Cuketový koláč
Cuketový koláč

Letný cuketový pie - mriežkový koláč

oslo1 - bez fotkyoslo1, 31. júla 2021
Letný cuketový pie - mriežkový koláč
Foto: oslo1

Ako som už v predchádzajúcom recepte spomínala, máme veľa cukety v záhrade. Porozdávali sme susedom a aj tak máme stále dosť. Cesto na koláč používam Zobraziť celý popisAko som už v predchádzajúcom recepte spomínala, máme veľa cukety v záhrade. Porozdávali sme susedom a aj tak máme stále dosť. Cesto na koláč používam stále rovnaké, plnku v tomto prípade dávam cuketovú. Veľmi sa mi osvedčila aj tekvicová, malinová a čučoriedková.

12
porcií
30 minút
príprava
40-60 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
100 g
1 PL
 štipka
10 PL
Plnka:
1 ks veľká
90 g
150 ml
20 g
2 ks
4 PL
Na zaťaženie cesta:
1-2 hrnčeky




Postup

  1. 1

    Cesto: Do misy v robote si dáme múku, cukor, maslo, soľ a vodu a všetko vymiešame. Najprv to bude taká drobenka, potom sa už začne cesto formovať. Robot vypneme a necháme oddýchnuť.

  2. 2

    Plnka: Pozbierame cuketu v záhrade, ošúpeme, postrúhame a dáme do hrnca variť. Pridáme cukor a škoricu. Keď to začne vrieť, tak pridáme v miske vymiešane vajíčka s kyslou smotanou. Pridáme Zlatý klas vymiešaný v trošičke vody. Pomiešame, necháme povrieť. Odstavíme a necháme zatiaľ tak.

  3. 3

    Na pomúčenej doske vyhnetieme cesto a rozvaľkáme ho na veľkosť misy na pečenie. Misa na pečenie môže byť originál na ovocný pie, u nás v Londýne ju majú v Ikei, alebo môže byť obyčajná tortová forma. Mám vyskúšané všetky, nakoľko tieto koláče pečiem často s rôznymi plnkami. Potom rozdávam susedom a podobne. Misu na pečenie vymastíme maslom, vysypeme múkou. Dnu vložíme cesto tak, aby po okrajoch vytŕčalo z misy. Cesto nožnicami ostriháme na požadovanú veľkosť a zbytkové cesto odložíme na dosku. Cesto vo forme poprepichujeme vidličkou, nasypeme tam sušený cícer, alebo tie guľky, čo sa dávajú na pekáč a dáme do vyhriatej rúry piecť na 10-15 minút. Vieme, ze je upečené, ked začne trošička hnednúť.

  4. 4

    Na doske si vyvaľkáme zvyšné cesto, ktoré narežeme na pásiky. Kto je ľavý na rezanie, môže si povykrajovať srdiečka, hviezdičky - toto pôjde na vrch koláča.

  5. 5

    Upečené cesto vytiahneme z rúry, vyberieme ten cícer, alebo čo sme použili na zaťaženie. Na predpečené cesto nalejeme plnku. Na vrch poukladáme tú mriežku, alebo tie vykrojené srdiečka z cesta. Kto má malé deti, odporúčam srdiečka, hlavne aby ich bolo veľa, lebo to deti milujú.

  6. 6

    Vložíme do rúry a necháme piecť kým mriežka na vrchu nebude upečená.

Diskusia k receptu

danila
pekný koláčik, určte ho vyskúšam, plnka sa mi páči :-)
oslo1
@danila (31.7.2021 13:18)

Dakujem, ako som uz pisala, ja plnku davam podla sezony, len ovocie obmienam, zbytok je to iste.
milkak
@oslo1 prosím, koľko približne váži v tomto recepte 1 veľká cuketa? A vnútro vydlabeš, alebo ju strúhaš celú?
Ďakujem vopred za odpoveď.