Rizoto

Lahanalı pilav/ Kapustové rizoto (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborné jedlo s čerstvou kapustou, ryžou a bulgurom. Hodí sa ako príloha, alebo ako samotné jedlo ;-)

5
porcií

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si 2 dl ryže a 2 dl bulguru. Ďalej paradajkovú pastu/pyré a paprikovú pastu - ja som dala pikantnú. Ďalej polovicu hlávky kapusty - mala 600 g a 2 veľké cibule. Kapustu si pokrájame na tenké rezance a cibuľu nadrobno.
  2. Do hlbšej panvice/kastróla dáme rozohriať trocha oleja a 50 g masla, na ktorom za občasného miešania 2 - 3 minútky posmažíme za 1 kopcovitejšiu PL salçe (alebo hustého paradajkového pretlaku) aj s 1 PL paprikovej pasty. Pridáme nakrájanú cibuľu, trocha osolíme a necháme spolu chvíľku posmažit. Napokon pridáme kapustu, osolíme, premiešame, zakryjeme pokrievkou a necháme chvíľu dusiť, aby zmenšila svoj objem.
  3. Keď už kapusta "zvädla", zalejeme ju vodou, pridáme mätu, korenie a pul biber /chilli. Zakryjeme pokrievkou a necháme variť, až kým nebude kapusta mäkká. Mňe sa pomaly varila 25 minút. Napokon do uvarenej kapusty pridáme ryžu a bulgur, premiešame, ak treba dosolíme a zakryté dodusíme. Občas treba aj premiešať a skontrolovať, či netreba ešte vodu doliať. Pilav má byť šťavnatý/vláčny aj po napučaní ryže a bulguru. Ja som dala dokopy 1,5 l vody. Najprv na začiatku len 1,2 l a potom ešte 3 dl počas dusenia, ako pilo.
  4. Tento pilav/rizoto má výbornú chuť samo o sebe, takže sa to dá jesť ako samotné jedlo. Kombinácia ryže a bulguru s kapustou je naozaj výborná. Vďaka chilli je aj troška pikantná :-) Prajem dobrú chuť.
  5. Pravdaže podla chuti môžte pilav podávat aj s mäsom :-)