Zelerová polievka
Zelerová polievka

Lahodná krémová sedano polievočka s medvedím cesnakom

siuuu - fotkasiuuu, 20. apríla 2021
Lahodná krémová sedano polievočka s medvedím cesnakom
Foto: siuuu

Polievku zo stonkového zeleru (sedano) robievam často a rada, pretože je jednoduchá na prípravu a má jemnú chuť. Tentoraz mi zvýšila asi hrsť medvedieho Zobraziť celý popisPolievku zo stonkového zeleru (sedano) robievam často a rada, pretože je jednoduchá na prípravu a má jemnú chuť. Tentoraz mi zvýšila asi hrsť medvedieho cesnaku - tak som si povedala, že ho vyskúšam pridať ku koncu varenia do základnej zelerovej zmesi. A výsledok ma veľmi milo prekvapil, medvedí cesnak okrem peknej farby dodal aj jemnú cesnakovú chuť a tým tak akurát oživil jemnú chuť polievky.
Zdroj: https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2021/04/sedano-polievocka-s-medvedim- cesnakom.html

3-4
porcie
10 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g (sedano)
100 g
1-2 hrste
750-800 ml
1-2 ks
25 g
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Stonkový zeler umyjeme, osušíme a pokrájame na tenké mesiačiky hrubé cca 2-3 mm. Šalotku očistíme a pokrájame na drobno. Zemiak očistíme a pokrájame na menšie kúsky. Vývar zohrejeme alebo použijeme čerstvo pripravený.

  2. 2

    V hrnci na miernom plameni rozpustíme maslo, pridáme pokrájanú šalotku a pokrájaný zeler, premiešame a prikryté dusíme na miernom plameni 10 minút - pozor zeler ani cibuľa nesmú zhnednúť. Následne pridáme pokrájaný zemiak, teplý vývar, prikryjeme a varíme 25 minút.

  3. 3

    Pridáme posekaný medvedí cesnak, premiešame a varíme ešte 5-7 minút. Potom rozmixujeme a prepasírujeme, pretože stonkový zeler má dlhé vlákna, ktoré sa úplne nerozvaria. Prepasírovanú zmes v prípade potreby dochutíme soľou a čerstvo mletým korením a teplé podávame - napríklad s krutónmi a mikrobylinkami ako ja.

  4. 4

    Výsledná chuť je jemná a chuťovo lahodná, s jemnučkou cesnakovou chuťou v pozadí.

Diskusia k receptu

haji
Velmi pěkný receptík i foto. Dobrý nápad zkombinovat stopkový zeler s medvedím cesnakom. Mně by moc chutnalo!
zojenka
Šikovný recept. Zeler v chladničke 2 dni ešte počká. Dnes máme krémovú polievku z maslovej tekvice. Ďakujem za tip, prišiel vhod.
hannes
Tie dlhé fúzy stonkového zeleru môžeš ešte pred použitím veľmi ľahúčko a elegantne z tých stoniek stiahnuť Bude sa ti potom aj ľahšie krájať a nemusíš sa unúvať nepríjemným pasírovaním...:)
2x haji a siuuu
siuuu
@hannes (20.4.2021 16:51)

Skúšala som aj čistiť, ale nešlo to úplne očistiť - najmä v tej priehlbine na zadnej strane a to pasírovanie je iba chvíľka ;-)
1x haji
haji
Čistím vlasy ze stopkového zeleru pomocí klasické škrabky na brambory - vždy venkovní stranu. Tak jednoduše seškrábnu většinu. Z vnitřní strany stopky vlasy nejsou. Pak nakrájím na drobné části. Dokud jsem vlasy neodstraňovala, stopkový zeler jsem nedokázala polknout.
Jako zajímavost přidávám, že kamarádka z Moravy dělá to stejné. Když přijela k dceři do Německa, hleděli na ni jako na zjevení, co že chce ze stopkovým zelerem dělat? Oni nic takového nedělají, protože u nich stopkový zeler vlasy nemá. A opravdu. Nemá. Záhada.
1x siuuu
siuuu
@haji (20.4.2021 20:16)

Sedano čistím tiež škrabkou na zemiaky keď ho pridávam do šalátu - pri väčšom množstve sa mi s tým nechce babrať ... zlenivela som nejako :-D
1x haji