Lekvárové buchty fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 2. mája 2012

Buchtám asi nikto neodolá. Robievam ich väčšinou v piatok.

30 - 32 ks
porcií
20 - 30 minút
príprava
15 - 20 minút
na 180 - 150- 125 °C

Suroviny

450 g
150 g
30 g
2 - 3 KL
100 ml
150 ml vlažné
200 ml
 štipka
Plnka:
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny:

    Lekvárové buchty (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na spodok do misky dáme štipku soli. Múku preosejeme do misky, v strede urobíme jamku, pridáme med, na to droždie a prilejeme vlažné mlieko ( asi 2 -3 PL ). Vznikne nám kvások.

    Lekvárové buchty (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme ešte olej, zvyšné mlieko a vodu. Vypracujeme vláčne cesto.

    Lekvárové buchty (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Necháme v kyske vykysnúť. ( skoro ako v rozprávke " Cisárov pekár, pekárov cisár ", tuším tak sa volala ).

    Lekvárové buchty (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozgúľame a pokrájame na štvorčeky. Na štvorčeky kladieme lekvár.

    Lekvárové buchty (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Lekvár zavinieme do cesta a kladieme na plech, ktorý sme natreli olejom. Buchty na plechu ešte potierame olejom, aby sa nezlepili. Na plechu necháme buchty asi 15 - 20 min. podkysnúť. Za ten čas sa nám predhrieva rúra.

    Lekvárové buchty (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dáme ich piecť do predhriatej rúry 8 - 10 min. na 180° C, 3 - 5 min. na 150° C, 3 - 5 min. na 125° C. Pečieme ich až získajú zlatistú farbu.

    Lekvárové buchty (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po upečení ich opäť potrieme olejom, prikryjeme papierom a utierkou. Pred podávaním posypeme práš. cukrom. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

mataliptak
ozaj sa ti vydarili ... robievam podobne len som si všimla , že ty dávaš med a ja cukor ... s medom som ešte neskúšala ale asi vyskúšam aj tak podla teba :-)
mariaklara
@mataliptak , ja skoro všade dávam med, je zdravý a všimla si si, že aj tú celozrnnú múku dávam všade, aspoň trochu sa to snažím urobiť zdravšie.@vierik , veď ty si šikovnica, obom ďakujem za príspevky.
bahadur
Pátek nepátek-buchet nikdy není dost.Jdu zadělát na loupáčky podle MEDOVNICEK.Honí mne mlsná tak zatím.
garanco
Buchty sú buchty, ale s celozrnnou múkou som ešte nerobila, takže nabudúce! Máš ich veľmi lákavé...
ola111
@mariaklara ,presne-buchtám nikto neodolá,vyzerajú ľahulinké,tuším ich
máš so slivkovým lekvárom,či?
mariaklara
Všetkým ďakujem za komentáre, @ola111 , máš pravdu so slivkovým lekvárom, ale zo žltých sliviek. Už som tu o ňom písala v nejakej diskusii, že je to lekvár, ako remeň. Nevytečie, ani z pečenej, ani z parenej buchty. Chuťovo je veľmi dobrý, neviem však, či tento rok bude úroda.
diabambulka
krásne a chutné, môj manžel moc nemusí celozrnné veci a naposledy, keď vyskúšal celozrnné tvarohové buchty bol milo prekvapený a chutili mu :-)
sneica
vcera som chcela piect taketo buchty no nakoniec som piekla pagace zemiakove....ake krasne su a ako krasne nakyslo cesto...:)bude fajn skusit celozrnu muku a aj med namiesto cukru...:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia