Foto: eldina
alebo ako si doma urobiť najznámejšiu bosniansku špecialitu../toto kysnuté cesto zvládne aj začiatočník , niet tam čo pokaziť/....a do hodiny máte skvelé, sýte Zobraziť celý popisalebo ako si doma urobiť najznámejšiu bosniansku špecialitu../toto kysnuté cesto zvládne aj začiatočník , niet tam čo pokaziť/....a do hodiny máte skvelé, sýte jedlo
porcií
príprava
na 250 °C
Suroviny
asi 500 g |
|
1 - 2 ČL |
|
150 ml |
|
150 ml |
|
podľa potreby |
|
1 bal |
|
5 PL |
|
Čevapčiči: | |
500 g (hovädzie či bravčové) |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
Obloha: | |
|
|
alebo jogurt |
|
Postup
-
1
Potrebujeme: /najlepšie je mleté mäso hovädzie, ale ked nemáte kde kúpiť, aj bravčové sa dá použiť, množstvo mäsa je individuálne, záleží do Vás, koľko kúskov čevapčiči chcete/
-
2
najprv urobiť kvások-z vody, mlieka, cukru a soli /+ pridať trochu múky/-dobre vymiešať ..nechať narásť..
-
3
Potom pridať 5 PL bieleho jogurt a toľko múky, aby vzniklo vláčne cesto/dobre vymiešať/ a aby Vám ostala múka aj na neskoršie tvarovanie, ale netreba veľa/..cesto má byť "redšie"..
-
4
nechať vykysnúť na teplom mieste
-
5
na pracovnú dosku si dať múku a naberačkou dávať cesto do múky/aj dve naberačky môžte/
-
6
rukou ho trochu poobracať v múke, aby sa veľmi nelepilo /nie veľa múky, ja som asi 5-6 x "poobracala", s cestom sa dobre pracuje, netreba sa báť/.....nie som ľaváčka, ale musela som aj fotiť....:)
-
7
dať na bok, na pomúčenú prac. dosku, trochu potľapkať..
-
8
medzitým majte predhriatu trúbu na 250°C a v nej plech s papierom na pečenie...na tak vrelý plech dávať lepinje a piecť asi 10 minút..../budete vidieť, že už sú/..:).../papier bol už medzitým upečený, skoro ho na fote nevidieť/..:)
-
9
a takéto krásne lepinje budete mať po 10 minútach..:) ../mne vyšlo 6 ks, preto som už upečené dala na tanier a prikryla mierne vlhkou utierkou, nech sa trochu zaparia...hned na to som dala na ešte horúci plech dalšie cesto na pečenie a piekli sa dalšie/ ...zvyšnú múku "pierkom", štetcom zmiesť ...
-
10
pripraviť čevapčiči je veľmi jednoduché, do mletého mäsa pridať len soľ a ml.čierne korenie, dobre premiešať a tvarovať malé valčeky..original čevapčiči sú malinké, nerobte valce, aké dostať v obchodoch..preto sa aj na Balkáne volajú slangovo "ćevape"-tz. malé čevapčiči..na troche oleja /ale fakt len troche/ ich opiecť na panvici /na silnejšom oleji, nech sa smažia/
-
11
v niektorých častiach Bosny a Hercegoviny sa prekorejené lepinje prelejú trochou zálievky, urobenej z vody, štipky masla, trochou mletej papriky, vegety, mletého č.korenia..to nechať zovrieť..
-
12
lepinje prekrojiť, preliať /nie rozmočiť, pozor/a dať ešte na chvíľu nad pečúce sa čevapčiči/ toto je najlepšie v čase grilovačiek, ked si ich tak hodíte na plný gril s čevapčiči/...:)
-
13
na lepinje poukladať pár ks.čevapčiči, na ne dať nakrájanú na mesiačiky cibuľu, preliať kyslou smotanou a začať pažravo jesť...:).....v Sarajeve, na Baščaršiji, kde sa to len hemží "ćevapčinicami" Vám k tomu dajú kapustový šalát a jogurt v tégliku..."malé porcie" obsahujú s 5 ks čevapčiči a veľké 10 ks, ale aj s 5 je veľa...:)
- 14
toto je moja "malá " porcia...:))..a ešte dodám, že všetky návštevy, čo u Nás toto jedlo jedli/v lete sa často griluje/ ,priznávajú, že úplne by im stačil "chlieb s tým polievačom", tak je to chutné..-že mäso snád ani netreba:)
- 15
toto jedlo bolo do hodiny pripravené...dokopy práca ako taká, bola snád 10 minút..
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 14
varecha.pravda.sk/recepty/zemiakova-pita-tzv-krompirusa/2...
a ty chceš cesto ťahať, či z kúpeného štrúdľového?..:)