Kysnutý ovocný koláč.
Kysnutý ovocný koláč.

Kysnutý ovocný koláč

marienka44 - fotkamarienka44, 18. januára 2021

Tradičný kysnutý koláč s posýpkou.
Zdroj: Kuchařka pro dceru

20
porcií
90 minút
príprava
40 minút
na 160-180 °C

Suroviny

500 g (na kysnuté cesto Babičkina voľba)
500 ml
200 g
2 ks
30 g
100 g rozpustené
štipka
 (čerstvé alebo kompótované)
Posýpka:
50 g
100 g
50 g
1/2 KL




Postup

  1. 1

    Droždie rozdrobte do malej misky alebo hrnčeka, zasypte lyžicou z odváženého cukru a rozmiešajte na kašu. Potom zasypte lyžicou múky (z odváženej), zalejte 100 ml vlažného mlieka. Premiešajte vidličkou a nechajte asi 10 minút postáť, kým vzíde kvások.

  2. 2

    Vo väčšej mise zmiešajte preosiatu múku s cukrom a so soľou. Vo zvyšnom vlažnom mlieku rozmiešajte vajíčka a rozpustené maslo. Vzniknutý kvások pridajte k múke, zalejte mliečnou zmesou a dobre metličkou pomiešajte, aby vzniklo tekuté cesto bez hrudiek.

  3. 3

    Cesto zakryte utierkou a postavte na teplé miesto. Ja smaltovanú nádobu s cestom dávam do rúry predohriatej na 40 stupňov a vzápätí ju vypnem. Cesto pracuje v teple a nie je vystavené prievanu. Asi po 1 hodine zdvojnásobí svoj objem, potom treba cesto dôkladne premiešať, aby sa vyhnali vzniknuté vzduchové bubliny a plyn CO2. Potom cesto preložte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte odpočívať ešte pol hodinu. V tomto medzičase v druhej miske zmiešajte všetky suroviny na posýpku, resp. mrveničku. Ja do nej pridávam aj na starom kávovom mlynčeku pomleté ovsené vločky na úkor hrubej múky. Teda spolu je to 100 g. Ovsené vločky obsahujú zinok, ktorý teraz potrebujeme na imunitu. Pomocou prstov premiešame suroviny na posýpku, až vznikne sypká hrudkovitá zmes.

  4. 4

    Ovocie v pohári sceďte (ja som dala tzv. vinohradnícke broskyne, ktoré som dávnejšie zavárala), prípadne čerstvé ovocie umyte, rozkrojte a odkôstkujte. Predohrejte rúru na 180 stupňov. Pri vkladaní plechu do rúry ja nastavím teplotu až na maximum a hneď stiahnem na požadovaných 180 stupňov, aby sa už zastavil proces kysnutia.

  5. 5

    Na vykysnué cesto uložte ovocie (čerstvé reznou plochou hore), zasypte posýpkou a plech vložte do predohriatej rúry. Po 10 minútach treba znížiť teplotu na 160 stupňov a piecť ešte ďalších 30 minút, kým povrch koláča zozlatne a cesto sa oddeľuje od bokov plechu. Po vychladnutí stiahneme papier a pocukrujeme. Krájame úhľadné porcie. Ja som robila koláč len z polovičnej dávky cesta na malý plech o rozmere 30 x 20 cm.

    Kysnutý ovocný koláč - obrázok 5

Diskusia k receptu

aleana
@marienka44 , koláčik je určite chutný, len skúste si nastaviť fotoaparát na tmavšie, lebo fotka je príliš svetlá.