Kysnutý slivkáč - môj najobľúbenejší fotorecept
Keď sa objavia slivky na trhu,aspoň raz v roku upečiem tento koláč,trocha vylepšený makom,orechami...
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 500 g |
|
| 1/5 kocka |
|
| cca 2 dcl - podľa potreby |
|
| 2 lyžičky |
|
| 1 balíček |
|
| 1 ks |
|
| 100 ml |
|
| 2 lyžice |
|
| podľa potreby |
|
| Posýpka: | |
| 150 g (na mrveničku) |
|
| 130 g |
|
| 1 ks |
|
| 100 g |
|
| 4 lyžice |
|
| Maková plnka: | |
| 200 g |
|
| 100 g |
|
|
|
|
| podľa potreby |
|
| 1 ks |
|
Postup
-
1
Urobím klasické kysnuté cesto,dám do rýchlokysky,pomúčim,zakryjem a dám kysnúť do rúry,ktorú som trošku vyhriala na vlažno.Do kysnutého cesta nedávam cukor,len med a vanilkový cukor,ovocie je sladké a posýpky tiež.
-
2
Asi po 30 min. vykysnuté cesto volá k ďaľšiemu spracovaniu.
-
3
Cesto vyvaľkám na veľký plech a natriem makovou plnkou.Ak plnka nie je dosť sladká,pridajte si cukor,ja som pridala trocha medu,niekedy pridám slivkový lekvár,hrozienka,trocha rumu,či Umu...
-
4
Umyté,osušené slivky rozpolím a pokryjem nimi celý plech.Každú slivku posypem škoricou,cukrom...
-
5
a posypem posýpkou,ktorú som urobila zo zmäknutého masla,múky,orechov a cukru.Ak sa nedrobí,pridám maslo.Množstvá na drobenku som napísala orientačne,robím od oka.
-
6
Dám do vyhriatej rúry na 200°C,znížim na 180°C a pečiem asi 35-40 min,kým drobenka je ružová a na okrajoch koláča vidieť,že je upečený. A tu je hotový.
-
7
A tu je po vychladnutí v reze.
-
8
Orechy v posýpke vylepšia chuť toho jednoduchého koláča,mak + slivky=pochúťka ( aspoň pre mňa ) a tento koláč uprednostním pred fajnovými krémovými zákuskami,aspoň v lete určite. Možná sa niekomu zapáči tento variant? Ak áno,tak DOBRÚ CHUŤ !









Béleše sú typickým letným koláčom, tento je síce v modernejšej úprave ako ja robím, ale vyzerá dobre, môže byť chutný.
či sama to poješ?až ma to ľaká...či dáka návšteva sa u vás čaká?
slivky a mak=dobrota..je to tak..
ked pečie na oblohe ten guľatý-nepečiem....ale ty..??si nedostižná žienka..taká je moja mienka..
si myslím-že my-skôr narodené ženy-uprednostníme ovocné kysnuté..netreba maslové krémy..
ked zostane-čakám s balíkom kuriera-to by bola numero uno večera..:-)
adresu ti pošlem rada-to bude aj pre muža paráda..!!
a ja tešila som sa ako malá...:-))
a ty si mi všetku radosť vzala...:-((
varecha.pravda.sk/recepty/kysnute-pecene-buchty-fotorecep...
ospravedlňujem sa za chybu v komentári. Písala som z mobilu na pol oka v polospánku a pôvodne s tým kardamonom mala byť len poznámka pre mňa, že vyskúšať a omylom mi to odoslalo do komentárov:) Ale aby si verila, že tomu tak skutočne je, že je to naša jesenná torta, pridávam foto. Pozdravujem a prajem slnečný deň
Dakujem za recept.
Pozdravujem a chybas nam tu :-).
autorka srdečne pozdravuje a za milé slová ďakuje..
... hej! Zabudol som na nostalgiu a s ňou spojené nezabudnuteľné spomienky na moje už dááávno odídené detsvo i mladosť. Doma, v mojich rodných Košiciach pod Šibenou horou, moja úžasná babička lady Ann, nechala na záhrade vysadiť, ešte pred mojm narodením, nádherné dve slivky s chutnýmu bielymi šťavnatými plodmi. Škoda, že boli "odídené" spolu s domom, počas modernizácie Košíc. Ďakujúc Ti, Ditka milá a šikovná, za Tvoj "zachcivaci" recept, neváham a lady Ann v kuchyni "zos šparhetom" na Nebesiach pošľem pekáč pozdravov s koláčikmi z Tvojich rúk! P. S.: ... a nič, okrem farby sliviek, na ňom meniť nebudem! Šak aj tak še dá i tak še dá! ... ta ňe?