Lepinje i ćevapi fotorecept

eldina - fotkaeldina, 9. marca 2013
Lepinje i ćevapi (fotorecept)
Foto: eldina

alebo ako si doma urobiť najznámejšiu bosniansku špecialitu../toto kysnuté cesto zvládne aj začiatočník , niet tam čo pokaziť/....a do hodiny máte skvelé, sýte Zobraziť celý popisalebo ako si doma urobiť najznámejšiu bosniansku špecialitu../toto kysnuté cesto zvládne aj začiatočník , niet tam čo pokaziť/....a do hodiny máte skvelé, sýte jedlo

6
porcií
60 minút
príprava
10 minút
na 250 °C

Suroviny

asi 500 g
1 - 2 ČL
150 ml
150 ml
podľa potreby
1 bal
5 PL
Čevapčiči:
500 g (hovädzie či bravčové)
podľa potreby
podľa potreby
Obloha:
 alebo jogurt




Postup

  1. 1

    Potrebujeme: /najlepšie je mleté mäso hovädzie, ale ked nemáte kde kúpiť, aj bravčové sa dá použiť, množstvo mäsa je individuálne, záleží do Vás, koľko kúskov čevapčiči chcete/

    Lepinje i ćevapi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    najprv urobiť kvások-z vody, mlieka, cukru a soli /+ pridať trochu múky/-dobre vymiešať ..nechať narásť..

    Lepinje i ćevapi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom pridať 5 PL bieleho jogurt a toľko múky, aby vzniklo vláčne cesto/dobre vymiešať/ a aby Vám ostala múka aj na neskoršie tvarovanie, ale netreba veľa/..cesto má byť "redšie"..

    Lepinje i ćevapi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    nechať vykysnúť na teplom mieste

    Lepinje i ćevapi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na pracovnú dosku si dať múku a naberačkou dávať cesto do múky/aj dve naberačky môžte/

    Lepinje i ćevapi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    rukou ho trochu poobracať v múke, aby sa veľmi nelepilo /nie veľa múky, ja som asi 5-6 x "poobracala", s cestom sa dobre pracuje, netreba sa báť/.....nie som ľaváčka, ale musela som aj fotiť....:)

    Lepinje i ćevapi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    dať na bok, na pomúčenú prac. dosku, trochu potľapkať..

    Lepinje i ćevapi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    medzitým majte predhriatu trúbu na 250°C a v nej plech s papierom na pečenie...na tak vrelý plech dávať lepinje a piecť asi 10 minút..../budete vidieť, že už sú/..:).../papier bol už medzitým upečený, skoro ho na fote nevidieť/..:)

    Lepinje i ćevapi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a takéto krásne lepinje budete mať po 10 minútach..:) ../mne vyšlo 6 ks, preto som už upečené dala na tanier a prikryla mierne vlhkou utierkou, nech sa trochu zaparia...hned na to som dala na ešte horúci plech dalšie cesto na pečenie a piekli sa dalšie/ ...zvyšnú múku "pierkom", štetcom zmiesť ...

    Lepinje i ćevapi (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pripraviť čevapčiči je veľmi jednoduché, do mletého mäsa pridať len soľ a ml.čierne korenie, dobre premiešať a tvarovať malé valčeky..original čevapčiči sú malinké, nerobte valce, aké dostať v obchodoch..preto sa aj na Balkáne volajú slangovo "ćevape"-tz. malé čevapčiči..na troche oleja /ale fakt len troche/ ich opiecť na panvici /na silnejšom oleji, nech sa smažia/

    Lepinje i ćevapi (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    v niektorých častiach Bosny a Hercegoviny sa prekorejené lepinje prelejú trochou zálievky, urobenej z vody, štipky masla, trochou mletej papriky, vegety, mletého č.korenia..to nechať zovrieť..

    Lepinje i ćevapi (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    lepinje prekrojiť, preliať /nie rozmočiť, pozor/a dať ešte na chvíľu nad pečúce sa čevapčiči/ toto je najlepšie v čase grilovačiek, ked si ich tak hodíte na plný gril s čevapčiči/...:)

    Lepinje i ćevapi (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    na lepinje poukladať pár ks.čevapčiči, na ne dať nakrájanú na mesiačiky cibuľu, preliať kyslou smotanou a začať pažravo jesť...:).....v Sarajeve, na Baščaršiji, kde sa to len hemží "ćevapčinicami" Vám k tomu dajú kapustový šalát a jogurt v tégliku..."malé porcie" obsahujú s 5 ks čevapčiči a veľké 10 ks, ale aj s 5 je veľa...:)

  14. 14

    toto je moja "malá " porcia...:))..a ešte dodám, že všetky návštevy, čo u Nás toto jedlo jedli/v lete sa často griluje/ ,priznávajú, že úplne by im stačil "chlieb s tým polievačom", tak je to chutné..-že mäso snád ani netreba:)

    Lepinje i ćevapi (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    toto jedlo bolo do hodiny pripravené...dokopy práca ako taká, bola snád 10 minút..

Diskusia k receptu

afataga
super papanica, ty si vlastne urobila nieco medzi cevapi a pljeskavicou, len nerozumiem celkom, do tej jednej lepinje si dala kolko tych potvoriek? ale to je asi jedno, zalezi ake ma kto velke usta vsak? len mne sa prave ta zalievka nepaci, akosi si to neviem predstavit, skoda rozmocit take dobre pecivko, mne by stacila ja ta smotana s cibulou
eldina
@afataga prečo som podľa teba urobila niečo medzi pljeskavicou a čevapom? nerozumiem..tak skús so zálievkou a hned zistíš, že v čom je jej "čaro"..:)...ale samozrejme bez nej je "základ"..:)
slavka2012
Vyzera naozaj skvelo! Mne chuti aj pljeskavica aj cevapcici. Asi to bude mojimi balkanskymi predkami:-)).

nonna
Pekne toto vyzerá, uložím si, ale ja by som si spravila plnku z húb, hríbov alebo nejakých morských mušličiek. Chcem sa však vrátiť k tomu Tvojmu cesnaku na kyselo a oznámiť, že som ho sprobírovala v malom s dvoma zmenami, a síce namiesto jablčného octu som použila vínny červený a okrem čierneho korenia som tam fukla aj zelené a nové. Čo som nedala dostatočne, je feferónka, mám to málo pikantné na môj vkus, takže nabudúce musím pridať. Je to fajn osviežujúca delikateska. Dík za recepis!
manya
až sa oteplí vyskúšame na grile,dovtedy bude aj domáca hovädzinka,od farmára
izabella929
ešte som toto veru nerobila...zaujímavé...)musím vyskúšať tvoj recept.-) dík..
jeery
Ty lepinje určíte vyskúšam,ale takový receptík na burek by sa nenašiel?Môže byť aj so sýrom. (tvaroh)
eldina
@afataga nerozumela som najprv, čo tým myslíš, lebo pljeskavica je placka a čevapčiči je valček...:) ale mäso je samozrejme tak isto ochutené..:)
eldina
@nonna šikulka si, jasné, že treba inovovať....)) ...ja ten cesnak používam do jedál, pridáva zaujímavú chuť-či do varených alebo šalátov..
afataga
@eldina ved ja viem, praveze toto je tvarom take nieco medzi, ale to nevadi, to ma len tak napadlo :-)
elekra
@eldina , úžasný recept. Lepinje sú moje najobľúbenejšie jedlo na Balkáne. A ešte milujem "lignje na žaru"... Nesmierne sa teším na leto. recept si odkladám do KK a na chalupe gril nebude mať šancu vychladnúť.
používateľ nemá avatar
mb
mb
mnam, toto ma velmi zaujalo, ukladam a dakujem. taky dalmatsky hamburger ;)
msulejova
hned by som si dala,naposledy som to jedla pred 45 rokmi,pri kamarátke v Bosne v Banja Luke
sracz
Krásna práca a vidina úžasných chutíi vôní, milá @eldina - už kvôli názvu rcp to musím vyskúšať aj z tunajších surovín!
eldina
@msulejova vidíš, teraz máš príležitosť vôňou a chuťou si tie daleké spomienky pripomenúť...:)
daguska
mnam-mnam dnes mam ine plany ale buduci tyzden vyskusam/...no asi az po sviatkoch tesim sa
lusinkab
tat toto si ja teda musim ulozit :-) s priatelom mame radi taketo jedla takze urcite vyskusam :-)
eldina
@salisi ani nevieš, ako mi vyčarúvavaš úsmev na tvári..:) som šťastná, že skúšaš práve moje recepty...:) a najmä-že sú natoľko "ľahké", že neodradia..
eldina
@motozuzika prepáč, že až dnes odpisujem, tebe už je to dosť neskoro..:) ale-jasné, posoliť podľa seba..a ako dopadli? pochváľ sa..:)