Kysnutý závin
Kysnutý závin

Kysnutý závin s plnkou

saymona - bez fotkysaymona, 23. mája 2020
Kysnutý závin s plnkou
Foto: Saymona

Toto je moje obľúbené kysnuté cesto. Na Vianoce plnené orechovou alebo makovou náplňou alebo, ako v tomto prípade, lekvárom a gaštanovým pyré.

75 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
250 g
50 g
1 bal.
štipka
1 PL
100 ml (alebo mlieko)
Plnky:
podľa potreby
2 bal. (200 g)
Na potretie:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Keďže som alergická na mlieko, dávam sušené droždie do teplej vody s cukrom alebo nejakej inej alternatívy kravského mlieka. Odvažim si všetky suroviny a dám ich do pekárničky. Keď droždie vo vode s cukrom trocha nakysne, pridám ich k zmesi a na pekárničke nastavím program na miesenie.

  2. 2

    Keď pekárnička krásne prehnetie cesto, preložím ho do teplej misky a nechám ho kysnúť približne hodinu alebo kým zdvojnasobí svoj objem.

  3. 3

    Keď je cesto pekne vykysnuté, rozdelím ho na 2 časti. Každú časť vyvaľkám, naplním plnkami a zaviniem. Dnes som mala chuť na lekvár a gaštanové pyré. Použila som jednoduché plnky, ale ak chcete, môžete k pyré pridať hrozienka, rum, mletú škoricu, hocičo, čo máte radi.

  4. 4

    Záviny preložím na plech s papierom na pečenie a nechám ich ešte asi 15 minút podkysnúť. Pred pečením potriem rozmiešaným vajíčkom. Pečiem okolo 25-30 minút na 180 °C. Upečené záviny nechám vychladnúť a nakrájam. A potom chodíme vyjedať niekoľkokrát denne.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
Sú pekné, ešte som nepiekla kysnuté koláče s vodou, bez mlieka, neviem si predstaviť chuť. Posuniem recept mojej dcére, ani ona nemôže mlieko.