Lekvárové šatôčky fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 21. októbra 2010
Lekvárové šatôčky (fotorecept)
Foto: dorisa

Chcela som niečo upiecť, tak som dala miesit cesto do domácej pekárničky a rozhodla som sa urobiť šatočky, plnené slivkovým lekvárom. Videla som Zobraziť celý popisChcela som niečo upiecť, tak som dala miesit cesto do domácej pekárničky a rozhodla som sa urobiť šatočky, plnené slivkovým lekvárom. Videla som také niečo u kamarátky v nejakom ženskom časopise, a vyzeralo to krásne.

20
porcií
30 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
100 g
250 ml
175 ml
1/2 balíčka
1,5 PL
5 (14) g
1 ks
štipka
Plnka:
1 ks
Posýpka:
10 g
2  PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na pečenie.

    Lekvárové šatôčky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetky suroviny na cesto som hodila do pekárničky a dala som bod 11- cesto na pizzu,(Moulinex ) cesto sa mi 20 minút pomiešalo , program nasilu ukončím, cesto vyberiem. Netreba nechať kysnúť. Kto nerobí v pekárničke, tak postupuje nasledovne: všetky suroviny zmiešať a 20 minút miesiť, potom pokračovať.

    Lekvárové šatôčky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto som vybrala z pekárničky, rozvaľkala a nakrájala na štvorčeky( vtedy som si všimla, že si musím radielko kúpiť) Na štvorčeky cesta som položila lyžičku hustého slivkového lekváru.

    Lekvárové šatôčky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z každeho kúska som spravila šatočku. Položila na plech,ktorý som pokryla papierom na pečenie a šatočky som potrela rozšlahaným vajcom.

    Lekvárové šatôčky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z masla, destkej krupice a cukru som spravila posypku, ktorú som dala na vrch každej šatočky.

    Lekvárové šatôčky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom som dala pekáč do rúry a piekla som. Po 35 minútach je výsledok asi takýto. Prajem dobrú chuť.

    Lekvárové šatôčky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

zasterka
Tak nielen u kamarátky v časopise to vyzeralo krásne, ale aj na Vašom tanieri :-) Nepoužívam sušené droždie, ale čerstvé, viete mi poradiť koľko "g" tam mám dať?
dorisa
@zasterka , ja som dala tretinu kocky, ale recept mam na sušené,tak neviem, či to mam aj tam napísať. Tak, ked má kocočka 42 g, tak 14 g je tretina, tú treba dať. Ďakujem za pochvalu, aj chutia vyborne, len som ich trocha pripiekla zo spodu(dala som spodne pečenie,omylom)
zasterka
Ďakujem @dorisa za odpoveď, pred chvíľou som si všimla diskusiu o tykaní a vykaní na vareche, a keďže som za tykanie a verím, že aj Ty(myslím, že sme tu všetci ZA), tak sa ospravedlňujem za to vykanie v prvom komentári...
dorisa
@zasterka , zámerne som ta neoslovila, lebo som ti nechcela vykať. Tak, dúfam, že si dostala odomňa vyčerpávajúcu odpoveď ohladne kvasníc.@eliesticka ,som rada, že aj takej cukrárke, ako si ty , sa moje skromné koláčiky páčia, ďakujem
evas13
Šatočky mám rada, skúsim tvoju verziu
marienka44
Posypka sa robi z krupice? Ja davam hrubu muku, cukor a maslo a este mlete ovsenne vlocky. Kedze buchticky kysnu nahor, nezosmykla sa posypka z nich?
dorisa
@marienka44 , táto sa robí z krupice, ale nemusí sa. Ja robím tiež aj z hrubej múky. Koláčiky som natrela rozšľahaným vajcom a posypka drží. Trocha mi popadalo pri kladení, a to potom robí galibu pri pečení :((((
bozulka
Tak ja som sa už rozhodla,zajtra pečiem.Výroba cesta mi páči.
bozulka
Má tam byť,že výroba cesta sa mi páči a dodám,že veľmi!!!
dorisa
@bozulka , veď sa rozumieme,nie? mne sa tiež nechce čakať na vykysnutie cesta, ja ked pečiem, tak chcem všetko rýchlo, tak mi aj to cesto zato vyhovuje. A je to univerzálne cesto, možeš ho robt aj na buchty, záviny atd, atd, @bea21 , sú výborné, ozaj.
greatjanette
Najjednoduchšie recepty bývajú najlepšie a preto ma aj tento veľmi láka. Chcela by som sa ešte spýtať či tá teplota pečenia 180 stupňov platí aj pre teplovzdušnú rúru, alebo len pre elektrickú alebo plynovú? Viem, že rozdiel nie je až taký veľký,ale škoda by bola pokaziť taký dobre vyzerajúci recept nedokonalou prípravou... :)
dorisa
@greatjanette , vieš čo, ja som to piekla na normálnej elektrickej rúre, neviem, koľko by sa malo v teplovzdušnej to som pozerala na iných receptoch, tak tam je vždy o 20 stupňov menej. Tak skús. čiže, by si mala piecť na 16O stupňov. Držím palčeky, potom napíš,pochvaľ sa!
greatjanette
Ďakujem za radu, pečenie dopadlo výborne, včera som ich robila a sú vynikajúce, škoda len,že viac ako polovicu sme už zjedli a tak dlho na našom stole nevydržia. No čo už, to najlepšie zostáva na stole najkratšie. Ale radosť z podareného receptu bola veľká. Ďakujem.
dorisa
Dnes mi prišla výhra, prípravky Zelený jačmeň a Chlorella. Dakujeeeeeeeeeeeeeeeem
tereza
šatôčky som upiekla dnes, boli výborné, keďže je veľa jabĺk, spravila som obmenu v plnke- najprv som dala trochu jahodového džemu a na to nastrúhané jablká s cukrom, škoricou a vanilkovým cukrom a samozrejme som zavinula. Len mám asi problém s rúrou, pretože mi akosi rýchlo pečie oproti tým časom pečenia, čo tu uvádzate. Tak musím piecť na nižšej teplote a kratší čas, ale aj tak som zápasila s tým, aby sa mi šatôčky nepripiekli. Sú veľmi chutné.
dorisa
@tereza , každy ma inú rúru, treba to len sledovať aby nepripálili,ďakujem za komnetár




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia