Lahodná paštéta z králičej pečene fotorecept

pusta - fotkapusta, 5. septembra 2014
Lahodná paštéta z králičej pečene (fotorecept)
Foto: pusta

Môj priateľ zabíjal teraz viac králikov a poprosil ma o chutnú paštétu z pečene.Pripravila som vynikajúcu paštétu z králičej pečene, ktorá je veľmi jemná a lahodná, vyžadovala výraznejšie paštétové korenie na divinu a na zjemnenie chuti a ľahkú roztierateľnosť som pridala sladkú smotanu a maslo, je to veľká lahôdka.

30 minút
príprava
7 - 8 minút
na 90 °C

Suroviny

500 g
1 ks
3 veľké strúčiky
250 ml studené 3,5 %-tné
100 g
150 ml na šľahanie 33%-tná
podľa chuti
1/2 ČL
1 ks celý
2 ks
3 ks
1 ČL zarovnaná

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Králičiu pečeň som očistila, odblanila, umyla pod prúdom studenej vody niekoľkokrát a nechala na cedníku dobre odkvapkať z vody.

    Lahodná paštéta z králičej pečene (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misy som prelisovala cesnak,...

    Lahodná paštéta z králičej pečene (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...priliala som studené mlieko, v žiadnom prípade NESOLIŤ!!!,...

    Lahodná paštéta z králičej pečene (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...pridala som umytú pečeň, odložila som do chladničky odpočívať na 12 hodín, najlepšie na noc, počas tejto doby sa pečeň ochutí cesnakom a od mlieka zbelie a bude veľmi jemná a krehká.

    Lahodná paštéta z králičej pečene (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravila som paštétové korenie - celé nové korenie, celé borievky, celé farebné korenie a jeden celý klinček,...

    Lahodná paštéta z králičej pečene (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...koreniny som rozdrvila na hrubo v mažiari, netreba až na prášok, lebo sa bude ešte mixovať.

    Lahodná paštéta z králičej pečene (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do hrnca som dala 50 gramov čerstvého masla a nechala som ho pomaly rozpustiť na miernom plameni.

    Lahodná paštéta z králičej pečene (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vybrala som pečeň namočenú v cesnakovom mlieku a scedila som ju z mlieka, nechala dobre odkvapkať z mlieka.

    Lahodná paštéta z králičej pečene (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na miernom ohni som orestovala cibuľu, pokrájanú na mesiačiky, do sklovita,...

    Lahodná paštéta z králičej pečene (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ..pridala som odkvapkanú pečeň aj s cesnakom,...

    Lahodná paštéta z králičej pečene (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...na stredne silnom plameni za sústavného miešania a obracania pečene som ju opekala z každej strany tak, aby vo vnútri zostala mierne ružová, o čom som sa presvedčila pichnutím ihlou do pečene a ked nevytekala krvavá šťava, len číra, bolo hotovo, všetko som nechala úplne vychladnúť.

    Lahodná paštéta z králičej pečene (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    K vychladnutej pečeni som pridala soľ, mletý koriander,...

    Lahodná paštéta z králičej pečene (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...rozdrvený klinček, borievky, nové korenie a farebné korenie,...

    Lahodná paštéta z králičej pečene (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...50 gramov čerstvého masla,...

    Lahodná paštéta z králičej pečene (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ..priliala som sladkú smotanu na šľahanie...

    Lahodná paštéta z králičej pečene (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ..a zmes som rozmixovala na hladký krém. Hotovú paštétu som odložila do chladničky stuhnúť - asi 1 hodinu.

    Lahodná paštéta z králičej pečene (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Paštétu som podávala s čerstvou zeleninou a čerstvo upečeným domácim chlebom.

    Lahodná paštéta z králičej pečene (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Pohľad zblízka: táto paštéta je veľmi chutná, skutočne lahodná,jemná, zvýraznená korením na divinu, výborne roztierateľná vdaka maslu a šľahačkovej smotane, je to veľká pochúťka. Dobrú chuť prajem :-)

    Lahodná paštéta z králičej pečene (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

39 komentárov k receptu
Krasna pasteta,aj ja som vcera robila,ale recept tu ani nemienim dat,pretoze by ju asi nikto nerobil :D Robila som z husacej pecienky a s nastruhanymi hluzovkami,no kto uz by si ulozil take nieco?Myslim to vazne,toto je o dost prijatelnejsie a vyborne,to si musi ulozit kazdy a vyskusat :)
Milá@svedka , ja by som veru rada poznala tvoju paštétu z husacej pečene s hľuzovkami, musí byť fantastickááá, prosím pridaj ju :-)
k vykŕmenej husacej pečeni sa už dostanem, snád aj hľuzovky zoženiem...
never, že moju paštétu si niekto aj uloží, nie je ľahké sa dostať ku králičej pečeni, možno niekto, kto chová králiky.
naozaj ma teší, že tebe sa moja paštéta páči :-))) je výborná.
vyskúšať sa však iste dá.
dakujem za pochvalu, potešila si ma.
Dalsia lahodka od teba,veru uz je v k.k.rada ju vyskusam.Kraliky uz teraz nechovame,ale zaobstarat pecen na dedine nie je problem.Robievala som domacu sunku z kralika ,ale ziadna navsteva nechcela verit ,ze je to z kralika bola to lahodka tiez.Ked som zbadala recept hned som vedela od koho asi je.Dakujem za recept si vyborna kucharka klobuk dole a ktomu 5*****
@gitka61 , rada sa inšpirujem francúzskou kuchyňou, kde sa králik a králičia pečeň považujú za delikatessu.
teším sa, že máš aj ty tú možnosť.
jooj tá šunka musela byť fantastickááá....
som rada, že sa ti recept páči a vyskúšaš aj ty.
také úžasné hodnotenie mojej práce je pre mňa veľká česť a zaväzuje ma to.
dakujem za uznanie, krásne hodnotenie, uloženie do kk a 5*
Nádherná práca s rcp aj s primárnou surovinou, milá @pusta a podľa mňa citlivo pretransformovaná do výsledných chutí a vôní!!! Konečne mám aj ja svojeho "dvorného dodávateľa" králikov. Ten, podobne ako väčšina tunajších, pečeň neuznávajú, tak sa ľahko a "lacno" dostanem k väčšine jeho výroby. ??? Paštétovým korením si nazvala zostavu, ktorú uvádzaš v ingredienciách, alebo je to niečo extra ???
Všetko je to krásne, len sa spýtam nejde tam aj bravčový bôčik? Ja ju robím dávnejšie a viem keď som skúšal, že urobím bez neho tak to bolo horké nie moc ,ale cítil som to. Lebo králičia pečeň je moc silná. Ja to meliem na mlynčeku 3x a dávam to sterilizovať do pohárov a na spodok pohárov dám po dva plátky prerastenej slaniny. Inak recept vyzerá chutné.
Milý@sraz - ferikém drágám, rada ťa vidím :-)))
paštétové korenie je skupina korenín pre určitú paštétu, mám ich viac základných, môžem ti ich napísať, ak chceš. toto je zostava konkrétne pre túto paštétu.
to je super, ak máš svojho dvorného dodávateľa :-)
som rada, že tento recept považuješ za krásny a poteší ma, ak vyskúšaš aj ty :-)
dakujem za uznanie.
@patroveckypitrs , jasne, že sa môžeš spýtať :-)
do tejto paštéty bôčik nedávam. namočením do mlieka králičia pečeň zjemnie, zase jemnosť dodáva aj maslo a smotana na šľahanie.
dá sa aj pomlieť, samozrejme až 3x - skoro na jemnú kašovinu, aby neprerazila spomínaná horká chuť sa ešte pridáva paštétové korenie také, ako na divinu.
aj toto sa dá zasterilizovať alebo odložiť do mrazáku.
do bravčovej pečene, určitého druhu, bôčik tiež dávam, tu je maslo a smotana dosť mastné, paštéta sa výborne roztiera, má konzistenciu krému a úžasnú chuť. údenú slaninu však pre inú chuť by som dala.
som rada, že sa ti recept páči :-)
dakujem za pochvalu.
@pusta urcite je to kralicia pecen?

Bo vela kralikov dostalo odo mna "poza usi" a pre vela kralikov som sa stal "internistom" a kralicia pecen vyzera inak... Hlavne cerstva.

A "paštétové korenie na divinu" myslis asi vegetu, ci? Ty, co si poctivo na "zahradke" pestujes vsetko domace /hadam aj morsku sol"/..neverim, ze si to "nedala" z "domacich" byliniek /nekup zas polnicek miesto zeruchy - zober okuliare na citanie, nie do dialky/. Si ma sklamala... :/ Musim dat len 1*... Prepac :/
Nedá mi @meg zase provokuješ? Ak sa ti nepáči tento recept, tak ho nerob, ak sa ti nepáči jej popisný štýl prezentácie, tak ho nečítaj. Pre takých varechárov ako si ty, nedávam na Varechu svoje recepty, lebo ja by som stálu kritiku nezniesla. Pustine recepty sa mi páčia, lebo obsahujú také aké varila moja mama. Kedže zomrela, ked som bola malá, taksi ich nepamätám. Za to jej dakujem.
@ewag , ani nevieš ako si ma rozcitlivela svojou spomienkou na tvoju drahú maminku...som rada, že moje recepty ti ju vrátia aspoň v spomienkach, ver mi, že čas je nekonečne láskavý a vráti nám týmto spôsobom našich milovaných a blízkych :-)
dakujem ti za také krásne hodnotenie, akého sa mi od teba dostalo,
teší ma, že sa ti moje recepty páčia.
@pusta , sklamem Ta, mam svoj zdroj na jahnacie, kuracie, hovadzie, kralicie... maso vobec nekupujem v obchode, mam od farmarov, chcela som len poradit tym, kto taketo zdroje nema ;-) . Ty sama si napisala vcera o 12,55 :...nie je lahke dostat sa ku kralicej peceni.....;-))))))))))-, ci uz si nespo,inas???? ;-)))))))
@jozka2...mne to pripada, ze ty uz viac obhajujes svoj nazor na pustu, ako pustu samotnu. Naco bol tento tvoj koment dobry? Treba zase rozduchavat dalsiu debatu (dnes ich je tu uz ohladne nej kolko!!!). A inak, povedz mi uprimne, ked si poriadne precitas vsetky pustine reakcie, co si o tom fakt myslis? Ja sa k nej uz vyjadrovat nebudem, lebo mi je tej osoby uprimne luto...
@Caterina ,toto porovnanie som napisala pre @Meg.tomu rozumies,lebo ak niekto dokaze podla obrazku zistit,ze osoba, ktora recept prezentuje -klame tak je to trosku prilis.Napisala som to,aby na buduce sa kontroloval co napise,lebo poviem ti pravdu,ked citam tie gebuziny mimo receptu dviha sa mi zaludok.Aky mam nazor na @Pustu ?Tak ako som uz tu aj jej samotnej niekolko krat pisala,ze nema odpovedat a ma nechat nas sa vyjadrovat k receptu,lebo si sama spamuje recept tak,ze ludia sa tam boja ozvat.Porovnanie som napisala z @Izabela receptom /nech mi to @Izabela prepaci/,pretoze tam sa uz nevyjadril,ze pecen je fejk.Obidve maju spravnu pecen len ine hodnotenie.@Caterina ,ja nestojim na nicijej strane,nech je Pusta aka je,ale pridava recepty na urovni a niekto stale umyselne jej snahu mary.
@jozka2 ja sa zial nepriklanam k nazoru, ze jej snahu niekto mari. Robi to ona sama. Ale nebudem to ani dalej rozoberat, pretoze toto je tu stale dookola a aj bude (treba to zkratka zobrat tak ako to je). Ale zaroven si nemyslim, ze je fer voci dalsim 50tis. registrovanym uzivatelom stale riesit tieto hadky. Tento portal je verejny a malo by byt snahou redakcie udrziavat diskusie na prijatelnej urovni. Inak si uz doslova robia srandu z nas vsetkych. Nemoze byt jedna osoba viac privilegovana ako ina.
@jozka2 , prečítaj si, čo si napísala včera o 22,30 a teraz :-)
no pekne...
však diskutuj spokojne dalej.
či sa to páči @caterina , tebe alebo iným, ja sa budem vyjadrovať k čomu ja chcem a ako chcem, tak ako vy dve alebo ktokoľvek iný.
a bodka.
Snažím sa byť nestranná, ale teraz sa ozývam - všimla som si, že komentáre pod receptami od @pusta bývajú väčšinou v norme,, kým sa neozve jeden mladý muž, ktorý akoby bol platený podrývač, potom to už ide dolu vodou. A nezabudne sa ani raz ohlásiť, skoro pod každým jej receptom, čím spúšťa nechcenú debatu, bez čoho by to tu mohlo byť. Už to ide na nervy a nielen mne, ako vidím. Ale aj to, že je zbytočné sa ohlasovať a upozorňovať na príčinu, lebo dotyčný si nejakú zámienku vždy nájde.
Mimochodom, ako sa mi zdá, králičie pečene som videla v Bille, kde majú aj králikov, celých aj porcovaných. Takže, už len recept si uložiť a vyskúšať ho, zdá sa byť dobrá pochúťka.
@evanaaa zo všetkým čo si tu písala sa s tebou zhodnem a súhlasím s tvojím názorom.
Mne sa recepty páčia. Fotografie, popis receptov tak ako to pusta pod fotografiami popisuje. My sme pečienku vždy zjedli tak ako bol recept pripravený. V polievke zelenina, slížiky domáce, pečienka nakrájaná. Mamička nám ju rozdelila do tanierov. *****
@marika21 , ked sme boli malé deti, mama nám do nedeľnej polievky dávala kúsok uvarenej kuracej pečienky, zuzuku a srdiečko., to isté bolo z kačacou či husacou zuzukou /žalúdok/ a srdiečkom, pečeň už nie, tú spracovala na paštétu. králičiu inú nám robievala ako paštétu alebo ako samostatné jedlo na rôzne spôsoby,
vdaka za milé pripomenutie.

Pridaj komentár k receptu: