Zeleninové lečo so stratenými vajíčkami fotorecept
Foto: dvorka
Niet nad zeleninu a po vianočných a silvestrovských hodovaniach mierne diétne jedlo sa hodí.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
V letnom období môžeme použiť čerstvú zeleninu, v zime aj sterilizované lečo: paradajky s paprikou. Ja som namiesto šafránu, lebo je ho ako šafránu použila mnou spracované korenie: mleté lupienky z nechtíka lekárskeho.
-
2
Na panvici na troške oleja som osmažila na mesiačiky nakrájanú cibuľku a na kocočky nakrájaný cesnak. Pridala som lečo. Ak mám surovú zeleninu, pridám na pásiky nakrájanú papriku a potom na kocky nakrájané paradajky. Kto chce paradajky bez šupky, (zaleje paradajky vriacou vodou, po troch minútach ich vyberie, ochladí studenou vodou a ošúpe.) Pod pokličkou dusím 15 minút do mäkka.
-
3
V zelenine si urobím jamku a do nej opatrne vylejem celé vajíčko, aby sa žĺtok neroztiekol. Počítala som pre jenu osobu 2 vajíčka. Nakoniec posolím, okorením, a posypem strúhanám syrom. Pre jedlíkov mäsa sa môže k zelenine primiešať aj na kocky nakrájaná údenina. Mne však nechýba. Panvicu zakryjem a nechám dusiť zas 15 - 20 minút. Ak chceme mať žĺtka na mäkko, stačí do 15 minút.
-
4
Bielka sa zatiahnu a žĺtka pekne sa pekne stratia. Ja som mala orandžový syr, preto tá farba na vajíčkach.
-
5
Jedna porcia zeleniny a vajíčka, posypané pažítkou s hriankami.
A že tam nie je mäso? - vôbec nechýba. Úžasne vyzerá na tanieri, a určite tak aj chutí. Super.
varecha.pravda.sk/recepty/stratene-vajcia-fotorecept/7351...