Lahanali pilav/Kapustové rizoto fotorecept
Foto: cesminaz
Veľmi chutný pilav s čerstvou hlávkovou kapustou.
príprava
Suroviny
1 kg |
|
2-3 ks |
|
1 dl |
|
2 dl |
|
50 g (82 %) |
|
2 KL |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
cca 9 dl (na podliatie) |
|
trocha |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme suroviny... Budeme potrebovať polovicu z veľkej hlávky kapusty, to je cca 1 kg. Ďalej cibuľu buď 2 veľké alebo 3 stredné. Ryžu a celozrnný bulgur, ale môže byt aj nahrubo drvený. A ešte zo 50 g masla 82 %. Kapustu si nakrájame na tenké rezance a cibuľu nadrobno.
-
2
Do kastróla alebo hlbšej panvice dáme olej a maslo, na ktorom nielen zosklovatíme, ale aj trocha popečieme nakrájanú cibuľu. Keď už chytila pekne farbu, pridáme k nej ryžu s bulgurom a chvíľku opražíme.
-
3
Po chvílke vyberieme cibulovú ryžu/bulgur z panvice na jeden tanier. Dáme kapustu a troška oleja a na väčšom ohni ju kde-tu opečieme. Následne podlejeme vodou (ja som dala 8 dl) osolíme a necháme zakryté variť, kým kapusta nezmäkne.
-
4
Keď je už kapusta mäkká (to je cca 30 minút), pridáme opečenú cibuľovú ryžu/bulgur, trocha mletého korenia, mätu a ešte soľ podľa chuti. Premiešame a necháme dodusiť, aby vsiaklo celú tekutinu. Ja zvyknem premiešať a skontrolovať, keď už vidím, že vsiaklo tekutinu. Ochutnám a podľa potreby ešte prilejem 1 dl vody a nechám dodusiť. Tento pilav je lepší, keď je vláčnejší a nie keď do sucha popije ryža/bulgur celú tekutinu :-)
-
5
Pilav je veľmi chutný a vhodný nielen ako jedna z príloh na stole, ale aj ako samotné jedlo :-) Na začiatku opečená kapusta mu dodá na chuti a aj opečená cibula tam dá skvelú jedinečnú chuť :-) Prajem dobrú chuť!
Ty si žena činu,to už tu všetci vieme :-)) Krásna fotka,teším sa ze si vyskúšala a ze chutilo.Tá Isot paprika je už ako čerešnička na torte :-)) tú si už každý dá všade,kde mu to chutí.Dakujem za odozvu a pekný vecer prajem :-)