Lepinje i ćevapi (fotorecept)

Autor receptu: eldina

alebo ako si doma urobiť najznámejšiu bosniansku špecialitu../toto kysnuté cesto zvládne aj začiatočník , niet tam čo pokaziť/....a do hodiny máte skvelé, sýte jedlo

6
porcií
60 minút
príprava
10 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Potrebujeme: /najlepšie je mleté mäso hovädzie, ale ked nemáte kde kúpiť, aj bravčové sa dá použiť, množstvo mäsa je individuálne, záleží do Vás, koľko kúskov čevapčiči chcete/
  2. najprv urobiť kvások-z vody, mlieka, cukru a soli /+ pridať trochu múky/-dobre vymiešať ..nechať narásť..
  3. Potom pridať 5 PL bieleho jogurt a toľko múky, aby vzniklo vláčne cesto/dobre vymiešať/ a aby Vám ostala múka aj na neskoršie tvarovanie, ale netreba veľa/..cesto má byť "redšie"..
  4. nechať vykysnúť na teplom mieste
  5. na pracovnú dosku si dať múku a naberačkou dávať cesto do múky/aj dve naberačky môžte/
  6. rukou ho trochu poobracať v múke, aby sa veľmi nelepilo /nie veľa múky, ja som asi 5-6 x "poobracala", s cestom sa dobre pracuje, netreba sa báť/.....nie som ľaváčka, ale musela som aj fotiť....:)
  7. dať na bok, na pomúčenú prac. dosku, trochu potľapkať..
  8. medzitým majte predhriatu trúbu na 250°C a v nej plech s papierom na pečenie...na tak vrelý plech dávať lepinje a piecť asi 10 minút..../budete vidieť, že už sú/..:).../papier bol už medzitým upečený, skoro ho na fote nevidieť/..:)
  9. a takéto krásne lepinje budete mať po 10 minútach..:) ../mne vyšlo 6 ks, preto som už upečené dala na tanier a prikryla mierne vlhkou utierkou, nech sa trochu zaparia...hned na to som dala na ešte horúci plech dalšie cesto na pečenie a piekli sa dalšie/ ...zvyšnú múku "pierkom", štetcom zmiesť ...
  10. pripraviť čevapčiči je veľmi jednoduché, do mletého mäsa pridať len soľ a ml.čierne korenie, dobre premiešať a tvarovať malé valčeky..original čevapčiči sú malinké, nerobte valce, aké dostať v obchodoch..preto sa aj na Balkáne volajú slangovo "ćevape"-tz. malé čevapčiči..na troche oleja /ale fakt len troche/ ich opiecť na panvici /na silnejšom oleji, nech sa smažia/
  11. v niektorých častiach Bosny a Hercegoviny sa prekorejené lepinje prelejú trochou zálievky, urobenej z vody, štipky masla, trochou mletej papriky, vegety, mletého č.korenia..to nechať zovrieť..
  12. lepinje prekrojiť, preliať /nie rozmočiť, pozor/a dať ešte na chvíľu nad pečúce sa čevapčiči/ toto je najlepšie v čase grilovačiek, ked si ich tak hodíte na plný gril s čevapčiči/...:)
  13. na lepinje poukladať pár ks.čevapčiči, na ne dať nakrájanú na mesiačiky cibuľu, preliať kyslou smotanou a začať pažravo jesť...:).....v Sarajeve, na Baščaršiji, kde sa to len hemží "ćevapčinicami" Vám k tomu dajú kapustový šalát a jogurt v tégliku..."malé porcie" obsahujú s 5 ks čevapčiči a veľké 10 ks, ale aj s 5 je veľa...:)
  14. toto je moja "malá " porcia...:))..a ešte dodám, že všetky návštevy, čo u Nás toto jedlo jedli/v lete sa často griluje/ ,priznávajú, že úplne by im stačil "chlieb s tým polievačom", tak je to chutné..-že mäso snád ani netreba:)
  15. toto jedlo bolo do hodiny pripravené...dokopy práca ako taká, bola snád 10 minút..