Letné menu z lístkového cesta

Autor receptu: egreska

4ženy alebo 2chlap
porcie

Postup

  1. Z mlieka ,masla a muky si uvaríme husty bešamel.Možete ho ochutit korením ,solou a mušk.orieškom.Nechame vychladnut.
  2. Na troške oleja si orestujeme cibulku alebo por,slaninu ,šampiony a cesnak.
  3. Do bešamelu zamiešame orestovanu plnku a nastruhame tvrdy syr.Premiešame a dochutíme bylinkami,solou a korením.
  4. Lístkove cesto (500 g-kupujem v Lidli ) rozdelíme na polovicu.Jednu čast odložíme na kolače a druhu rozvalkame a rozkrojíme na štyri časti.Plnku rozdelíme na cesto a dobre uzavrieme .
  5. Potrieme vajičkom a posypeme hrubou soľou.
  6. Upečieme vo vyhriatej rure na 190 st asi 25-30 minut.Možete podávat studene alebo teple najlepšie s kopcom čerstvej zeleniny.Človek (rozumej žena ) sa z toho aj riadne naje.
  7. Druhu čast cesta rozvalkame (nie príliš na tenko) a rozdelime na polovice.Jedno cesto natrieme džemom,navrstvime ríbezle zmiešane s cukrom a poukladame na vrch banan.Na druhu čast poukladame nakrajane jablka ,posypeme posypkou z cukru,škorice a masla.Okraje potrieme vajičkom.
  8. Pečieme na 190 st asi 20 minut.Jablkový po vychladnutí potrieme glazurou z džemu a horucej vody.
  9. A tí odvážnejší si ešte môžu urobiť aj ľadovu kavu: do šejkra (stačí aj flaška s vrchnakom) si dame kavu,cukor a studenu vodu,zatvoríme a riadne pohrkame až kym sa cukor nerozpustí a neurobí sa velka pena.Do šalky si pripravíme smotanku,zalejeme kavou a hotovo..