Foto: egreska
porcie
Suroviny
500 g |
|
Slaninovo-hubové: | |
125 ml |
|
1 čl |
|
2 čl |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2-3 stručiky |
|
|
|
|
|
1 |
|
Bananovo-ríbezlový koláč: | |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
Jablkový kolač: | |
1 |
|
|
|
|
|
Bazový ľadový napoj: | |
1 šalka |
|
1 šalka |
|
|
|
|
|
|
|
Ľadová káva: | |
1 čl |
|
2 čl |
|
|
|
1,5 dcl |
|
|
Postup
-
1
Z mlieka ,masla a muky si uvaríme husty bešamel.Možete ho ochutit korením ,solou a mušk.orieškom.Nechame vychladnut.
-
2
Na troške oleja si orestujeme cibulku alebo por,slaninu ,šampiony a cesnak.
-
3
Do bešamelu zamiešame orestovanu plnku a nastruhame tvrdy syr.Premiešame a dochutíme bylinkami,solou a korením.
-
4
Lístkove cesto (500 g-kupujem v Lidli ) rozdelíme na polovicu.Jednu čast odložíme na kolače a druhu rozvalkame a rozkrojíme na štyri časti.Plnku rozdelíme na cesto a dobre uzavrieme .
-
5
Potrieme vajičkom a posypeme hrubou soľou.
-
6
Upečieme vo vyhriatej rure na 190 st asi 25-30 minut.Možete podávat studene alebo teple najlepšie s kopcom čerstvej zeleniny.Človek (rozumej žena ) sa z toho aj riadne naje.
-
7
Druhu čast cesta rozvalkame (nie príliš na tenko) a rozdelime na polovice.Jedno cesto natrieme džemom,navrstvime ríbezle zmiešane s cukrom a poukladame na vrch banan.Na druhu čast poukladame nakrajane jablka ,posypeme posypkou z cukru,škorice a masla.Okraje potrieme vajičkom.
-
8
Pečieme na 190 st asi 20 minut.Jablkový po vychladnutí potrieme glazurou z džemu a horucej vody.
-
9
A tí odvážnejší si ešte môžu urobiť aj ľadovu kavu: do šejkra (stačí aj flaška s vrchnakom) si dame kavu,cukor a studenu vodu,zatvoríme a riadne pohrkame až kym sa cukor nerozpustí a neurobí sa velka pena.Do šalky si pripravíme smotanku,zalejeme kavou a hotovo..
A co se týká porcí, tak bych to rozdělila: já sladké, chlapi slané,
já kávičku a muži nápoj.