Ľahučký a krehký jablkový koláč fotorecept
Foto: cesminaz
Výborný jablkový koláč z ľahučkého jemného kysnutého cesta :-)
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2020/01/lahucky-krehky-jablkovy-kolac.html
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
1 bal. (38 g) |
|
300 g |
|
150 g |
|
cca 5,5 dl |
|
42 g čerstvé |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
2 KL |
|
Plnka: | |
7-8 ks veľké |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
100 g |
|
Okrem toho: | |
250 g |
|
1-2 PL |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
3 PL |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme všetko potrebné na prípravu cesta.
-
2
V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a pudingový prášok. Potom pridáme celkom zmäknuté maslo, bielok, citrónovú šťavu a v 3 dl mlieku + 1 kl cukru napučané droždie.Tých zvyšných cca 2,5 dl mlieka prilievame postupne počas vypracúvania. Cesto treba po každom priliatí mlieka poriadne premačkať, aby vsalo do seba to mlieko. Musíme dostať mäkké, poriadne lepivé cesto, presne ako na 3. fotke v rámčeku. Nakoniec takto vypracované cesto už len bez akéhokoľvek ďalšieho miesenia len upravíme do tvaru bochníka. Spodok podsypeme trochou múky, ako aj boky a vrch. Cesto zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.
-
3
Kým cesto kysne, zatiaľ si pripravíme všetko potrebné na plnku. Očistíme a následne na plátky pokrájame 7 väčších jabĺk.Tie zmiešame so škoricou a pudingom. Cukor pridáme tesne pred plnením koláča, to aby nepustili zbytočne šťavu. Použila som hnedý cukor, dá plnke lepšiu, takú karamelovejšiu chuť. Ďalej si pripravíme tvaroh, ktorý zmiešame s 1-2 PL kryšt. cukru.
-
4
Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Rozdelíme ho na 2 časti a každú časť vyvaľkáme na obdĺžnik hrúbky cca 6 mm. Dĺžku obdĺžnika musíte prispôsobiť svojmu plechu. Do stredu dáme polovicu jabĺk a aj polovicu tvarohu v kopčekoch. Pozdĺž na bokoch obdĺžnika cesto pokrájame. Napokon koláč uzavrieme tak, že pokrájané pásiky cesta prekladáme postupne cez seba, presne podľa obrázku. Tie celkom posledné 2 pásiky som vopchala pod tie predposledné, aby to lepšie držalo.
-
5
Oba koláče položíme na plech s papierom, natrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom a ihneď dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 170 °C na cca 35 minút. Pravdaže si to treba sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak. Ihneď po upečení potrieme horúci koláč poriadne kúskom masla. Kým som dopiekla bol už večer, takže aj tá farba dopečeného koláča je na fotke trochu tmavšia :-)
-
6
Koláč chutí fantasticky!!! Cesto je jemné a krehučké. Jablká sú v ňom krásne v celku, ale pritom mäkké a šťavnaté :-) Koláč nie je presladený, je akurát dobrý sladký. V ceste je síce viacej cukru, ale jablká to vyvážia.
-
7
Podľa chuti pocukrujeme a môžeme podávať ;-P Viac mojich receptov nájdete na mojom blogu https://cesminazuenal.blogspot.com/?m=1
Dakujem krásne za komentík a pochvalu :-) som rada, že si nahliadla. Pozdravujem a pekný večer prajem!
Uz je to v poriadku.
Ahoj milá @Frezia ,som rada, že už je to v poriadku :-) Pri tom "abonieren" ked dáš mail, tak ti tiež prídu recepty na mail.Síce nie hned,ale niekedy až na druhý-tretí deň :-/ - ale prídu.Neviem prečo sa to občas oneskorí. Ale ked dás na "folgen" tak tam ti to tiež príde do nejakej "Leseliste" :-) No hlavné je,že už ti to funguje :-) Som velmi rada, že ma aj na Blogu budeš sledovať a dúfam, že si vždy nájdeš nejaký recept čo ti bude po chuti ;-P Pozdravujem!
Milá @roxanne , ano robievam väčšinou klasickejšie kysnuté cestá ako píšeš.Toto bol môj taký experiment kedže ja rada skúšam niečo nového :-) A veru cesto je fantastické! Ten pudingový prášok zmení konzistenciu cesta. Cesto nie je len mäkké a lahké, ale je také krehučké. Vysvetlila by som to asi tak... Konzistencia cesta je podobná napríklad cestu na "krapfen" - rakúske šišky , do ktorých ide vela žltkov. Tie žltky robia to cesto takým krehkým, akoby rosypkavým. No a túto istú konzistenciu dostaneš pri tomto ceste s pudingom :-) Oniečo lepšie to mám rozpísané na blogu :-) Naozaj odporúčam tento koláč, je fantastický a cesto je super! Určite že na takýto spôsob budem cesto robiť / kombinovať ešte aj pri inom sladkom pečive :-) Ja strašne rada vymýšlam ;-)) Dakujem za komentík a pekný večer prajem!
jaj a chutí a vonia trocha vanilkovo od toho pudingu :-) A je pekný nažltlý :-)
“Oba koláče položíme na plech s papierom..” sa píše v recepte. ... Ja som si koláč pekne naplnila a zaplietla na pracovnej doske, už vtedy vyzeral krásne ... lenže nastal taký menší technický problém : ako preniesť koláč na plech?!?!
Bol to celkom dlhý kus a keďže bol pozapletaný, tak len čo som ho nadvihla, začal sa akoby rozpadávať... no proste hrůza. Potom som si spomenula na techniku ako sa menia plachty v nemocnici pod nehybným nemocným a opatrne vsúvala papier na pečenie pod závin a potom na papieri ho preniesla na plech... :-)) celkom sranda.
Nakoniec to všetko dobre dopadlo, aj keď môj závin nieje fotogenický ako tvoj. A o tom, že je dobrý svedčí aj to, že už je viac ako polka fuč!
Ďakujem za recept.
Velmi ma teší tvoja odozva a že sa ti koláč podaril :-) Máš úplnú pravdu, náplne si už každý dá podla svojej chuti, nemusia byť čisto jablká :-) Som velmi rada, že koláč chutil a vdaka za správu!
:-))) tak to si sa troška natrápila. Ja zvyknem takéto trochu väčšie a dlhšie "záviny" preniest tak, že jednému koncu kúsok nadvyhnem a rýchlo vsuniem malú plochú doštičku čo mám na krájanie :-) Zíde asi do pòl až trištvrte koláča, má iba cca.1,5mm a je celkom hladkého povrchu. Tú len rýchlo vsuniem, druhý koniec závinu chytím a vyšupnem do plechu s papierom ;-)) A závin zostane na 95% taký istý " krásny" ako si ho mala na pracovnej doske ;-P Ale nevadí milá @Kuch árka na fotke vidno, že cesto je skvelej konzistencie aj ked je dotrápené :-)))) Som velmi rada, že koláč chutil a vdaka za tvoju správu aj s fotkou! Pekný deň.
Moja doštička má už zo 30 rokov :-) mám ju ešte od mamy :-) Je chudinka už zodratá,ale ešte stále vo velmi dobrom stave. S tými klasickými lopatkami by som závin v celosti iste nepreniesla ;-))