopila presne tak isto ako ty. U mňa je vysušiť proste zbaviť vody. Ak to malo byť len zbavené vody na povrchu, správne mali napísať osušiť. Slovenčina je skvelý jazyk na to, že sa veci dajú povedať jedným slovom, len sa to niektorí ľudia doteraz nenaučili :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia