Marhuľový koláč
Marhuľový koláč

Kysnutý marhuľový koláč s mrveničkou fotorecept

mitzy - fotkamitzy, 4. júna 2017
Kysnutý marhuľový koláč s mrveničkou (fotorecept)
Foto: mitzy

Víkendový koláčik pre celú rodinu ;)

8
porcií
100 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
80 g
1-2 ks
2-4 PL
21 g
200 ml vlažné (alebo voda)
Mrvenička:
4 PL
50 g
6 PL
Ovocie:
600-1000 g
Okrem toho:
 na vymastenie formy
 na vysypanie formy
 na posypanie koláča

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny. Maslo necháme zmäknúť na izbovú teplotu.

    Kysnutý marhuľový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do múky urobíme jamku, nadrolíme do nej droždie, zalejeme trochou vlažnej vody alebo mlieka, pridáme 1 PL kryštálového cukru a zakryjeme múkou a necháme 15 minút odpočívať. Takto vznikne kvások.

    Kysnutý marhuľový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po 15tich minútach pridáme do misy zbytok vody alebo mlieka, jedno až dve vajcia, 1-3 PL kryštálového cukru a 80 g zmäknutého masla. Cesto dobre vymiesime a necháme hodinu kysnúť zakryté mikrotenovým sáčkom a utierkou. Medzitým si pripravíme mrveničku z masla, cukru a múky a odložíme do chladničky. Umyjeme marhule, rozpolíme a necháme vyschnúť na utierke.

    Kysnutý marhuľový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po nakysnutí cesta si zapneme rúru na 180 stupňov, maslom vymastíme a detskou krupicou vysypeme formu na pečenie a vlejeme do nej cesto. Pomocou varešky ho rovnomerne uhladíme. Použila som tortovú formu s priemerom 28 cm, no môžete použiť aj stredne veľký plech.

    Kysnutý marhuľový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na cesto naukladáme prepolené marhuľe. Na tortovú formu vyjde 600 g marhúľ, na plech cca jedno kilo.

    Kysnutý marhuľový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Marhule posypeme mrveničkou. Pomoc je vždy vítaná :) zapojte aj deti. Koláč dáme piecť na 35 minút. Upečenie kontrolujeme špajlou.

    Kysnutý marhuľový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláč po vytiahnutí z rúry necháme vychladnúť vo forme pod utierkou. Vychladnutý koláč prenesieme na veľký tanier alebo podnos - nikdy nekrájame v tortovej forme, mohla by sa poškodiť! V plechu sa to dá.

    Kysnutý marhuľový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Koláč posypeme práškovým cukrom a môžeme jesť ;)

    Kysnutý marhuľový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

31 komentárov k receptu
pre môjho muža sú najkoláče kysnuté...:-)
tiež robievam také redšie-liate cesto..vajíčko nedávam..do cesta rada dávam lyžicu masti..niekedy kyslé mlieko..proste-ponúkla si dobrotu...
vďaka..
majme všetci pokojný deň
Určitě by mi chutnal! Jak jsi sama napsala, klidně by to vyšlo i na menší plech, těsto by bylo tenší. Vyčetla jsem, že ovoce většího charakteru - slivky, marhule - se dávají řenou stranou nahoru - na ně posýpka právě proto, aby odsála, vstrebala vodu z ovoce. Někdy řežu na čtvrtiny /i více/, když je ovoce moc velké a nebo méně zralé, koláč je vzhledově i kvalitou po upečení celistvější. K tomu jsem došla léty pokusů. Zpravidla všechny byly jedlé, haha Krásnou neděli, milá @Mitzy ! Ráda bych dala testovací vzoreček, ke kafíčku, jsi šikulka! Hladím kočičí dámy!
@Bubaya hihi vďaka ;D
@Frezia ďakujem ti, veru, tiež ma to začalo baviť teraz v tortaforme, dobre to vyzerá :)
@Radost ďakujem ti :) dobre vedieť, že i bez vajíčka sa dá.
@Luwinka ďakujem a peknú nedeľu ;)
@Haji :D dobrá si hah, pokusujem i ja, no vidíš, celý život takto dávam ovocie, aj s mojou starou mamou som ho takto dávala, ale nebudem sa zväzovať železnou košeľou a vyskúšam najbližšie podľa tvojej rady. Inak ja mám strašne rada práve to cesto pod marhuľou :)
@Patroveckypitrs ďakujem ti veľmi pekne :) aj ja!
@Terinka55 veď to :) že je pre koho piecť a to je to naj!
@Jack nech sa podarííí! :) pozdravujem! a ďakujem!
@Mitzy (4.6.2017 16:38)
No vidíš, málem jsem se rozpučila od smiechu! A já tě tlačím do takových obětí! Promiííň, nějak se ve mě vyplavily nevyžádané rady, no co už, ego chce někdy svoje. Nakonec - Japonec, je to fuk. Mávám!
@Haji (4.6.2017 17:40) to je úplne v pohode :) keby sa mi tvoje ego rady nerátali, tak to by bola "iná". no niečo na tej haji a jej radách každopádne je ;)
@Siisu ška, ja som na materskej, to preto, tiež som inak nestíhala ako pracovná jednotka s vypekaním. Je to veľký relax pre mňa teraz, takže sa bavkáme s cestom s malou slečnou a robíme bábovky v piesku :D
No tak sa mi podarilo odfotiť, dala som si k tomu arabskú kávu s kardamónom a bola som v siedmom nebi!
Ani som si neuvedomila, že som marhule otočila opačne ako ty, asi som to tak urobila automaticky - zo zvyku podľa mojej mamy.
Ďakujem za recept.


Dobrý deň prajem, so sestrou sme vyskúšali upiecť tento koláčik, a musím povedať že bol výborný. Som naozaj hrdá na seba aj na moju sestru, keďže pred tým som navarila maximálne tak praženicu na raňajky. Mám 14 rokov, ešte sa mám čo učiť, ale tento koláč sa nám fakt vydaril.
Ďakujem pekne za recept.

-Adriana
@Adriana181 (1.9.2017 14:00)

Jej to je milé :) strašne moc si vážim spätné echo, mám radosť, že sa koláč vydaril a chválim za šikovnosť v kuchyni! No, ja v 14tich v kuchyni ... tak to bol čaj a puding! Smekám klobúk kočky a nech sa darí ďalej!
Tak tento kolacik je u nas znova, tentokrat so slivkami. Este som medzi mrvenicku ( po nasom drolenku ) dala na platky posekane mandle, mne k slivkam mandle celkom pasuju.
Dakujem za recept. Peknú nedelu



Pridaj komentár k receptu: