Chlebové placky
Chlebové placky

Lefse - nórska chlebová placka

janeg - fotkajaneg, 7. septembra 2020
Lefse - nórska chlebová placka
Foto: janeg

Mala som zvyšné zemiaky a tak som si povedala, že konečne skúsim recept, ktorý som dlho mala odložený. Odteraz robím pravidelne.
Zdroj: Pinterest

20 ks
porcií
15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks menšie
3 ČL
120 g (alebo mlieko)
1 ČL
200 g
Navrch:
na potretie
na posypanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Klasicky si uvaríme zemiaky v osolenej vode a scedíme. Zemiaky poriadne rozpučíme a spolu s maslom a smotanou (poprípade plnotučným mliekom) urobíme kašu a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Osolíme, pridáme múku a vypracujeme nelepivé cesto. Cesto rozdelíme na guľky, ktoré vyvaľkáme na pomúčenej doske na čo najtenšie. Pečieme na suchej panvici na miernom plameni cca minútu a pol, otočíme a druhú stranu dopečieme cca 40 sekúnd, do zlato hneda. Placky by mali byť podobné tortile.

  3. 3

    Takto pripravené placky pred servírovaním potrieme maslom. Potom môžeme potrieť aj džemom alebo posypať škoricovým cukrom. Taktiež sa dajú jesť na slano, s opečeňou slaninkou alebo aj miesto pečiva.

  4. 4

    Vyskúšala som na viacero spôsobov a môj favorit bol škoricový cukor :)

Diskusia k receptu


Jeden komentár