Foto: kvakac
Túlaním sa po našom krásnom Slovensku som natrafil na gazdu, ktorý predával krásnu papriku (PCR - ku) a paradajky. Tak voňali, nuž som neodolal. Zobraziť celý popisTúlaním sa po našom krásnom Slovensku som natrafil na gazdu, ktorý predával krásnu papriku (PCR - ku) a paradajky. Tak voňali, nuž som neodolal. Pri ich kúpe som hneď vedel, že bude voňavé lečo. Čerstva zelenina, použitá na lečo, to je ono.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 ks (sladká, veľká, odroda PCR) |
|
2 ks (pikantná veľká, odroda PCR) |
|
4-5 ks (veľké) |
|
2 ks (veľká) |
|
2 ks |
|
6 ks |
|
podla chuti (čerstvo mleté) |
|
|
|
1 PL |
|
1 KL |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny. Klobása je domáca a voňavá. Lečo mám naj sam radšej, keď je čerstvej zeleniny. No dá sa použiť aj zvyšková zelenina, ale to už nie je to pravé. Papriku miešam pikantnú so sladkou. Paradajky čerstvo odtrhnute voňavé. Cibuľa čerstvá, že pri krájaní ide z nej mlieko. Dosť bolo cítenia, poďme na to. Ako prve pokrájame papriku a cibuľu.
-
2
V hrnci roztopíme masť, na to dáme cibuľu krájanú na drobno a papriku - krájame podla seba ako máme radi. Buď na kocky, alebo pásiky. Prikryjeme a dusíme tak 10 Až 13 minút . Musí ostať sklovitá.
-
3
Počas tejto doby krájame paradajky. Paradajku napoly a každú polovicu krájame cez šupku na pol centimetrové kocky. Tým pádom ich nemusíme šúpať, tie malé šupky zmiznú počas dusenia.
-
4
Hrniec odstavím na chvíľu zo sporáku a do podusenej cibule pridáme mletú červenú papriku. Párkrát premiešame a pridáme paradajky. Hrniec vrátime na sporák. Už nezakrývame. Dusíme, až sa všetka voda vyparí. Počas toho pokrájame klobásku na 3 mm kolieska.
-
5
Tie pridáme do horúcej zmesi a ďalej dusíme. Okoreníme a osolíme podľa vlastnej chute.
-
6
Všetko sa nám to pekne spojí, voda sa vyparí a ostane len masť.
-
7
Tak a teraz tam vylejeme vajcia a miešame až do stuhnutia leča. Pripadne ešte trochu dosolíme po ochutnaní.
-
8
Máme hotovo. Vonia to na celú kuchyňu. Necháme trochu vychladnúť a môžeme nakladať, buď s chlebom, alebo na obed so zemiakmi. Takéto lečo mne najviac chutí.
Vďaka za koment to vyzerá fajn nápad, skúsim.
Vďaka za koment.
Vďaka za koment. Bez vajec so smotanou ja používam k mäsu. Bez nich by som to mal také plané. Ale ako telo žiada tak mu treba mu dať a nepozerať sa na iných.
Vďaka za koment aj tak to ide. Nech trávi no nie?
Vďaka za koment a radu.
Minule som si pridala ku koncu aj za 1 PL ovsenné vlocky (obsahujú zinok a vlákninu) a ešte 1 PL pohánky (obsahuje rutín na moje slabé cievy). Potrava má byť liek.
Moja neb. mama hovorievala, že všade, kde sú paradajky (rajčiyny), treba trochu cukru, lebo sú kyslé. Zvýrazní to chuť.
Ja za lyžicu horčice zamiešam do leča a klobásku tiež opekám s cibuľou na začiatku. U nás v lete môže byť na striedačku jeden deň lečo, druhý deň plnená paprika ....
Vďaka za pekný koment. So všetkým súhlasím máš pravdu.
Ďakujem za koment ja to mám s jedením tak isto, preto mám aj toto obdobie rád.
Vďaka za koment. S tým cukrom by som zavrel oči a zjedol. No ale nehnevaj sa na mňa vločky ovsenné a pohánka, to potom je čo? Keď lečo tak lečo.
Náramné foto, nadělala jsi mi chutě!
Čas je uvedený hore, pod úvodnou fotkou. 5+45 minút.