Lečo na spôsob ratatouille

Ladislav Gányiovics
šéfkuchár penziónu Castel v Mierove, 31. marca 2014
Lečo na spôsob ratatouille
Foto: Ľuboš Pilc
4-6
porcie
20 minút
príprava
150 minút
na 230 - 130 °C

Suroviny

3 ks rôzne farby
2 PL
2 strúčiky
1 ks nakrájaná na kocky
3 ks ošúpané a nakrájané na kocky
1 ks nakrájaná na kolieska
1 ks nakrájaný na kolieska
1/4 ks nakrájaná na kocky
4 ks nakrájané na kolieska
1 ČL
1 PL




Postup

  1. 1

    Rúru zohrejeme na 230°C. Papriky položíme na papier na pečenie a pečieme v rúre, kým sa neodlúpne šupka – asi 15 minút. Keď papriky vychladnú, ošúpeme ich a nakrájame na drobné kocky.

  2. 2

    Do panvice dáme dve lyžice oleja, na ktorom podusíme nakrájaný cesnak a cibuľu. Pridáme paradajky aj so šťavou, tymian, petržlen a bobkový list. Dusíme, kým nezmäknú. Pridáme papriku a dodusíme. Osolíme a okoreníme. Z dusenej zeleniny vyberieme 2 lyžice a odložíme, zvyšok rozlejeme na pekáč.

  3. 3

    Teplotu v rúre znížime na 130°C. Od stredu pekáča začneme ukladať cuketu, baklažán, paradajky a tekvicu do špirály tak, aby sa prekrývali. Medzitým zmiešame pol strúčika nadrobno posekaného cesnaku s 2 lyžičkami olivového oleja. Osolíme a okoreníme. Cesnakom polejeme zeleninu, zakryjeme alobalom a pečieme dve hodiny. Potom odkryjeme a pečieme ešte pol hodiny. Nakoniec zeleninu zmiešame s olejom a octom a podávame.

Diskusia k receptu

kukulienka71
Ja nemôžem z tej fotky!!! to je umelecké dielo!! aj ked sa mi zdá strašne dlhý čas prípravy tej zeleniny a je to komplikované na môj vkus,je to niečo ohromné,čo dokážu majstri-kuchári:-)*****
frezia
Krasne naservirovane jedlo. Ten postup 3 sa mi ale nepaci. Na pecenie zeleniny 2 a pol hodiny je velmi vela. Robievam leco aj ratatouille, su to velmi rychle jedla. Takze krasne, ale zbytocne dlha tepelna uprava.
jujoska
ti pavucikovia na lavej strane taniera su roztomili! Zboznujem taketo jedla, ale presne tak, je to pomerne zdlhava priprava, keby mi to tak mal kto robievat, tak to mozem jest aj kazdy den
vcelka
Napríklad sa to v reštaurácii robí na firemný obed, alebo na rodinnú oslavu...
terakota
Je mi ľúto, ale musím pripomenúť, že rozkrájanú vodnatú zeleninu (cuketa a baklažán) za dve hodiny pri teplote 130°c a k tomu ešte ďalších 15 minút, tak z toho bude suchár a nie nejaké jedlé jedlo. Uvažoval niekto nad tým?? Jednak aj na spotrebe energie k príprave tohto jedla. Viem, že pre reštiku to nie je veľa, ale v domácich podmienkach?
amelie
mne na ratatouille úplne stačí 15-20 minút, zelenina má byť chrumkavá a voňavá:-)))
nbert
Mne sa ten postup paci. Ono sa na to treba pozriet trochu "technickym" pohladom :

Fotka od @megdesign je vyborna referencia.
Cerveny zaklad ( rajciny, paprika ) ide na dno. Ma trosku ostrejsiu, kyselejsiu chut kombinovanu s aromatickymi bylinkami ale stale je trochu vodnaty. Pri vareni to trochu skaramelizuje a zosladne.

To co ide navrch ( cuketa, baklazan - dost nevyrazna chut ) nasiakne tuto sladsiu, bylinkovu chut zospodu a z vrchu cesnak a olivovy olej, sol a korenie.
Medzi touto zeleninou je taktiez tekvica, co svojou duzinatostou vsetko drzi viac pokope.

Nezabudajte ze sa to pecie len na 130 a je to zakryte alobalom, takze zmes prakticky nestrati vlhkost a velmi setrne a dokladne sa vsetko uvari. Po odokryti alobalu trochu sa cast vody odstrani co ale len pomoze k tomu aby bola zmes pevnejsia ( nie nasiaknuta ) a tiez trosku skaramelizuje cesnak s olejom navrchu.


Vysledkom by mal byt taky solidny ale tensi zeleninovy "kolac" ktory je mozne nakrajat, na uhladne bloky. Samozrejme za prepokladu ze zelenina bola velmi rovnomerne a pravidelne poukladana a nakrajana na 3-4mm hrube kusy.

Auntentickejsie Ratatouille je v skutocnosti piplacka porovnatelna s napriklad dauphinoise zemiakmi ale vysledok stoji za to.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia