Chlebové placky

Lefse - nórska chlebová placka

Autor receptu: janeg

Mala som zvyšné zemiaky a tak som si povedala, že konečne skúsim recept, ktorý som dlho mala odložený. Odteraz robím pravidelne.

20 ks
porcií
15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Klasicky si uvaríme zemiaky v osolenej vode a scedíme. Zemiaky poriadne rozpučíme a spolu s maslom a smotanou (poprípade plnotučným mliekom) urobíme kašu a necháme vychladnúť.
  2. Osolíme, pridáme múku a vypracujeme nelepivé cesto. Cesto rozdelíme na guľky, ktoré vyvaľkáme na pomúčenej doske na čo najtenšie. Pečieme na suchej panvici na miernom plameni cca minútu a pol, otočíme a druhú stranu dopečieme cca 40 sekúnd, do zlato hneda. Placky by mali byť podobné tortile.
  3. Takto pripravené placky pred servírovaním potrieme maslom. Potom môžeme potrieť aj džemom alebo posypať škoricovým cukrom. Taktiež sa dajú jesť na slano, s opečeňou slaninkou alebo aj miesto pečiva.
  4. Vyskúšala som na viacero spôsobov a môj favorit bol škoricový cukor :)