Kysnutý závin
Kysnutý závin

Kysnutý závin s plnkou

saymona - fotkasaymona, 23. mája 2020
Kysnutý závin s plnkou
Foto: Saymona

Toto je moje obľúbené kysnuté cesto. Na Vianoce plnené orechovou alebo makovou náplňou alebo, ako v tomto prípade, lekvárom a gaštanovým pyré.

75 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
250 g
50 g
1 bal.
štipka
1 PL
100 ml (alebo mlieko)
Plnky:
podľa potreby
2 bal. (200 g)
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Keďže som alergická na mlieko, dávam sušené droždie do teplej vody s cukrom alebo nejakej inej alternatívy kravského mlieka. Odvažim si všetky suroviny a dám ich do pekárničky. Keď droždie vo vode s cukrom trocha nakysne, pridám ich k zmesi a na pekárničke nastavím program na miesenie.

  2. 2

    Keď pekárnička krásne prehnetie cesto, preložím ho do teplej misky a nechám ho kysnúť približne hodinu alebo kým zdvojnasobí svoj objem.

  3. 3

    Keď je cesto pekne vykysnuté, rozdelím ho na 2 časti. Každú časť vyvaľkám, naplním plnkami a zaviniem. Dnes som mala chuť na lekvár a gaštanové pyré. Použila som jednoduché plnky, ale ak chcete, môžete k pyré pridať hrozienka, rum, mletú škoricu, hocičo, čo máte radi.

  4. 4

    Záviny preložím na plech s papierom na pečenie a nechám ich ešte asi 15 minút podkysnúť. Pred pečením potriem rozmiešaným vajíčkom. Pečiem okolo 25-30 minút na 180 °C. Upečené záviny nechám vychladnúť a nakrájam. A potom chodíme vyjedať niekoľkokrát denne.

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Sú pekné, ešte som nepiekla kysnuté koláče s vodou, bez mlieka, neviem si predstaviť chuť. Posuniem recept mojej dcére, ani ona nemôže mlieko.
saymona
@dr (23.5.2020 13:56) dakujem velmi pekne. Tak je to trochu inaksie s vodou ako s kravskym mliekom ale ked ma clovek alergiu je rad ze si moze vychutnat to co predtym. A s vodou robim napriklad aj knedle . Ocot tam je aby bolo cesto vlacnejsie. A tak ma to starka naucila
haji
@saymona (23.5.2020 14:37)
Aj ja som pomáhala starkej a naučila se plno věcí. Dokonce některé vychytávky, které ani moje maminka neznala. Měla jsi velké štěstí a tím i dobrý základ! Jsi šikulka! Aj toto je pěkný receptík! Kynuté těsto se jednoduše jenom tváří, musí se umět. Klobouk dolů!