Lekvárové buchty (fotorecept)

Autor receptu: mariaklara

Buchtám asi nikto neodolá. Robievam ich väčšinou v piatok.

30 - 32 ks
porcií
20 - 30 minút
príprava
15 - 20 minút
na 180 - 150- 125 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny:
  2. Na spodok do misky dáme štipku soli. Múku preosejeme do misky, v strede urobíme jamku, pridáme med, na to droždie a prilejeme vlažné mlieko ( asi 2 -3 PL ). Vznikne nám kvások.
  3. Pridáme ešte olej, zvyšné mlieko a vodu. Vypracujeme vláčne cesto.
  4. Necháme v kyske vykysnúť. ( skoro ako v rozprávke " Cisárov pekár, pekárov cisár ", tuším tak sa volala ).
  5. Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozgúľame a pokrájame na štvorčeky. Na štvorčeky kladieme lekvár.
  6. Lekvár zavinieme do cesta a kladieme na plech, ktorý sme natreli olejom. Buchty na plechu ešte potierame olejom, aby sa nezlepili. Na plechu necháme buchty asi 15 - 20 min. podkysnúť. Za ten čas sa nám predhrieva rúra.
  7. Dáme ich piecť do predhriatej rúry 8 - 10 min. na 180° C, 3 - 5 min. na 150° C, 3 - 5 min. na 125° C. Pečieme ich až získajú zlatistú farbu.
  8. Po upečení ich opäť potrieme olejom, prikryjeme papierom a utierkou. Pred podávaním posypeme práš. cukrom. Dobrú chuť!