Lahodná krémová dubáková polievka

eviana - fotkaeviana, 16. novembra 2013
Lahodná krémová dubáková polievka
Foto: eviana

Chodievame raz za čas na túto polievku do talianskej reštaurácie, kde ju taliansky kuchár pripravuje takú, že lepšiu som v živote naozaj nejedla... Dlho Zobraziť celý popisChodievame raz za čas na túto polievku do talianskej reštaurácie, kde ju taliansky kuchár pripravuje takú, že lepšiu som v živote naozaj nejedla... Dlho mi vŕtalo v hlave skúsiť ju aj doma a po dôkladnom naštudovaní chutí a zloženia som si na ňu trúfla... a výsledok bol skvelý, takmer ako od Taliana :)

4-5
porcie
5 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g alebo
100 g
50 g
1 ks
1 l
2 PL
250 ml
medzi prsty alebo
1 PL




Postup

  1. 1

    Dubáky si očistíme a nakrájame na plátky. Prípadne ak robíme zo sušených zalejeme na polhodinu vriacou vodou, aby nabobtnali. Cibuľku nakrájame na jemno a dáme podusiť na maslo a lyžicu oleja (olej sa pridáva aby sa maslo neprepálilo). Pridáme dubáky a dusíme do mäkka (cca 10 min). Ochutíme mletým korením, rozmarínom a soľou. Zalejeme mliekom (ak sme použili sušené zlejeme aj nálev z dubákov).

  2. 2

    V šálke si v mlieku rozhabarkujeme hladkú múku a ked začne mlieko vrieť za stáleho miešania vlejeme zátrepku (mlieko s hladkou múkou). Necháme cca 5 min prevrieť a na záver vlejeme šľahačkovú smotanu, rozmiešame a počkáme kým začne vrieť.

  3. 3

    Hneď po zovretí odstavíme a polievku rozmixujeme do hladka ponorným mixérom. Polievka je jemná krémová s lahodnou, jedinečnou a nenapodobiteľnou chuťou dubákov.

Diskusia k receptu

pusta
@eviana milá, to je úžasná polievka, jemná a voňavá - viac slov ani nepotrebuje...viem si živo predstaviť tú lahodnú chuť :P
5*****
mesiar50
Jééj.. to by bola večera !Polievka vyzerá okúzľujúco. Odo mňa jasných 5 * * * * *
sracz
Tak a ide sa na to!!! Všetko, až na čerstvé dubáky, mám! Takže skombinujem plátky portobello alebo crimini s hrsťou "predmočených" sušených dubákov a môžem "rucac flanca" (robiť frajera)!!! Nádherný rcp určite chutnej a domovom voňajúcej polievky! "Hviezdičkuješ" a vysoko boduješ, milá @eviana na všetkých "postoch"!!!
eviana
@pusta moja milá, ďakujem za slová uznania a hviezdičky... veru je to polievočka naozaj lahodná a úžasne voňajúca dubákmi... neviem sa jej dojesť :)
eviana
@mesiar50 , keby to tak išlo po tej našej ŠaŠa linke poslať Ti za tanier, tak už Ti letí, aj pol hrnca :) Ďakujem Lacko za milé slová aj hviezdičky :)
eviana
@sracz , portobello je super nápad, poslúžia výborne, keď nemám dubáky, robím aj z nich a doložím sušenými - vidím, že nám to gastronomicky podobne myslí :) Budem mať obrovskú radosť, ak polievočku vyskúšaš spraviť a zachutí Vám. Veľmi Ti ďakujem za Tvoje milé slová, ktoré ma úžasne usmiali :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia