Letný zeleninový plech na vyprázdnenie chladničky fotorecept

jarco - fotkajarco, 19. júla 2010
Letný zeleninový plech na vyprázdnenie chladničky (fotorecept)
Foto: jarco

Ak žijete v meste tak ako ja, určite to poznáte. Desať mesiacov do roka zháňate, potiac slzy a krv, tú najlepšiu zeleninu pre svoju rodinu. A v lete - vďaka rodine z dolniakov - zrazu neviete, čo s ňou. Ak navyše po víkendovej oslave na chalupe ostanú veci ako vajcia a syr v nespotrebovateľnom množstve, všetko tesne pred alebo tesne po dobe spotreby, problém je na svete. Ja som sa s ním popasoval tak, že som urobil "letný plech". Najväčší problém receptu je prevádzka rúry v rozhorúčenom byte.

8
porcií
20 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

2 kg
2 ks
1 kg
0,5 kg
4 ks
0,5 kg
3 strúčiky
6 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetky suroviny môžete variovať v ľubovoľných množstvách a pomeroch, podľa chuti a hlavne podľa obsahu komory či chladničky. Len pozor na rajčiny - ak ich bude priveľa, výsledkom môže byť vodnaté lečo. Ja som mal k dispozícii prakticky neobmedzené množstvo cukety, rajčín a vajec, francúzsky kozí syr po lehote spotreby, obyčajný eidam s podobným hendikepom, ešte použiteľnú mozzarellu, v bežnom živote nespotrebovateľné polkilové balenie kyslej smotany (dá sa nahradiť jogurtom alebo sladkou smotanou), a dva menšie baklažány. Bude to niečo ako musaka alebo lasagna, ibaže bez zemiakov či cestovín. Všetko sa naukladá do hlbokého plechu a dá sa zapiecť.

    Letný zeleninový plech na vyprázdnenie chladničky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zeleninu som si nakrájal na plátky.

    Letný zeleninový plech na vyprázdnenie chladničky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vymiešal som vajcia so smotanou, dochutil roztlačeným cesnakom, sušenými bylinkami, soľou a trochou vegety.

    Letný zeleninový plech na vyprázdnenie chladničky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Syry som nahrubo nastrúhal, mozzarellu nakrájal na plátky.

    Letný zeleninový plech na vyprázdnenie chladničky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ukladal som zeleninu, syr a polotekutú zmes vajec so smotanou do vrstiev vo variabilnom pomere a poradí. Každú vrstvu zeleniny som posolil a okorenil čerstvo namletým farebným korením.

    Letný zeleninový plech na vyprázdnenie chladničky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Použil som hlboký plech, v ktorom zvyčajne pripravujem lasagne.

    Letný zeleninový plech na vyprázdnenie chladničky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dal som zapiecť na cca 45 minút pri 200 stupňoch.

    Letný zeleninový plech na vyprázdnenie chladničky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podával som s bielym pečivom a bielym vínom, posypané strúhaným parmezánom a ozdobené bazalkou. Môj bulharský švagor Vasil by to nazval "mandža", čo je ich univerzálny názov pre každú ťažko opísateľnú, ale prudko konzumovateľnú zmes pripravenú štýlom "eintopf". Ibaže on by sa z tejto bezmäsitej verzie asi nenajedol :-)

    Letný zeleninový plech na vyprázdnenie chladničky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

21 komentárov k receptu
suroviny mám , tak nemám problém spraviť, vyzerá to jediteľné a chutné , jedna otázka , nebolo to po upečení veľmi (mokré??) tak ako keď niekto robí lečo s vajíčkom , hovorím tomu mokré vajíčka , to nemusím , radšej čisté lečo , hlavne keď je štiplavé a na dobrej masti robené.
@jarco ja baklažán nelúpem,krájam aj so šupkou.Keď sa trošku osolí a nechá vypotiť nebude toľko tekutín.
@zdezda , ja tiež čakám až budem taká šikovná ako niekto čo dokáže urobiť fotorecept len mám obavu,že to už ja nezvládnem.Mala by som veľkú radosť.
pre mňa najlepší recept s letnou zeleninou,neobmedzené množstvo variácií a stále úžasná chuť(a keď zostane,tak hlavne po tých troch dňoch).Znovu veľká vďaka za recept:-)))

Pridaj komentár k receptu: