Lahodná pórková polievka so šalviou fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 15. júla 2015

Ako vložku som do nej miesto krutónov použila opražené pohánkové vločky

3-4
porcie
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
1 ks
1 PL
0,5 dcl
1 l (zeleninový)
2 listy
1 dcl
20 g
4 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Očistený a na kolieska pokrájaný pór bez vňate popražte na oleji, kým zvädne. Podlejte ho vínom, nechajte skoro všetko odpariť a následne zalejte vývarom prípadne vodou.

    Lahodná pórková polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ochuťte soľou, ak treba a priveďte polievku k varu. Vtedy pridajte pokrájaný veľký zemiak.

    Lahodná pórková polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na ochutenie stačia dva lístky čerstvej šalvie. polievku varte na miernom ohni, kým zemiaky zmäknú.

    Lahodná pórková polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Celú aj so šalviou pomixujte ponorným mixérom, zjemnite šľahačkovou smotanou, vypnite zdroj tepla a pridajte kúsok obyčajného masla.

    Lahodná pórková polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    kým sa varila polievka, stihnete na kvapke masla slabo popražiť pohánkové vločky ako vložku do polievky namiesto obligátnych krutónov. Zaliate horúcou polievkou za chvíľku pomäknú, len sem-tam ostanú chrumkavé.

    Lahodná pórková polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Polievka je chutná teplá aj studená, tak vám k nej prajem dobrú chuť.

    Lahodná pórková polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Mňam :-), aj krutóniky by boli do nej dobré
anina6
vábivo vyzerá tvoja polievočka, recept si ukladám a počkám na moju úrodu póru.
kukulienka71
@Dr , @anina6 , ďakujem vám za milé slová:-)
@sarkajanosikova , môže sa nahradiť smotanou na varenie, ale kvalitnejšia a chuťovo lepšia je pre mňa osobne šľahačková smotana. Čím vyššie percento tuku, tým lahodnejšia chuť;-)
havino
nevarila som porkovu dobrého pol roka, so šalviou tiež nie, necítiť kapánek jej horkosť? či len sušená je silnejšia? pohánkové sebe dokladám do zeleninových polievok za hrsť, nútene, ale zjem, ved pre zdravie musím, opiecť ma ich nenapadlo, to iste skúsim, nech sú chrumkavé, ak máš ešte ghee, skús opiecť na začiatku por na nom a nemusíš na konci maslo už, ked je aj šlahačka a maslová chuť bude, urobím budúci týžden veru
kukulienka71
@havino , pri čerstvej šalvii vôbec necítiť horkosť, dala som dva lístky, naozaj práve stačí na zvýraznenie chuti. Sušená má intenzívnejšiu chuť, doporučujem pridať počas varenia podľa chuti, po troške. Pórková polievka je u nás doma delikatesa, tiež už dávno nebola. Tieto pohánkové instantné vločky mám celkom rada, ja mám problém s lámanou pohánkou, tej nie a nie prísť na chuť. Ghee teraz nevyrábam, maslo používam naozaj sporadicky, ale tvoj tip je prínosný, ďakujem ti pekne Táni:-)
luss44
pórkovú robievam často, čerstvú šalviu mám tak najbližšie vyskúšam, vdaka za inšpiráciu :)
jozka2
Vyborna polievka a s tatarkou-pohankou o to chutnejsia.Ja do takychto polievok si davam/budes prekvapena/namiesto krutonov,za dobru hrst kukuricnych pukancov.Skus.
palculi
tiež robievam pórkovú polievku :) len sa snažím pripravovať polievky vždy v zdravšej verzii, takže vynechávam múku a radšej pridám úžasné cesnakové krutony, na ktorých si vždy pochrumkáme :D ---UPRAVENÉ REDAKCIOU---Ale tvoja vyzerá luxusne, keď je tam vínko a šalvia, vyskúšam :)
kukulienka71
@Palculi (3.3.2017 08:36)

Ďakujem za milý komentár, pozriem si pridaný link. Mimovoľne som sa pousmiala nad tvojou vetou, že v polievke vynecháš múku a radšej pridáš krutóny. Tie nie sú z múky?:-) Aj my ich máme radi, cesnakové sú naj;-)