Lečo na spôsob ratatouille
šéfkuchár penziónu Castel v Mierove, 31. marca 2014
Foto: Ľuboš Pilc
porcie
príprava
na 230 - 130 °C
Suroviny
3 ks rôzne farby |
|
2 PL |
|
2 strúčiky |
|
1 ks nakrájaná na kocky |
|
3 ks ošúpané a nakrájané na kocky |
|
|
|
|
|
|
|
1 ks nakrájaná na kolieska |
|
1 ks nakrájaný na kolieska |
|
1/4 ks nakrájaná na kocky |
|
4 ks nakrájané na kolieska |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
|
Postup
-
1
Rúru zohrejeme na 230°C. Papriky položíme na papier na pečenie a pečieme v rúre, kým sa neodlúpne šupka – asi 15 minút. Keď papriky vychladnú, ošúpeme ich a nakrájame na drobné kocky.
- 2
Do panvice dáme dve lyžice oleja, na ktorom podusíme nakrájaný cesnak a cibuľu. Pridáme paradajky aj so šťavou, tymian, petržlen a bobkový list. Dusíme, kým nezmäknú. Pridáme papriku a dodusíme. Osolíme a okoreníme. Z dusenej zeleniny vyberieme 2 lyžice a odložíme, zvyšok rozlejeme na pekáč.
- 3
Teplotu v rúre znížime na 130°C. Od stredu pekáča začneme ukladať cuketu, baklažán, paradajky a tekvicu do špirály tak, aby sa prekrývali. Medzitým zmiešame pol strúčika nadrobno posekaného cesnaku s 2 lyžičkami olivového oleja. Osolíme a okoreníme. Cesnakom polejeme zeleninu, zakryjeme alobalom a pečieme dve hodiny. Potom odkryjeme a pečieme ešte pol hodiny. Nakoniec zeleninu zmiešame s olejom a octom a podávame.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ale nie.... Ratatouille sa robi vo velkom:
Fotka od @megdesign je vyborna referencia.
Cerveny zaklad ( rajciny, paprika ) ide na dno. Ma trosku ostrejsiu, kyselejsiu chut kombinovanu s aromatickymi bylinkami ale stale je trochu vodnaty. Pri vareni to trochu skaramelizuje a zosladne.
To co ide navrch ( cuketa, baklazan - dost nevyrazna chut ) nasiakne tuto sladsiu, bylinkovu chut zospodu a z vrchu cesnak a olivovy olej, sol a korenie.
Medzi touto zeleninou je taktiez tekvica, co svojou duzinatostou vsetko drzi viac pokope.
Nezabudajte ze sa to pecie len na 130 a je to zakryte alobalom, takze zmes prakticky nestrati vlhkost a velmi setrne a dokladne sa vsetko uvari. Po odokryti alobalu trochu sa cast vody odstrani co ale len pomoze k tomu aby bola zmes pevnejsia ( nie nasiaknuta ) a tiez trosku skaramelizuje cesnak s olejom navrchu.
Vysledkom by mal byt taky solidny ale tensi zeleninovy "kolac" ktory je mozne nakrajat, na uhladne bloky. Samozrejme za prepokladu ze zelenina bola velmi rovnomerne a pravidelne poukladana a nakrajana na 3-4mm hrube kusy.
Auntentickejsie Ratatouille je v skutocnosti piplacka porovnatelna s napriklad dauphinoise zemiakmi ale vysledok stoji za to.