Kysnutý slivkáč - môj najobľúbenejší (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Keď sa objavia slivky na trhu,aspoň raz v roku upečiem tento koláč,trocha vylepšený makom,orechami...

35 minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Urobím klasické kysnuté cesto,dám do rýchlokysky,pomúčim,zakryjem a dám kysnúť do rúry,ktorú som trošku vyhriala na vlažno.Do kysnutého cesta nedávam cukor,len med a vanilkový cukor,ovocie je sladké a posýpky tiež.
  2. Asi po 30 min. vykysnuté cesto volá k ďaľšiemu spracovaniu.
  3. Cesto vyvaľkám na veľký plech a natriem makovou plnkou.Ak plnka nie je dosť sladká,pridajte si cukor,ja som pridala trocha medu,niekedy pridám slivkový lekvár,hrozienka,trocha rumu,či Umu...
  4. Umyté,osušené slivky rozpolím a pokryjem nimi celý plech.Každú slivku posypem škoricou,cukrom...
  5. a posypem posýpkou,ktorú som urobila zo zmäknutého masla,múky,orechov a cukru.Ak sa nedrobí,pridám maslo.Množstvá na drobenku som napísala orientačne,robím od oka.
  6. Dám do vyhriatej rúry na 200°C,znížim na 180°C a pečiem asi 35-40 min,kým drobenka je ružová a na okrajoch koláča vidieť,že je upečený. A tu je hotový.
  7. A tu je po vychladnutí v reze.
  8. Orechy v posýpke vylepšia chuť toho jednoduchého koláča,mak + slivky=pochúťka ( aspoň pre mňa ) a tento koláč uprednostním pred fajnovými krémovými zákuskami,aspoň v lete určite. Možná sa niekomu zapáči tento variant? Ak áno,tak DOBRÚ CHUŤ !