Kysnutý závin

Kysnutý závin s plnkou

Autor receptu: saymona

Toto je moje obľúbené kysnuté cesto. Na Vianoce plnené orechovou alebo makovou náplňou alebo, ako v tomto prípade, lekvárom a gaštanovým pyré.

75 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Keďže som alergická na mlieko, dávam sušené droždie do teplej vody s cukrom alebo nejakej inej alternatívy kravského mlieka. Odvažim si všetky suroviny a dám ich do pekárničky. Keď droždie vo vode s cukrom trocha nakysne, pridám ich k zmesi a na pekárničke nastavím program na miesenie.
  2. Keď pekárnička krásne prehnetie cesto, preložím ho do teplej misky a nechám ho kysnúť približne hodinu alebo kým zdvojnasobí svoj objem.
  3. Keď je cesto pekne vykysnuté, rozdelím ho na 2 časti. Každú časť vyvaľkám, naplním plnkami a zaviniem. Dnes som mala chuť na lekvár a gaštanové pyré. Použila som jednoduché plnky, ale ak chcete, môžete k pyré pridať hrozienka, rum, mletú škoricu, hocičo, čo máte radi.
  4. Záviny preložím na plech s papierom na pečenie a nechám ich ešte asi 15 minút podkysnúť. Pred pečením potriem rozmiešaným vajíčkom. Pečiem okolo 25-30 minút na 180 °C. Upečené záviny nechám vychladnúť a nakrájam. A potom chodíme vyjedať niekoľkokrát denne.