Foto: bejulienka
Určite známy, no výborný.........Kysnuté koláče som do svojich 36r. nerobila. Nikdy som nevedela, dokedy cesto treba miesiť. Odkedy mám Thermomix, kysnuté cesto je na Zobraziť celý popisUrčite známy, no výborný.........Kysnuté koláče som do svojich 36r. nerobila. Nikdy som nevedela, dokedy cesto treba miesiť. Odkedy mám Thermomix, kysnuté cesto je na bežnom poriadku. Recept som vyskúšala aj v kombinácii tvaroh+ríbezle, ale originál je naj..
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 kocka |
|
2 lyžice |
|
500g |
|
100g |
|
2,5 dl |
|
štipka |
|
1dl |
|
1 ks |
|
1/2-1 kg alebo iné ovocie |
|
posýpka: | |
1 lyžica neroztopeného alebo tuk |
|
100g |
|
100g |
|
Postup
-
1
Z droždia, cukru, mlieka a hl. múky spravíme kvások /pre Thermomixáčky-1min., 50C, R2/.
- 2
Pridáme múku, vajce, olej, soľ a vypracujeme cesto, ktoré necháme 20-25min. kysnúť. /TM-3min., klas, vypnúť a nastaviť 1min. 37C, R-nádobka a kysne/. Vykysnuté cesto rozvaľkáme. ak máme klasické plechy, tak cesto rozdelíme na dva, ak väčší plech, tak cesto ostane jedno. Plech vymastíme, vymúčime.
- 3
Na cesto poukladáme prekrojené slivky, posypeme ich 1-2 škoricovými cukrami a to posypeme posýpkou. Skúsila som inú variantu-cesto som natrela jahodovým či ríbezľovým lekvárom, na to dať tvaroh vymiešaný s 1 žĺtkom, 1 van. cukrom, 2 lyžice pr. cukru a husto posypať rábezľami. A na to posýpku.
- 4
Zmiešame múku, tuk a cukor na masu tvaru menších hrudiek, posypeme slivky a pečieme na 170C asi 20-25min. na teplovzdušnom stupni-označenie vrtuľky na sporáku
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ale na SK sa už nepredáva. Ja som ho predávala 1,5r, predala som ho v ku koncu v každej jednej domácnosti a bez neho si varenie ani neviem predstaviť. Poslala by som aj fotku, no ako ju ku komentáru pridám, neviem...
No a TM robí toto: sám varí, napr. idem spraviť krémovú brokolicovú či hríbovú polievku, tak všetky prísady dám naraz do TM a za 10-20min., záleží od typu polievky, mám obed. Sviečková je za 30min. komplet aj z omáčkou a to robím naraz na ňom aj omáčku, aj mäso, aj knedľu. Robí za 10sec. pomazánky, za 30sec. krém do zákuskov, strúhanku z čerstvého pečiva, pretože možno neviete, ale suché pečivo obsahuje už bielu pleseň, džúsy, kávu-frapé, teplú, studenú, lekvár, pomelie orechy, sézam. Napr. chren mám postrúhaný za 2sec., cibuľu za 1sec. Takže TM je ako odšťavovač, ako kávovar, ako strúhadlo, drtič ľadu, kokteilovač,atď. A to, čo má navyše a v čom je jedinečný, je, že varí a pritom to aj mieša. Aj krémy nad parou. Vy stojíte pri nich a miešate ich, mne ich mieša TM a ešte si pri tom spravím niečo iné a mám to za pár sekúnd. Jedine varenie je v minútach. A zabudla som na cesto, že? Ako som spomínala, kysnuté cesto, aj ktoré nemusí kysnúť, je hotové za tri minúty a robí sa samé. Potom si spravím napr. do slimákov pomazánku za 20sec. a mám všetko hotové. to je bomba, že, dievčence? Máte mi čo závidieť, to vám poviem. Bola som na prezentácii u 70r. pani, ktorá od 15r. robila vraj najlepšie kysnuté cesto v okolí ale povedala, že na cesto z TM nemá ani ona. Ušetrí vaše ruky, čas a tým aj peniaze. Síce sa na SK už nedá kúpiť, ale viem vám ho v prípade záujmu zaobstarať.
nepecem , lekvar nevarim, kremove polievky nemam rad ?
Často robím zemiakové šaláty, posekám si za sekundu všetko do neho..otočím gombík, vypnem gombík. Robím si na ňom práškový cukor, netvrdne mi ako z obchodu, strúhanku mám úžasnú-z čerstvého pečiva-všetko v nej opečené je chrumkavé, posekám si tam orechy, sezam. semiačka, uvarím si ľadovú kávu, spravím si koktaily, krém do koláčov sa mi sám mieša, ja pritom robím inú vec a mám ako ako krém na tvár bez jedinej hrudôčky za 10sek. Kysnuté cesto mám za 3min. hotové. Proste, ja si neviem už bez neho predstaviť život. Slúži ako krájač, ako hrniec, obsahuje sporák, takže je na všetko a nič sa na ňom nemení, nepotrebujem ešte ďalší šuflík na prídavné nadstavce či nože. asi tak 2010:)
teba by co prehovorilo @2010 ?
Máš úplnú pravdu. TM , pekárne , fritézy , roboty a rôzne opachy na ktoré sa práši v komorách sú viac- menej módnym hitom. Vystačím si so šlahačom ETA s ktorým si vymiesim aj cesto a jedným ponorným mixerom. Chlieb ručne vymiesený , alebo bez miesenia je ďaleko chutnejší ako z tej pekárne. A o tých robotoch ani nehovorím.
Ja si sama robievam aj maslo. Poviem ti, celkom inac pozeras na suroviny a jedla, ked si to sama spravis.. :-)
Tu su dukatove buchticky, ktore som na stranku pridala ja.
A tu je recept, podla ktoreho robim maslo. :-)
je dobre si pozriet hodnotenie robotov