Lečo s ryžou fotorecept
Foto: izabella929
Jednoduché jedlo, práve je sezóna a ja ho mám takto najradšej.
porcie
príprava
na 160 °C
Postup
-
1
Paradajky a papriku dobre umyjem. Cibuľu ošúpem a nakrájam na mesiačiky. Paradajky som ponorila do horúcej vody a stiahla som z nich kožu.
-
2
Slaninu som nakrájala na malé kocky a nechala som opiecť, na tomto tuku budem pripravovať lečo.
-
3
Pridala som cibuľu a cukor a nechala som spolu karamelizovať.
-
4
Pridala som nakrájanú papriku a opiekla som chvíľu všetko spolu.
-
5
Pridala som paradajky a opekala spolu, kým nezačali púšťať šťavu.
-
6
Vtedy pridám mletú červenú papriku...
-
7
...pomiešam a pridám mleté čierne korenie.
-
8
Spolu varím a občas aj miešam. Napokon pridám vegetu. Ináč ju nepoužívam v mojej kuchyni, ale pridávam ju do paradajkových a lečových jedál.
-
9
Ešte chvíľu lečo dusím, kým paradajky nepustia šťavu, ale vtedy je už vlastne všetko hotové. Takto pripravené lečo aj zaváram horúce do čistých pohárov a ukladám do suchého dunstu. Ak vyskúšate uveríte, že je dobré.
-
10
Pridávam aj domáci chlebík ak niekto nechce ryžu a chilli si môže dať každý podľa svojej chuti. Prajem vám dobrú chuť.
Mam ale otazku: ked zavaras leco uz komplet hotove, nestuchne ti mast a nezmeni cibula chut?
Ale zavaram len rajciny prevrstvene s paprikou pokrajanou bez tuku, len vo vlastnej stave. Zistila som, ze leco s tukom zavarane po case potuchne. Ani do zavaraneho leca nedavam cibulu. Tu davam az pri priprave leca z tychto vrstvenych komponentov: rajciny a papriky vo vlastnej stave zavarane. Tato zmes ide aj pod akekolvek dusene maso, aj gulase. Tak sa mi to osvedcilo. To neznamena, ze neuznavam aj iny sposob konzervovania. Do leca pocas dusenia pridam aj kusok suchej chilli papricky, je to pikantne.
Jáj Ferko, ja toto mňamkové jedlo by som jedla každý deň....ale najviac a najchutnejšie lečo je počas leta z čerstvých surovín..áno, zostali nám už iba spomienky na našich drahých...moja maminka bola vynikajúca kuchárka, ešte z tých, ktorí aj z ničoho dokázali stvoriť výborné jedlo...ďakujem pekne za komentár..